İçli Köfte Yapmanın 7 Püf Noktası

İçli köfte; Arap mutfağına ait olup ülkemizde de Bitlis, Osmaniye, Sivas,
Malatya, Mardin, Adana gibi birçok yörede sevilerek yapılan bir yemektir.
Bulgurun hamur haline getirilip içinin kıyma ile doldurulmasıyla hazırlanır.
Birçok insanın vazgeçemediği bu lezzet, haşlama ya da kızartma yöntemleriyle
pişirilir. Bol lezzetinden dolayı yenmesi kolay fakat hazırlanması zor sayılan bir
lezzettir. İçli köfte, sizin de en sevdiğiniz lezzetler arasındaysa onu artık kendi
ellerinizle yapma zamanı gelmiş olabilir!
Yazımızın devamında içli köfte yapımına dair püf noktaları bulabilir, tadına
doyulmayacak bir sonuca ulaşabilirsiniz. İşte, içli köfte yapımına dair bilmeniz
gereken 7 püf noktası…

1. Bayat Ekmek ya da İrmik Ekleyin

Evde içli köfte yaparken sık karşılaşılan sorunlardan biri de içli köftenin pişirme
aşamasında çatlayıp dağılmaya başlamasıdır. Bunu önleyebilmek için bayat
ekmek ya da irmikten yararlanabilirsiniz. İçli köfte harcınıza bir miktar bayat
ekmek ya da irmik ekleyerek çatlamaları önleyebilir, aynı zamanda
şekillendirmeyi kolaylaştırarak kusursuz bir sonuç çıkarabilirsiniz.

2. Köftelik Bulgur Kullanın

Birçok bulgur çeşidi mevcuttur ve içli köfte yapımı için hepsinin uygun
olabileceği düşünülür. Oysa içli köftenin hamuru için köftelik bulgur kullanmak
gerekir. Eğer ki hataya düşüp yemeklik bulgur kullanırsanız içli köftenin
dağılmasına ve bir türlü şekil almamasına neden olursunuz. Köftelik bulgur
sayesinde ise daha sıkı bir hamur elde edebilir, haşlama ya da kızartma
aşamasında dağılmayan bir köfte pişirebilirsiniz.

Pilavlık Bulgur

3. Salça Ekleyin

Birçok yemek çeşidinin vazgeçilmezi olan salça, içli köftenin de daha lezzetli
olmasını sağlayan bir malzemedir. Daha hoş bir renge ve iştah açıcı görünüme
sahip olması için içli köfte hamuruna bir miktar salça ekleyebilirsiniz. Aynı
zamanda dilerseniz kıymaya da çok az bir miktar ekleyebilir, salça sevenlerini
daha çok mutlu edebilirsiniz.

Biber Salçası Tarifi

4. Bekletin

İçli köfte hamurunu hazırladıktan sonra hemen şekillendirmeye başlamak
yerine en az 15 dakika olacak şekilde bir süre beklemeye bırakın. Bu sayede
hamur toparlanacak, malzemeler iyice birbirleriyle özdeşleşecek ve daha
lezzetli olacaktır.

5. İç Harcını Mutlaka Soğutun

İçli köftenin hazır olması için çok sabırsızlansanız da daha iyi bir sonuç için
biraz daha sabırlı olmakta fayda var. Kıymalı harcı pişirdikten sonra soğumaya
bırakmadan şekillendirdiğiniz hamurun içine doldurmayın. Aksi takdirde
hamurun sıcaklıkla dağılmasına neden olabilirsiniz. Bunun yerine harcı
soğuttuktan sonra doldurarak yapım aşamasını çok daha kolay ve garanti bir
şekilde tamamlayabilirsiniz.

6. Elinizi Su ya da Yağla Islatın

İçli köftenin bilinen en zor aşaması, hamurunun şekillendirilmesidir. Bu
aşamada işinizi kolaylaştıracak bir yöntem söylüyoruz şimdi. Harcı hamura
doldurduktan sonra elinizi suyla ya da yağla ıslatıp öyle şekillendirmeye
çalışın. Bu sayede hamur, elinize yapışmadan daha kolay ve kalıcı olarak
şekillenebilir.

7. Yağı Kızdırmayı Suya Yağ Eklemeyi Unutmayın

İçli köfteyi haşlayarak ya da kızartarak pişirebilir, her iki yöntemde de nefis bir
deneyim yaşayabilirsiniz; ancak öncesinde söyleyeceğimiz noktalara dikkat
ederek… İçli köfteyi, kızartmak istiyorsanız fazla yağ çekmemesi ve iyi bir
şekilde pişmesi için kızartma yağının çok iyi kızmış olmasına dikkat edin.
Haşlamak istiyorsanız da tıpkı makarna yaparken olduğu gibi suya bir miktar
sıvı yağ eklemeyi unutmayın. Bu yöntem sayesinde haşlama sırasında köfteler
birbirine yapışmadan pişecektir. Kusursuz bir içli köfte deneyimi için şimdiden
afiyet olsun!

 

İçli köfte yapımında kullanacağınız malzemeleri sipariş etmek için hemen tıklayın.