Evde Kefir Yapmanın 5 Püf Noktası

Sağlıklı beslenmenin daha da önem kazandığı son dönemde her gıdayı evde kendimiz yapar
olduk. Ekmekten peynire bağışıklık sistemini destekleyecek her gıda için evde hummalı bir
çalışma sürdürüyor, sonunda da emeğimizin karşılığını bol sağlık ve lezzetle alıyoruz.
Bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi için çok faydalı olan kefir de evde yapabileceğiniz
seçeneklerden biri. Evde kefir yapabilmeniz için gerekli tüm püf noktalarını öğrenmek için
böyle buyurun…

1. Oda Sıcaklığında Süt Kullanın

Birçok tarifte olduğu gibi kefir yapımında da oda sıcaklığında malzemelerin kullanılması
gerekir. Kullanacağınız sütü; kaynattıysanız bir süre soğumasını, buzdolabında
beklettiyseniz bir süre ısınmasını beklemelisiniz.

2. Plastik Gereçler Tercih Edin

Her zaman plastik malzemelerin zararlarından bahseder dururuz; ancak kefir yapımında bu
kez onlara ihtiyacımız olabilir. Kefir bakterilerinin olumsuz etkilenmemesi için metal kaşık
ve süzgeç kullanmamak en iyisidir. Bunların yerine plastik bir süzgeç, süzerken yardım
alacağınız tahta bir kaşık kullanmak; kefir yapımında en doğru tercihler olacaktır.

3. Cam Kaplar Kullanın

Kefir bakterilerinin kalitesinin korunması için metal gereçlerden uzak durmanız gerekiyor,
peki bitti mi? Hayır. Kefiri mayalamak için de iyi dezenfekte edilmiş plastik ya da tahta bir
kap kullanabilirsiniz. Ancak en doğru tercihlerin cam kap ve cam şişe olduğunu unutmayın.
Cam bir kap ya da şişe, ev yapımı kefirinizin en iyi şekilde mayalanmasını sağlayacaktır.

4. Pastörize Süt Tercih Edin

Kefir yapımında kefir mayasından sonra en önemli malzeme elbette ki kullanılacak süttür.
Çiğ süt, içindeki bakteriler nedeniyle kefir mayasının zarar görmesine neden olabilir.
Dolayısıyla içeriği daha temiz sayılan pastörize sütler, kefir yapımında kullanmak için daha
doğru bir seçimdir. Antibiyotik kullanılmadan üretilen sütlere ulaşabiliyorsanız onları da
kaynatıp soğuttuktan sonra kefir yapımında tercih edebilirsiniz.

5. Ortamın Sıcaklığına Dikkat Edin

 

Kefir yapımında etkili olan faktörlerden biri de kefirin bulunduğu ortamın sıcaklığıdır. Bu
sayede kimyasal tepkime süreci kolaylaşır, kefirin hazır olma süresi kısalır. Kefir yapımı için
ideal ortamın yüksek sıcaklıkta olması gerekir. Ancak bu noktada çok uzun süre yüksek
sıcaklıkta olmamasına dikkat etmeyi unutmayın.

 

Migros Sanal Market’ten kefir siparişi vermek için hemen tıklayın.