Haziran Bitmeden Denemeniz Gereken Diyet Dostu 6 Tarif

Yoğun geçen bir kış döneminin ardından gelen haziran ayıyla birlikte taze
sebze seçeneklerimiz de zenginleşir. Salatalık, domates, patlıcan, kabak gibi
birçok sebze sayesinde diyet yapmak daha keyifli daha lezzetli bir hale gelir.
Eğer siz de şu günlerde yazın diğer aylarına daha fit girebilmek için
beslenmesine dikkat edenler arasındaysanız bu listemiz size iyi gelecek!
Haziran bitmeden taptaze sebzelerle mutlaka denemeniz gereken 6 diyet dostu
tarif yazımızın devamında sizi bekliyor.

1. Etli Bamya Çorbası

Bamya, çoğunluğun pek hoşlanmadığı ancak sağlık için mutlaka tüketilmesi
gereken yegâne sebzelerden biridir. Özellikle diz kapağındaki sıvı kaybı,
menisküs, kireçlenme, ağrı gibi problemlerin iyileşmesine yardımcı olarak daha
sağlıklı bir yaşam için harika bir seçenektir. İşte, size bamyayı sevdirecek bir
tarif! Sıradaki sofranız için bamya ile nefis bir çorba hazırlayabilirsiniz. Vitamin
dolu bamya çorbası nasıl yapılır öğrenmek için şöyle buyurun:
– 1 adet orta boy kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın.
– 250 gram kadar kuşbaşı etleri küçültün.
– Derin bir tencereye aldığınız kuşbaşı etleri eklediğiniz 5 su bardağı su
ilavesiyle haşlamaya bırakın.
– Süzgeç ya da kuru bir bez arasına aldığınız 100 gram kadar kurutulmuş
ya da taze bamyaları ellerinizle ovuşturarak dikenli kısımlarının
dökülmesini sağlayın.
– Ayrı bir tencereye aldığınız bamyaları diriliği gidene kadar haşlayın.
Haşlama işlemi sonrasında iplerini çıkartıp ayrı bir yerde bekletin.
– Derin bir tencereye aldığınız 3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın.
Doğranmış kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin.
– Yarım su bardağı domates püresini ekleyip pişirme işlemini sürdürün.
Haşlayıp suyunu süzdürdüğünüz etleri ekleyip 5 dakika kadar soteleyin.
– Ayrı bir kenara ayırdığınız sıcak su ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyip kısık
ateşte kaynatın.
– Son olarak ayıklanmış bamya ve taze sıkılmış 1 adet limon suyunu ilave
ettikten sonra 10-15 dakika daha pişirin.
– Son olarak kaselere paylaştırdığınız çorbaların üzerini maydanoz
yapraklarıyla süsleyip sıcak olarak servis edin.

2. Frambuazlı Semizotu Salatası

Sıradaki tarifimiz yaz sıcaklarından bunalanlara gelsin! Sıcakların ağırlığını
hafifliğiyle unutturacak, sıcakların bunaltıcılığını ferah lezzetiyle çekilebilir
kılacak nefis semizotu salatası tüm midelere iyi gelecek! Hem meyveli hem de
sebzeli, bol renkli bu salataya bayılacak, yazın favori lezzetleri arasına
konduracaksınız. İşte, tüm detaylarıyla frambuazlı semizotu salatası tarifi:

– Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz 2 demet semizotu
yapraklarını tek tek ayıklayın.
– 200 gram kadar çeri domatesler, 200 gram kadar frambuaz taneleri ve 2
yemek kaşığı file Antep fıstığını yıkayıp ayıkladığınız semizotlarıyla
güzelce karıştırın.
– Salatanın sosunu hazırlamak için havanda ezdiğiniz 3 diş sarımsağı; 4
yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi ve yarım çay kaşığı
tuz ilavesiyle karıştırın.
– Son olarak salatanın sosunu ekleyip soğuk olarak servis edin.

3. Dereotlu Bakla

Tüm sene taze baklanın yollarını gözleyenlere özlemini giderecek, onun en
nefis haliyle kavuşmalar yaşatacak bir tarifimiz var! Dereotunun mis kokusuyla
ferahlığı artan bakla yemeğine, diyet listenizde mutlaka yer açmalısınız. İşte;
yanında ev yapımı yoğurtla harika gidecek dereotlu bakla tarifi:
– Bir karıştırma kabı içerisine ayıklayıp doğradığınız 500 gram kadar
baklaya 4 su bardağı su, yarım limon suyu ve 1 yemek kaşığı unu
karıştırın.
– Uygun bir tencere içerisine yarım çay bardağı sıvıyağ içerisinde ince ince
doğradığınız 1 adet kuru soğanı kavurun. Daha sonra 1 yemek kaşığı
domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
– Ardından suyunu süzdüğünüz baklaları da ekleyip baharatları ilave edip
karıştırın.
– Üzerine 5 su bardağı sıcak su ekleyip yarım tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay
kaşığı şekeri de ilave ettikten sonra karıştırıp kapağını kapatın ve orta
ateşte 30 dakika pişirin.
– Baklalar piştikten sonra ince kıyılmış dereotunu karıştırıp servis edin.

