Hindistan Cevizi Nasıl Seçilir, Nasıl Yenir?

Hindistan cevizi; tropik bölgelerde yetişen palmiyegiller familyasının en leziz
meyvelerinden biridir. Tazesiyle meyve saatlerinin, kurusuyla en leziz tariflerin
baş tacıdır. İçindeki sütüyle de ayrı bir sağlık kahramanıdır.
Siz de Hindistan cevizini marketlerde görüp tatmayı düşündüyseniz fakat nasıl
yeneceğini bilemediyseniz böyle buyurun. Hindistan cevizini nasıl seçmeniz ve
nasıl yemeniz gerektiğine dair püf noktalarını yazımızın devamında
bulabilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Ağır ve Sulu Olmasına Dikkat Edin

Hindistan cevizi satın alırken dikkat etmeniz gereken en belirgin noktalardan
biri, belirli bir ağırlıkta ve içinin su ile dolu olmasıdır. Bunun için Hindistan
cevizini elinize alıp hem ağırlığını hem de içinin suyla dolu olup olmadığını
çözmeye çalışın. Boyutuna göre daha ağır olan ve daha sulu Hindistan cevizi,
lezzet bakımından her zaman daha iyi bir sonuç verecektir.

2. Dış Kabuğuna Dikkat Edin

Biliyoruz, “Önemli olan iç güzellik” diyeceksiniz ama burada tam olarak dıştan
gelen bir güzellik hâkim. Satın almak istediğiniz Hindistan cevizinin dış
kabuğunun çatlak ve girintili olmamasına dikkat edin. Aynı zamanda dış
kabuğu nemli ya da küflenmiş olan Hindistan cevizinin içinin de çürük çıkma
ihtimali yüksek olacaktır. Bu nedenle bir başka seçeneğe yönelmek en iyisidir.

3. Hindistan Cevizi Nasıl Yenir?

Hindistan cevizi, ülkemizde çok sık tüketilen seçenekler arasında yer
almadığından çoğunluğun merak ettiği bir soru da Hindistan cevizinin nasıl
ayıklanıp yendiğidir.
Hindistan cevizinin dış kısmı oldukça doğal ve hoş bir görünüme sahiptir. Bu
yönüyle meyvesi yendikten sonra kabuğu; çoğu zaman evde saksı, mumluk,
kâse gibi gereçler olarak tercih edilerek ortama doğal bir hava kazandırılabilir.
Siz de Hindistan cevizi kabuğundan farklı şekillerde yararlanmak isterseniz
kabuğa zarar vermeden meyveye ulaşmanın yollarına ihtiyaç duyabilirsiniz. O
halde, böyle buyurun.
İşte, adım adım Hindistan cevizi ayıklanışı:

  •  Öncelikle Hindistan cevizi kabuğunu kırmadan tornavida gibi sivri uçlu
    bir gereç yardımıyla cevizin içindeki suyu boşaltın. Bu su, besleyici ve
    lezzetli olduğundan boşa dökmek yerine bir bardağa aktararak
    içebilirsiniz.
  •  İçini iyice boşalttığınızdan emin olduğunuz Hindistan cevizini 200
    dereceye ayarladığınız fırında 15 dakika kadar bekletin. Bu sayede
    kabuğun yumuşamasını sağlayacak ve kırılmaya hazır hale
    getirebileceksiniz.
  •  Yumuşayan kabuğun orta kısmına bıçağın yassı kısmıyla ya da başka
    sert bir objeyle vurabilir, Hindistan cevizi meyvesine ulaşabilirsiniz. Bu
    aşamada meyveyi kabuklardan ayırmakta hâlâ zorlanıyorsanız bir sebze
    soyacağından yardım alarak pratik bir sonuca ulaşabilirsiniz.
  •  Ardından meyve kısmını dilimleyerek tüketebilir ya da rendeleyerek
    salata, tatlı gibi tariflere katarak tüketebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Nasıl Kurutulur?

Rendelediğiniz Hindistan cevizini hemen tüketmek istemeyebilir, kurutmayı
tercih edebilirsiniz. Peki, nasıl? Bunun için açık havada bekletmek ve fırınlamak
gibi iki yöntem mevcuttur. Açık havada bekletmek daha uzun süreceğinden
fırınlama yöntemi daha sık tercih edilir. Bunun için rendelenmiş Hindistan
cevizlerini yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yayın. Ardından 50-55 derecede
2,5-3 saat kadar kurutun. Süre sonunda Hindistan cevizi kurusu kullanıma hazır
hale gelecektir, afiyet olsun.

En taze Hindistan cevizini Migros Sanal Market üzerinden hemen sipariş
vermek için tıklayın: