En Yaşlı Mayalardan Biri: Şirden Mayası Hakkında 6 Bilgi

Gıda seçimlerimizde giderek hassas olmaya devam ediyoruz. Bu yolda her

geçen gün daha organik neler var, araştırıyor ve yeni seçeneklerle tanışıyoruz.
Şirden mayası da bu alanda dikkat çekenler arasında yer alıyor. Peynir
üretiminde binlerce yıldır kullanılan şirden mayası, lezzetli ve sağlıklı peynir
tüketmek isteyenlerin göz bebeği olarak biliniyor. Şirden mayasını daha
yakından tanımak, hakkında merak edilenleri öğrenmek için buyurun yazımızın
detaylarına…

1. Şirden Mayası Nedir?

Ot yemeye başlamamış, sadece sütle beslenen buzağılar; anne sütünü
sindirmek için midelerinde doğal olarak bir enzim salgılar. Şirden mayası da
buzağı midesinin “şirden” veya “şırdan” ismi verilen bölümünden elde edilir.
Temizlenip kurutulduktan sonra işlemlerden geçirilir ve sütün mayalanmasına
kullanılarak başta peynir olmak üzere yoğurt gibi birçok süt ürünü üretilir.
Hayvan büyüdükçe ve otla beslenmeye başladıkça bu enzim azalmaya başlar
ama yine de bir miktar şirden mayası elde etmeye yetebilir.

2. Şirden Mayasının İçeriği Nedir?

Şirden mayasının içeriği hayvanın bulunduğu yaşa, beslenme şekline göre
genellikle kimozin ve pepsin içerir. Şirden mayasının kalitesi için %85 kimozin,
%15 pepsin içermesi gerektiği söylenebilir. Kimozin oranının tüksek olması acı
tat oluşumunun engellenmesi açısından önemlidir.

3. Şirden Mayasının Peynir Üretiminde Kullanılmasının Önemi Nedir?

Şirden mayasının özellikle peynir üretiminde kullanıldığından bahsettik. Peki
neden? Peynir üretiminde sütün kalitesinin önemi kadar maya kalitesinin
önemi de büyüktür. Şirden mayası gibi doğal maya kullanılarak üretilen peynir,
diğer mayalarla üretilen peynirlere göre renk, lezzet, koku ve kalite açısından
daha avantajlıdır.

4. Şirden Mayası Doğal mıdır?

Gıda sektörünün giderek doğadan uzaklaşması üzerine biz de daha çok doğaya
yönelmeye çabalıyoruz. Endüstriyel mayalar, kimyasal içeriklidir. Şirden
mayası ise yönelmemiz uygun olan doğal seçeneklerden biridir. Doğal
fermantasyon süreci ile hazırlandığı için sağlık için uygundur.

5. Şirden Mayasının Faydaları Nelerdir?

Şirden mayasının faydaları en çok merak edilen konulardan birisidir. İşte,
şirden mayasının faydalarından bazıları:

  •  Probiyotik özelliği sayesinde bağırsak florasını korumaya yardımcıdır.
  •  Hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemlerinin yaşanmasını önler.
  •  Katkı maddesi ve GDO içermeyen doğal bir yapıdadır.
  •  Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcı
    olur.
  •  Peynir ve yoğurt gibi tüm süt ürünlerinin kalitesini, lezzetini ve besin
    değerini artırır.
  •  Antibiyotik kullanımının olumsuz etkilerini gidermeye katkıda bulunur.

6. Şirden Mayası Nerelerde Bulunur?

Şirden mayasını güvendiğiniz kasap gibi bazı üretici firmalardan alabilir ya da
kendiniz evde yapabilirsiniz. Hazır aldığınız ya da kendi yaptığınız şirden
mayasını ışığa, ısıya, pH’a karşı koruyabilmek için ağzı iyice kapanabilen renkli
cam veya mayanın bileşiminden etkilenmeyecek, ışık geçirmeyen plastik kapta
ve serin bir yerde muhafaza etmeniz gerektiğini unutmayın.

 

Süt ve süt ürünlerinizi Migros Sanal Market üzerinden sipariş edebilirsiniz. Sipariş oluşturmak için hemen tıklayın.