Edamame Nedir, Nasıl Yapılır?

Hani, bir restorana oturur siparişinizi verirsiniz de etrafın şaşkın bakışlarını
üzerinize çeker, birden daha havalı hissedersiniz ya? Edamame de bu duruma
neden olan isimlerden biri. Birçok insana değişik gelip pek tanıdık gelmeyen
edamamenin aslında çok bilinen soya fasulyesi ailesine ait bir seçenek
olduğunu söyleyebiliriz. Edamamenin ne olduğuna, faydalarına ve nasıl
pişirildiğine dair meraklar içerisindeyseniz buyurun yazımızın detaylarına…

1. Edamame Nedir?

Edamame, Doğu Asya kökenli mutfakların gözbebeği tariflerinden biridir. Soya
fasulyesinin olgunlaşmamış hali yani yeşil soya fasulyesi olarak da bilinir.
Popüler bir çerez, leziz bir meze olarak kabul edilir. İyi bir soya proteini olduğu
için özellikle vegan ve vejetaryenler için ideal bir seçenektir. Sıcak ya da soğuk
olarak ve genellikle tuz ve limon eşliğinde yenir.

2. Edamame Faydaları Nelerdir?

Edamame, sağlıklı bir protein kaynağı olmasının yanı sıra insan sağlığına
birçok faydası da vardır. Edamamenin faydalarından bazıları şunlardır:

  •  Kalp ve Damar Sağlığı Dostudur: Edamame, kolesterol bakımından
    oldukça düşüktür. Bu özelliğiyle yüksek kolesterol problemi yaşayanlar
    için ideal bir besindir. Düzenli tüketildiğinde kolesterol kaynaklı kalp ve
    damar hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olur.
  •  Kan Şekerini Düzenler: Glisemik indeksi yüksek olan birçok gıda, kan
    şekerinde ani dengesizlikler yaşanmasına neden olur. Sağlıksız bu
    duruma karşı edamame iyi bir seçimdir. Kan şekerinde tehlikeli yükselme
    ya da düşüşler yaşanmasına neden olmaz. Bu yönüyle özellikle diyabet
    hastaları için idealdir.
  •  Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Başta K vitamini ve folat olmak üzere
    birçok vitamin ve mineral bakımından zengin olmasıyla bağışıklık
    sisteminin güçlenmesini sağlar.
  •  Kemikleri Güçlendirir: Kemik mineral yoğunluğunu artırarak iskelet
    yapısının daha sağlam olmasına katkıda bulunur. Böylelikle ilerleyen yaş
    ile birlikte görülme riski yükselen kemik erimesinin önlenmesine
    yardımcı olur.

3. Edamame Pişirme Yöntemleri Nelerdir?

Edamame pişirmek için farklı yöntemler mevcuttur. Edamame pişirme
yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  •  Kaynatma: Edamameleri kaynar su dolu bir tencerede 1-2 dakika
    kaynatarak pişirebilirsiniz. Eğer ki dondurulmuş edamame
    kullanıyorsanız bu süreyi 5-6 dakika olarak uzatabilirsiniz.
  •  Buharlama: Sebze pişirme yöntemlerinin en sağlıklısı olarak kabul edilen
    buharlama, edamame pişirmek için de iyi bir yöntemdir. Edamameleri su
    dolu bir tencere üzerine yerleştireceğiniz geniş bir kevgire ekleyin.
    Ardından suyun kaynamasıyla yükselen buharda 5-10 dakika kadar
    pişmesini sağlayın. Eğer ki dondurulmuş edamame kullanıyorsanız bu
    süreyi birkaç dakika daha uzatabilirsiniz.
  •  Mikrodalga: Mutfağın pratik yardımcılarından biri olan mikrodalga,
    edamame pişirme konusunda da bizi yalnız bırakmıyor. Pişirmek
    istediğiniz edamameyi bir miktar su da eklediğiniz bir kâseyle
    mikrodalgaya teslim edin. Mikrodalganın gücüne göre pişme süresi
    değişebileceğinden kontrollü olarak pişirmeye dikkat edin.

4. Edamame Nasıl Yapılır?

Bu kadar bahsettik, e hadi o zaman hemen edamamenin yapılışına geçelim!
İşte, edamame yapılışı:

  •  Kaynar suyun içerisine bir miktar iri taneli deniz tuzu ve edamameyi
    ekleyin. Bu şekilde 4-5 dakika kadar haşlayın.
  •  Süre sonunda edamamelerin suyunu iyice süzdükten sonra buzlu suya
    sokup çıkarın. Bu şekilde şoklamış olacaksınız. Ardından edamamelerin
    suyunu tekrar süzün.
  •  Pişen edamamelerin üzerine tekrar deniz suyu serpin ve limon suyu
    gezdirip servis edebilirsiniz.
  •  Daha da lezzetli bir edameme pişirmek isterseniz dilerseniz son olarak
    susam yağı, çeşitli baharatlar ve sarımsak eklediğiniz tavada
    soteleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

 

Bir çerez gibi tüketebileceğiniz edamamenin yanına yakışacak içecekler Migros Sanal Market’te! Sipariş vermek için hemen tıklayın.