Glütensiz Beslenme Hakkında Merak Edilenler

Glüten, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz isimlerden biri. Önceleri sadece çölyak
hastalarının uzak durması gereken bir şeymiş gibi sanılsa da artık hiç kimse için pek de
yararlı olmadığı biliniyor. Bu yüzden çoğu kişi glütensiz besleniyor. Peki, nedir glütensiz
beslenme?

Yeni başlayanlar ya da başlamak isteyenler için yazımızın devamında glütensiz beslenme
hakkında merak edilenleri cevapladık. Buyurun, detaylara…

1. Glüten Nedir?

Sorunun temeline inelim ve glütenin ne olduğuna bakalım. Glüten, tahıllarda bulunan ve
sindirimi zor olan bir protein çeşididir. Unlu ürünlerin pişirme sırasında kabarmasını sağlar.
Bağırsak hassasiyetini yol açıp rahatsızlık verebildiği için tüketilmemesi daha uygun sayılır.

2. Glütensiz Beslenme Nedir?

Glütensiz beslenme, glüten içeren tüm besinlerin beslenme düzeninden çıkarılması
demektir. Glüten ataksisi, irritable bağırsak sendromu olan kişilerin glütensiz beslenmesi
bir çeşit tedavi yöntemidir.

3. Glütensiz Beslenme İçin Neler Yapılmalıdır?

Glütensiz beslenmek bazıların zor görünse de bazı noktalara dikkat edilerek kolay bir
beslenme şekli olduğu söylenebilir. Glütensiz beslenebilmek için dikkat etmeniz gereken
bazı noktalar şunlardır:

● Ürün içeriklerini okumak ve içinde glüten bulunan tüm paketli yiyeceklerden uzak
durmak

● Bitkisel protein kaynakları, sebze ve meyveler, et ve tavuk çeşitleri, süt, peynir,
yoğurt gibi gıdalar tercih etmek

● Buğday, çavdar, arpa gibi seçeneklerden uzak durup kuru baklagiller, yağlı
tohumlar, meyvelerden tüketmek

● Beyaz un yerine mısır unu, pirinç unu gibi seçeneklere yönelmek

● Ekmek, pizza, simit, makarna gibi hamur işlerinden uzak durmak ya da glütensiz
yapılanlarından tüketmek

Glutensiz Hamur İşi Tarifleri

4. Kimler Glütensiz Beslenmelidir?

Glütensiz beslenme kimileri tarafından kilo vermek için başvurulan bir yöntem olsa da
aslında sindirim sisteminin sağlığının temel alınması gereken bir beslenme çeşididir.
Glütensiz beslenmeyi kimler tercih edebilir, birlikte bakalım…

Çölyak Hastaları: Doktor önerisiyle yapılan kan testi sonucunda kesin tanı konan
kişilerin diyetisyen kontrolünde glütensiz beslenmesi önerilir.

Glüten İntoleransı: Vücudunun glüteni tolere edemeyip eklem ağrısı, anemi,
anksiyete, kabızlık, baş ve karın ağrısı gibi belirtiler gösterdiği kişilerdir. Tek tedavisi
glütensiz beslenmedir.

Buğday Alerjisi: Vücutlarının buğdaya karşı anormal tepki verdiği kişilerdir.
Çocuklarda daha çok görülüp buğday ve buğday proteinlerinin beslenmelerinden
çıkarılması önerilir.

 

Glütensiz ürün siparişlerini Migros Sanal Market’ten sipariş etmek için hemen tıklayın!