4. Biber Dolması

Kim demiş; diyette leziz seçeneklere yer olmaz, diye? 2 adet biber dolması ve
biraz da yoğurtla kendinize nefis bir diyet menüsü yaratabilirsiniz. O halde,
haziran sebzelerinin en güzellerinden biri olan dolmalık biberin içini doldurma
zamanı! İşte, biber dolması tarifi:
– 2 su bardağı pirinci yıkayın ve ılık suda 20 dakika bekletin.
– 1 çorba kaşığı kuş üzümünü de aynı şekilde ılık suda ortalama 40 dakika
(biraz yumuşayana kadar) bekletin.
– 1 adet kuru soğanı ince şekilde doğrayın.
– Geniş bir tencerede 2 kaşık zeytinyağı ile 2 çorba kaşığı çam fıstığını
pembeleştirin.
– Zeytinyağının kalanını ve ince doğradığınız soğanları ekleyin orta ateşte
pembeleşene kadar çevirerek pişirin.

– Pirinçleri ilave edin 3-4 dakika kavurun sonra; 1’er tatlı kaşığı tuz, şekeri,
çeşitli baharatlar ve 1 çorba kaşığı kuş üzümüyle sıcak su ilave edin.
– Karıştırıp kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişirin.
– Suyu çektikten sonra ateşten alın ve ince kıyılmış yeşillikleri ve limon
suyunu ekleyip karıştırın.
– Hazırladığınız içi paylaştırarak biberlerin içine doldurun.
– Biberleri tencereye dizin ve üzerini 1 parmak geçecek şekilde suyla
doldurup kısık ateşte pişmeye bırakın.
– Pişen dolmaları sıcak ya da soğuk olarak servis edin.

5. Domatesli Balık

Balık; hangi kılığa girerse girsin yerim, diyorsanız onu bir de bol domatesle
denemenizin zamanı çoktan gelmiş de geçiyor bile olabilir! Diyet zamanlarında
kepek ekmeğinizi suyuna bana bana, gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bu
tarif, haziran ayının mis kokulu domatesleriyle şahane oluyor! İşte, domatesli
balık tarifi:
– Kabuklarını soyduğunuz 1 adet küçük boy kuru soğanı ince piyazlık
doğrayın.
– 3 diş sarımsağı ince ince dilimleyin.
– Bol suda yıkayıp fazla suyunu kuruladığınız 400 gram çeri domatesleri
ortadan ikiye kesin.
– Doğramış olduğunuz kuru soğan ve sarımsakları fırın tepsisine alın.
– Yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiberle
çeşnilendirdiğiniz 600 gram kadar fileto levrek balıkları fırın tepsisine
dizin.
– Tepsiye yarım tatlı kaşığı tarhun ve çeri domatesleri ekleyin. Üzerine 3
yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin.
– Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kendi suyunda yaklaşık 30 dakika
kadar pişirin.
– Son olarak üzerine ince kıyılmış maydanoz gezdirerek ılık ya da sıcak
olarak servis edin.


6. Yumurtalı Rezene

Haziran ayının en güzel, en sağlıklı seçeneklerinden biriyle nefis bir tarife
daha hazır mısınız? Şifa dolu taze rezeneyle kahvaltı ya da günün diğer
öğünlerinde keyifle tüketebileceğiniz bu tarif hem çok hafif hem de çok
doyurucu. İşte, diyet dostu yumurtalı rezene tarifi:
– 5 adet rezeneyi ve saplarını ince ince kıyın.
– Daha çabuk pişmeleri için rezeneleri yumuşayıncaya kadar az yağlı
tavada kavurun.
– 3 adet yumurtayı bir kâseye kırıp çırpın, birer tutam tuz, karabiber ve
dilerseniz diğer baharatlardan ekleyip tatlandırın.
– İçine 120 gram kadar mozarella peynirini ekleyin ve tavaya dökün,
üzerine kapak kapatıp kısık ateşte pişirin.

– Dilimleyip soğumadan servis edin.