Evde Güllaç Yaprağı Nasıl Yapılır?

11 ayın sultanı Ramazan; Ramazan’ın biricik tatlısı güllaçtır. Güllaç, seveninin
asla vazgeçemediği bir lezzettir. Bolca sütü, her katında kuru yemişi, üzerinde
meyvesiyle tadına doyum olmaz. Ağızları tatlandırırken gün boyu boş kalan
mideleri hafifliği sayesinde hiç yormaz. Zevkli süslemeleriyle sofraya renk
katar. Pratik hazırlanışı sayesinde aniden gelen misafire bile hemen hazır
oluverir. Sadece Ramazan Ayı’nda değil daima tüketilesi, masum bir tatlıdır. Kat
kat yapraklarıyla kat kat neşe vadeder. İçine makul miktarda gül suyu da
eklenirse hem sofranın hem de Ramazan’ın gülü olur âdeta.

Ramazan günlerinde eve dönerken bir tatlıcıya uğrayıp güllaç almanın keyfi
başkadır. Eve dönünce aile üyelerinin yüzündeki mutluluğu görmek ise
güllaçtan bile daha tatlıdır. Kabul. Ancak biz, bu kez diyoruz ki güllacı hazır
almak yerine kendi ellerimizle yapalım. Son zamanlarda moda olan, evlerdeki
kıyasıya ekmek yapma yarışına bu kez güllaç yufkasını da katalım, neden
olmasın? Çünkü güllacın ana malzemesi olan yaprakların yapımı oldukça basit!
İftar denince akla ilk güllaç gelir. Peki, güllaç yaprağını evde yapabilir miyiz?
Güllaç yufkası tarifi için sayfamıza göz atın.
İhtiyacınız olanlar sadece biraz un, nişasta, su, bolca mutfak ve güllaç aşkı!
Gerisi inanın, güllaç kadar tatlı olacak. Sonrasında ana yemeğin bile tahtı
sarsılacak, sofradaki herkes bir an önce tatlıya geçmenin hayalini kuracak.
Damaklara kazınacak o güzel lezzet, yıllar boyu kendinden söz ettirecek. Size
de övgülerin tadını çıkartmak ve ev yapımı güllacın keyfine varmak kalacak!
Hem kendinizi hem de sevdiklerinizi daha fazla bekletmeyin ve güllaç yufkası
nasıl yapılır hemen öğrenmeye koyulun. İşte, güllaç yapımı hakkında tüm
detaylar…

Güllaç Yaprağı İçin Gerekli Malzemeler

Şimdi sıralayacağımız malzemeleri, tüm dikkatinizi ve kızgın tavanızın da
gücünü birleştirerek harika bir güllaç yaprağı yapabilecek, hazır almaya veda
edebileceksiniz. İşte, güllaç yaprağı için gerekli malzemeler:

  •  2 su bardağı kadar oda sıcaklığında su
  •  6 tepeleme tatlı kaşığı kadar buğday ya da mısır nişastası

2 tepeleme tatlı kaşığı kadar beyaz un (Dilerseniz tam buğday unu,
Hindistan cevizi unu, badem unu gibi seçeneklerden de
yararlanabilirsiniz.)

Güllaç Yaprağı Yapımı

  •  Su içerisine nişastayı ve unu ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar
    karıştırın. (Sıvık bir sonuç elde edeceksiniz.)
  •  Düz bir tavaya 3 yemek kaşığı su ekleyip daha sonra suyu boşaltın.

Püf Noktası 1

Su ekleyip boşaltma yöntemiyle tavanın ıslak olmasını
sağlayarak yaprakları yapışmadan pişirebileceksiniz. Hazırladığınız karışımı
tavaya eklemeden her seferinde bu ıslatma işlemini mutlaka tekrar edin.)

  •  Hazırladığınız karışımdan ıslak tavanın dibini incecik kaplayacak kadar
    dökün.

Püf Noktası 2

Karışımı tavaya aktarmadan önce her seferinde karışımı
tekrar çırpmayı unutmayın. Böylece nişastanın çökme ihtimalini ortadan
kaldırmış olacaksınız.

  •  Ocağı en yüksek ayara getirin ve karışımın pişmesini sağlayın.

Püf Noktası 3

Yüksek ateş kullanmaktaki asıl amaç, suyun buharlaşıp
nişasta ve unun kalmasını sağlamaktır. İşlemi hızlandırmak için tavayı ara
sıra yelleyebilirsiniz.

  •  Pişince kırmamaya dikkat ederek elinizle nazikçe kaldırıp tabağa
    alabilirsiniz.

Püf Noktası 4

Eğer ki güllaç yapraklarında pişmeyen bir yer kaldığını
düşünüyorsanız ve yaprakları hemen kullanmayacaksanız fırında bir süre
daha 180 derecede ısıtıp kıtır hale gelmelerini sağlayabilirsiniz. Bu sayede
hazırladığınız yaprakları uzun süre saklayabilir, sıradaki sofralarınız için de
kolayca güllaç hazırlayabilirsiniz.

  •  Işığa tuttuğunuzda şeffaf olan, ne fazla sert ne de fazla yumuşak
    olmayan bir güllaç yufkasının ideal olduğunu unutmayın. Şimdiden afiyet
    olsun!