Haziran Ayının En Taze 5 Baharatı

Yaz mevsiminin başlangıcı olan haziran ayı, her ay gibi doğanın bize sunduğu
mucize lezzetlerle doludur. Birbirinden nefis, faydalı ve mis kokulu baharatlar
da haziran ayının getirdiği mucizeler arasında yer alır.
Yazımızın içeriğinde sıraladığımız bitkileri siz de haziran ayında kolayca
bulabilir, kurutup baharat halinde birçok tarifte kullanarak lezzet ve sağlık elde
edebilirsiniz.
İşte haziran ayının baharat olabilecek 5 taze bitkisi…

1. Rezene

Rezene, eski çağlardan beri ilaç ve baharat olarak sıkça yararlanılan bitkilerden
biridir. Sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi birçok mineral; A ve C
vitamini bakımından zengindir. Akdeniz Bölgesi’nde yetişen rezenenin sabun,
çay, krem, yağ, baharat gibi birçok halinden yararlanılır. Bronşit, adet
düzensizliği, gözenekli cilt, reflü, gaz sancısı, hazımsızlık gibi birçok sağlık
sorununu iyileştirmek rezenenin faydaları arasındadır. Haziran ayında tazesini
bulabileceğiniz rezenenin yaprağını, gövdesini, soğanını salata ve yemeklerde
bolca kullanabilir, tohumlarından çay yapabilirsiniz. Aynı zamanda taze
rezeneyi hiç güneş almadan ya da az güneş alan bir bölgede kolaylıkla
kurutabilir, arada havalandırdığınız cam kavanoz içerisinde uzun süre
saklayabilirsiniz.


2. Nane

Mis gibi ferah kokusu ve yoğun aromasıyla etkisi altına alan nane, taze haliyle
özellikle salata ve yemeklere çok yakışan bitkilerden biridir. A ve C vitamini,
potasyum, kalsiyum, bakır gibi birçok mineral bakımından zengin olan nanenin
mide bulantısı, bağırsak yarası, hazımsızlık, alerji, boğaz ağrısı, aşırı stres gibi
birçok sağlık sorununu iyileştirme gibi birçok faydası bulunur.
Haziran ayıyla birlikte yavaştan çiçekler açmaya başlayan nanenin
yapraklarından bolca yararlanılır. Nanenin faydalarından tüm sene boyunca
yararlanabilmek için siz de taze nane yapraklarını az güneş alan ya da hiç
güneş almayan bir bölgede kurutarak baharat haline dönüştürebilirsiniz. Kuru
naneyi dilediğiniz yemeklerde ya da içeceklerde sıkça kullanıp farklı bir lezzet
elde edebilirsiniz.


3. Dereotu

En şifalı ve güzel kokulu bitkilerden biri olan dereotu ülkemizin her bölgesinde
rahatça yetişen bitkilerden biridir. Fosfor, bakır, magnezyum, potasyum,
kalsiyum, A ve C vitamini bakımından zenginliği sayesinde kullanıldığı her hali
ile sağlık için çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, gaz sorununu
gidermesi, kemik hastalıklarından koruması, iltihaplanmaları iyileştirmesi, regl
düzeni sağlaması gibi birçok etkisiyle sıkça tercih edilmesi gereken
seçeneklerdendir. Haziran ayında kolayca tazesini bulabileceğiniz dereotunun
faydalarından yararlanmak için taze ya da kuru halini hamur işlerinde,
salatalarda, çorbalarda ya da aklınıza gelen birçok yemek çeşidinde baharat
olarak dilediğinizce kullanabilirsiniz.


4. Fesleğen

Fesleğen; hoş kokusu ve aromasıyla konduğu yemeklere bambaşka bir kimlik
kazandıran bitkilerden biridir. K vitamin, demir ve kalsiyum bakımından
zenginliği, antioksidan özelliği sayesinde hazımsızlık, baş ağrısı, mide spazmı,
iştahsızlık, yoğun stres, kalp hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarının
giderilmesine yardımcıdır. Siz de taze fesleğeni haziran ayında kolayca
bulabilir, kurutup ya da taze haliyle yemeklere katabilir ya da çayını yaparak
düzenli tüketimle sağlık bulabilirsiniz.


5. Biberiye

Haziran ayında tazesini kolayca bulabileceğiniz biberiye, yoğun bir aromaya
sahip baharatlardan biridir. Özellikle et, tavuk ya da patates yemeklerinin çok
lezzetli olmasını sağlar. İçerdiği rosmarinik asit, betulik asit, kafeik asit gibi
fitokimyasallar sayesinde iltihapların iyileşmesinde, kanserden korunmada iyi
bir yardımcıdır. Aynı zamanda öksürük, soğuk algınlığı, baş ağrısı, unutkanlık,
solunum güçlüğü, sindirim yavaşlığı gibi birçok sağlık sorununun giderilmesini
sağlar. Siz de biberiyenin bu güzel faydalarından ve lezzetinden
yararlanabilmek için taze ya da kurusunu yemeklerinizde bolca kullanabilir ya
da çayını düzenli olarak içebilirsiniz.