Evde Hamburger Yapmanın Püf Noktaları

Çocukların ve yetişkinlerin bayıldığı lezzetlerden biri olan hamburger, evde
yapıldığında çok daha nefis, çok daha sağlıklı olabilir! Peki, evde hamburger
nasıl yapılır?
Şimdi sıralayacağımız püf noktaları sayesinde siz de en ünlü hamburger
restoranlarındaki lezzeti yakalayabilir, ev halkına sürpriz yaparak onları
mutluluktan ve lezzetten mest edebilirsiniz!
İşte, nefis mi nefis bir ev yapımı hamburger için ihtiyacınız olan 8 püf noktası…

1. Et Çeşidini Belirleyin

Leziz bir hamburger yemek istiyorsanız hamburger köftesi için seçiminizi en
kaliteli ve %80’i yağsız ve %20’si yağlı etlerden yana kullanmanız gerekir. Aynı
zamanda tek bir çeşit et kullanmak yerine döş, kaburga, antrikot, gerdan eti gibi
et çeşitlerini karıştırdığınız bir hamburger köftesinin çok daha iyi bir sonuç
vereceğini unutmayın.


2. Lezzeti Katlayın

Hamburger köftesinin lezzetini belirleyen en önemli adım, kaliteli bir et
kullanmaktır. Daha sonra ise eti ek malzemelerle lezzetlendirmeniz gerekebilir.
Geleneksel hamburgerlerin içerisinde tuz bile kullanılmıyor olsa da siz Türk
damak tadına daha uygun bir sonuç elde etmek istiyorsanız et içerisine bir
miktar iç yağı ve tuz, karabiber gibi malzemeler ekleyebilir, böylelikle kıvamın
ve lezzetin mükemmel olmasını sağlayabilirsiniz.


3. Çok Fazla Çektirmeyin

Hamburger köftesi için güvendiğiniz bir kasaba gidip dilediğiniz eti seçerek
kıyma haline getirtmeniz son derece önemlidir; çünkü paketli kıymalar
istediğiniz sonuca ulaşmanızı engelleyebilir. İşte, tam da bu adımda hamburger
köftesi kıymasının çok fazla çekilmemesine dikkat edin. Aksi takdirde köfte,
pişirme esnasında fazla kuruyup küçülebilir. İri çekim kıyma; etin ve yağın
homojen bir şekilde karışmasına yetecek, piştikten sonra köftenin daha sulu
kalmasını sağlayacak ve şahane bir sonuç verecektir.


4. Yoğurmayın

Ev yapımı fakat orijinale çok yakın bir hamburger yapmak istiyorsanız kıymayı
kesinlikle yoğurmayın. Kıymaya sadece yuvarlak bir şekil verip pişirmeye
başlayın. Bu şekli yuvarlak bir kesiciyle ya da ıslattığınız ellerinizle kolayca
verebilirsiniz; ancak köfteyi ekmekten ortalama 1 cm daha büyük yapmaya
dikkat edin ki piştiğinde ekmekle aynı büyüklükte olabilsin. Son olarak
şekillendirdiğiniz köftenin tam ortasına işaret parmağınızla hafifçe bastırın,
böylece köftenin kenarlarının pişip ortalarının çiğ kalmasını önleyebilirsiniz.


5. Pişirme Yönteminizi Belirleyin

Ev yapımı hamburgerinizin tıpkı dışarıda satılanlar gibi bir lezzete sahip
olmasını istiyorsanız pişirme yönteminizi iyi belirlemelisiniz. Bunun için
köftenizi fırın ızgarasında ya da döküm tavada pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Bu
sayede en doğru kıvamı ve lezzeti kolayca yakalayabilirsiniz.


6. Sıkça Çevirin

Hamburger köftesinin daha sulu kalmasını ve leziz olmasını istiyorsanız
pişirme esnasında köfteyi 15 saniyede bir çevirmeyi, piştikten sonra da 5
dakika kadar daha kısık ateşte bekletmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede köftenin
pişmemiş yanı kalmayacak ve yumuşacık olacaktır.


7. Tereyağı Sürün

Birçok yemekte kullanabildiğimiz lezzet kahramanlarından biri olan tereyağını
hamburger ekmeğini lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz. Hamburger
ekmeğini doldurmadan önce etrafına bir miktar tereyağı sürüp yağ eriyecek
kadar çok kısa sürelik kızartın. Bu sayede daha çıtır ve daha leziz bir
hamburger ekmeği elde edebilirsiniz.


8. Süsleyin

Dışarıda gördüğümüz, bizi çağıran o hamburger görsellerini bir hatırlayın;
onların hepsinde bolca malzeme bulunur. Ev yapımı hamburgerinizi de bol
malzemeyle süslemeyi sakın unutmayın. Köftenin üzerini çıtır marul, turşu, etli
domates, cheddar peyniri, soğan halkası ve çeşitli soslar gibi birçok
malzemeyle doldurmayı unutmayın.