Evde Çikolata Yapmanın Püf Noktaları

Çikolata; çocuktan yetişkine herkesin bayıldığı, ufacık parçasıyla bile mutluluk
hormonu salgılatmaya yeten lezzetlerden biridir. Bitterinden sütlüsüne,
fındıklısından fıstıklısına tüm çeşitleriyle damaklara bayram yaşatır. O halde
gelin, bu bayramı biraz daha katlayalım. Nasıl mı? Elbette, kendi çikolatamızı
kendimiz yaparak!
Katkı maddelerinden daha uzak bir sonuca ulaşıp çikolata keyfini biraz
masumlaştırmaya varsanız ihtiyacınız olan püf noktalarını sizin için sıraladık.
Biraz cesaretle siz de evde çikolata yapabilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Benmari Yöntemi için Uygun Gereçler Tercih Edin

Ev yapımı çikolatanızı kuvertür çikolatayı benmari usulü eriterek hazırlamak
istiyorsanız bunun için uygun gereçler kullanmaya dikkat edin. Benmari
usulü için doğru bir tencere ve doğru bir kap tercih ettiğinizde çikolatanın
ıslanmasını ve 45 dereceyi aşan bir ısıya maruz kalmasını önler; aynı
zamanda daha kısa sürede erimesini sağlayabilirsiniz.


2. Kuvertür Çikolatanın İçeriğini İnceleyin

Evde çikolata yapmak için kullanılan malzemelerden en önemlisi, kuvertür
çikolatadır. Kuvertür çikolatanın içeriği ne kadar iyiyse yapacağınız çikolata
da o kadar lezzetli olur. Bu yüzden kuvertür çikolatanın %70 civarında kakao
yağı içermesine, %5 civarından daha fazla bitkisel yağ içermemesine dikkat
edin. Bu sayede kakao ve kakao yağı oranı yüksek, daha leziz çikolatalar
hazırlayabilirsiniz.


3. Kuvertür Çikolatayı Parçalayın

Kuvertür çikolatalar kalın ve uzun bir yapıya sahiptir. Bu nedenle benmari
usulüyle erimesi zorlaşabilir. Daha kolay ve iyi bir eritme için kuvertür
çikolatayı parçalara böldükten sonra benmari yapacağınız kaba boşaltın.
Böylece kuvertür çikolatayı kısa sürede eritebilir, hiç erimemiş ya da az
erimiş parça riskini ortadan kaldırabilirsiniz.


4. Soğutun

Kuvertür çikolatanızı erittiniz, sıra geldi ev yapımı çikolata hazırlamanın en
keyifli kısmı olan şekillendirmeye! Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en
önemli detay, eriyen çikolatanın soğumasını beklemektir. Benmari usulünde
yaklaşık 42-45 derecede eriyen çikolatayı 30-32 derecelere kadar
soğutmanız gerekir. Çikolata eridikten sonra diğer işlemlere geçebilirsiniz.


5. Silikon Kalıp Edinin

Evde çikolata yapmanın en keyifli kısmının şekillendirmek olduğunu
söylemiştik; çünkü piyasada yer alan standart şekillerin aksine çikolatanızı
silikon kalıpların yardımıyla dilediğiniz şekilde hazırlayabilmeniz
mümkündür. Silikon çikolata kalıpları sayesinde kusursuz bir
şekillendirmeye ulaşabilir ve çikolataları donduktan sonra kolayca
çıkarabilirsiniz.


6. Kuru Meyve ve Kuru Yemişlerden Yararlanın

Ev yapımı çikolatanın bir diğer keyifli kısmı da çikolatanızın içine dilediğiniz
malzemeden ekleme özgürlüğüne sahip olmanızdır. Piyasada fındıklı,
fıstıklı, üzümlü gibi standart çikolatalar yer alırken siz tamamen el
lezzetinize, keyfinize ve yaratıcılığınıza göre cevizli, muzlu, elmalı, tahinli
gibi birçok farklı çikolata çeşidine imza atabilirsiniz.

 

Çikolata krizi geldiyse ve evde yapacak zamanınız yoksa Migros Sanal Market’ten sipariş verebilirsiniz. Sipariş vermek için hemen tıklayın.