Evde Vegan Peynir Nasıl Yapılır?

Veganlık giderek yaygınlaşıyor ve her geçen gün birçok insan, hayvanlardan
elde edilen her şeye veda edip tüm yaşamını yeniden şekillendiriyor. Yiyecek,
giyecek ve kozmetik gibi birçok alanda vegan seçenekler aranmaya başlanıyor.
Hayvansal süt çeşitlerinden yapılmayan peynir de o mühim seçeneklerden biri.
Şunu net söyleyebiliriz ki; veganlığı benimseyenlerin peynirden vazgeçmesi
gerektiği söz konusu değil. Kuru yemiş, kök sebzeler, tofu, soya gibi bitki
kaynaklı ikame ürünlerden yapılan krem, yumuşak, rendelenmiş, parmesan
tarzı gibi farklı formlarda ve aromalarda nefis vegan peynirler üretiliyor.
Her ne kadar vegan seçenekler giderek daha kolay bulunur hale gelse de birçok
vegan, kendi peynirini kendisi yapmayı tercih ediyor; böylelikle daha hesaplı ve
daha leziz sonuçlara erişebiliyor.
Yazımızın devamında 4 farklı vegan peynir tarifine yer verdik. Siz de bu vegan
peynirleri evde kolayca kendiniz yapabilir, hayvansal seçeneklerden uzak, çok
besleyici ve sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Badem Peyniri

Badem peyniri, sıklıkla tercih edilen vegan peynir çeşitlerinden biridir. Güzel
lezzeti ve bolca E vitamini, kalsiyum, düşük kalori içeriği ile hem sağlığa hem
de damak zevkine hitap eder. Siz de 1 su bardağı kadar bademle çok sağlıklı bir
vegan peyniri kolayca hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı? İşte, badem peyniri
yapılışının detayları:
– Derin bir kâse içerisinde 1 su bardağı çiğ bademin üzerini geçecek kadar
suyla doldurup bir gece suda bekletin.
– Ertesi gün suyunu süzün ve güçlü bir mutfak robotuna 2 su bardağı
suyla ekleyin.
– Robotun en yüksek ayarıyla süt kıvamına gelene kadar güzelce geçirin.
– Süt kıvamına gelen bademi altına tencere koyarak temiz bir tülbent
içerisine doldurun. Tülbendin ağzını torba şeklinde bağlayın.
– İçi dolu tülbendi tencereye doğru elinizle iyice sıkıştırıp badem sütünü
güzelce çıkarın.
– Süt dolan tencereyi kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra 3
çorba kaşığı limon suyunu ve 1,5 çay kaşığı tuzu ekleyin.
– Daha sonra 1-2 kez karıştırıp altını kapayın ve soğumaya bırakın.
– Soğuyan karışımı tekrar tülbende döküp çörek otu, kekik, kırmızı pul
biber, dereotu gibi dilediğiniz malzemeler ekleyip karıştırın.
– İçi dolu tülbendin ağzını tekrar torba şeklinde bağlayıp altına kap koyarak
yüksek bir yere asın. Böylece katı bir kıvam elde edebilirsiniz.
– 7 saat kadar süzdükten sonra şekil vererek cam kaba koyup
buzdolabında muhafaza edebilir, dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

2. Ay Çekirdeği Peyniri

Ay çekirdeklerini bu kez televizyon karşısında çitlemiyor, kahvaltıda keyifle
tüketmek için nefis bir peynir haline getiriyoruz. Sağlıklı yağ asitleri ve protein
bakımından zenginliği, antioksidan gücü sayesinde birçok faydası bulunan ay
çekirdeğinden yapılan peynirle siz de güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. İşte, ay
çekirdeği peyniri tarifi:
– 1 su bardağı ayçiçeği çekirdeğini bir gece suda bekletin.
– Ertesi gün mutfak robotundan kremsi bir kıvam elde edene kadar geçirin
ve yarım bardak su kefirini ya da Hindistan cevizi kefirini ekleyin.
– Daha sonra 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 diş rendelenmiş sarımsak, 1
çay kaşığı deniz tuzu, yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek
kaşığı mayayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
– Hazırladığınız karışımı temiz bir tülbent içerisine koyun ve altına bir kap
koyarak yüksek bir yere asın.
– 7 saat kadar süzdükten sonra peyniri çıkarıp güzelce yoğurun.
– Son olarak şekil vererek dışını biberiye, kekik, çörek otu gibi
malzemelerle kaplayıp tüketmek üzere cam kaba koyun.

3. Toz Parmesan Peyniri

Pizza ve makarnaların lezzetini tamamlayan en önemli malzemelerden biri olan
parmesan peynirinin de veganı olmaz mı hiç? Kajudan yapıp birçok tarifte yer
verebileceğiniz nefis mi nefis vegan parmesan peyniri nasıl yapılır, buyurun
detaylara:
– 100 gram kadar çiğ kajuyu toz haline gelene kadar mutfak robotundan
geçirin.
– Daha sonra 2 çorba kaşığı organik besin mayası, yarım çay kaşığı
sarımsak tozu, yarım çay kaşığı limon tozu ve yarım çay kaşığı tuzu
ekleyip karıştırın.
– Toz parmesan peyniriniz hazır. Tüketmek üzere cam kavanoza doldurup
buzdolabında muhafaza edin.

4. Kaju Peyniri

En leziz ve en faydalı kuru yemişlerden biri olan kajuyla besleyici bir vegan
peynir yapmaya ne dersiniz? Bakır, manganez, magnezyum, fosfor, K vitamini,
demir ve çinko gibi birçok yararlı vitamin ve mineraller bakımından zenginliği
sayesinde çok besleyici olan kaju peynirini siz de evde kolayca
hazırlayabilirsiniz. İşte, kaju peyniri yapımının tüm detayları:
– Bir çay bardağı kajuyu bir gece suda bekletin.
– Mutfak robotunun içerisine 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı elma sirkesi,
2 yemek kaşığı limon suyu, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı
karabiber, 1 yemek kaşığı agar agar tozunu ve geceden beklettiğiniz
kajuyu ekleyin.
– Malzemeler krem kıvamına gelene kadar robottan geçirin.
– Hazırladığınız karışımı geniş bir tava içerisine alıp orta ateş üzerinde
sürekli karıştırarak pişirin.
– Karışım koyu bir püre kıvamını alınca ocaktan alın.
– Soğumasını beklemeden şekil vererek cam kaba koyun, katı bir peynir
kıvamı elde edeceksiniz.
– Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra ster tek başına ister çeşitli
tariflere ekleyerek tüketin.