Derin Dondurucu Kullanmanın Püf Noktaları

Mevsimlik sebze ve meyveleri tüm sene boyunca tüketmek isteyenler için en iyi
kurtarıcılardan biri derin dondurucudur. Taze sebze ve meyveler; şoklama,
fırınlama gibi farklı yöntemler uygulandıktan sonra dilendiği an yenmek üzere
paketlenir, derin dondurucuya güzelce yerleştirilir. Bu sayede kış boyunca
daha ekonomik, daha sağlıklı ve daha çeşitli bir beslenme sağlanır.
Peki, derin dondurucuyu daha iyi kullanmak için bilmeniz gereken püf noktaları
nelerdir? Yazımızın içeriğinde derin dondurucu kullanımınızı ve dondurulmuş
besinlerden alacağınız verimi arttıracak bilgiler edinebilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Sıcaklığı Yeterince Düşürün

Derin dondurucunuzun kapısını sıklıkla açıp ürün alıp koyuyorsanız, bu durum
sürekli bir sıcaklık salınımına davetiye çıkarır. Bunu önlemek için yapmanız
gerekense oldukça basit. Derin dondurucunun sıcaklığını 0 °C veya daha düşük
bir sıcaklığa ayarlandığından emin olarak sıcaklık salınımını azaltır, besinleri
güvenle saklayabilirsiniz.


2. Yeterince Doldurun

Besinleri derin dondurucuda sağlıklı bir şekilde saklayabilmek için doluluk
seviyesini iyi belirlemeniz gerekir. Fazla doldurursanız hava kanallarını tıkayıp
soğuk hava dalgasının gezinmesini ve besinlerin aynı derecede soğumasını
önlersiniz. Bu yüzden dondurucunun içerisini %75 oranında dolu tutmaya
çalışın. Böylelikle dondurucunun kapısını açtığınızda dengenin bozulmasını
önleyebilir hem de elektrik kesintisi gibi durumlarda besinlerin daha uzun süre
dayanabilmesini sağlayabilirsiniz.


3. Doğru Kutular Kullanın

Tazelik için yiyecekleri derin dondurucuya nasıl bir kap içerisinde koyacağınız
da son derece önemlidir. Yiyeceklerinizin kurumasını ya da çürümesini
önlemek için kalın plastik, camdan yapılmış kaplar ya da dondurucu için özel
tasarlanmış poşetler tercih etmeniz gerekir. Bu sayede yiyeceklerin ömrünü
uzatmış olur, lezzetlerini ilk günkü kadar güzel bir şekilde saklayabilirsiniz.


4. Doğrayıp Porsiyonlayın

Sebze ve meyveleri dondurucuya bütün halinde koymak da bir tercihtir; ancak
bu yöntem, dondurma ve kullanım aşamasında biraz zorluk çıkarabilir.
Dolayısıyla yiyecekleri temizleyip, doğradıktan sonra derin dondurucuya
porsiyonlar halinde yerleştirin. Bu sayede derin dondurucunun zorlanmasını
önler, yiyeceklerin daha kolay donmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda
kullanım aşamasında da yiyeceklerin çözülmelerini beklemeden pişirme
aşamasına geçebilirsiniz.


5. Tarih ve Çeşit Adı Yazın

Derin dondurucuya yeni yiyecekler eklemek sizin için âdeta bir heyecan
sebebiyse bu işlemi biraz abartacak, çeşitleri epey zenginleştireceksiniz
demektir; ancak bu, daha sonrasında kafanızın karışmasına neden olabilir.
Besinler donduğunda hangi besin olduğu anlaşılmamaya başlayarak kullanım
aşamasında sizi belirsizliğe sürükleyebilir. Bu durumu ve besinlerin
dondurucuda kalma sürelerini azaltmak için her poşet ya da kabın üzerine tarih
ve besin bilgisini not alın. Bu sayede istediğiniz besine daha kolay ulaşacak,
ayrıca en eski tarihli olan besinleri kullanarak daha taze sonuçlar elde
edeceksiniz.

6. Yağları Temizleyin

Derin dondurucuda saklanması en sık tercih edilen besinlerden biri de et
grubudur. Sizin de derin dondurucuya eklediğiniz gıdalar arasında et çeşitleri
bolca yer alıyorsa bu yöntemi mutlaka not alın deriz. Yağlar; daha zor donan,
aynı zamanda saklama ömrü kısa olan bir özelliğe sahiptir. Bu nedenden dolayı
yağlı et çeşitlerini dondurmadan önce mutlaka yağlarından arındırın. Yağlarını
temizlenen et çeşitlerinin derin dondurucuda daha sağlıklı bir şekilde uzun süre
taze kalacağını unutmayın.


7. Tuzu Azaltın

Derin dondurucuda saklamak istediğiniz gıdaları öncesinde pişiriyorsanız bu
aşamada az tuz kullanmaya özen gösterin. Aksi takdirde gıdaların donma
sürelerini uzatarak derin dondurucuyu zorlayabilir, besinlerin saklanma
ömürlerini kısaltırsınız.