İsteyene Zeytinyağlı İsteyene Kıymalı: Kabak Kalye Tarifi

Mevsimi gelen kabaklar, sizin de sofranızın vazgeçilmezleri arasına giriyorsa böyle
buyurun. Size, padişahların zevkine layık iki nefis tarif vereceğiz.
Kabak kalye, Osmanlı zamanından günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş lezzetlerden
biri. Saray mutfaklarında genellikle etsiz haliyle pişirilen kabak kalye, zamanla Türk
mutfağında kıymalı ya da etli haline bürünmüştür.
Siz de kabağın her yemeğini sevenlerdenseniz bugünkü sofranızda kabak kalyenin
istediğiniz bir haline yer verebilirsiniz. Hafif ve doyurucu olmasıyla bazen iftar bazen
diyet sofralarına çok yakışacak, her ikisi de birbirinden lezzetli zeytinyağlı kabak kalye ve
kıymalı kabak kalye tarifi için buyurun detaylara:

1. Zeytinyağlı Kabak Kalye

Hafif sofraların baş tacı olacak, diğer zeytinyağlıların tahtını sallayacak zeytinyağlı kabak
kalye nasıl yapılır, işte detaylar:
İlk olarak bir tencerenin içerisine 5 yemek kaşığı zeytinyağını, ufak ufak doğranmış
1 adet orta boy kuru soğanı ve 2 diş sarımsağı ekleyip kavurun.
Daha sonra 1 yemek kaşığı domates salçasını ve küp küp doğranmış 2 adet
domatesleri de ekleyip pişirin.
Bu sırada 3 adet kabağın dışını çatal ile çizip orta büyüklükte olacak şekilde
doğrayın.
Domatesler suyunu iyice salmaya başlayınca yarım çay bardağı pirinci, 1 su
bardağı suyu, 2 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber ve doğramış olduğunuz
kabakları da ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın.
Ocaktan almaya yakın ince ince doğranmış olan 4 dal dereotunu da ekleyip
ocaktan alıp soğuk olarak servis edin.

 

2. Kıymalı Kabak Kalye

Kabak kalye nefistir ama işin içine biraz da kıyma karışmışsa çok daha nefistir. Siz de
sebze yemeklerini kıyma olmadan tüketmeyenlerdenseniz kıymalı kabak kalye tarifimiz
size iyi gelecek. İşte, kıymalı kabak kalye yapılışı:
1 kilo kadar sakız kabağı yıkayıp temizleyin. Daha sonra orta büyüklükte doğrayın.
Geniş bir tava içerisine yarım su bardağı sıvıyağ ekleyip doğradığınız kabakları çok
hafif kızartın.
Kızarttığınız kabakları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
Tavada kalan yağın içerisine yemeklik doğradığınız 1 adet kuru soğanı, 1 adet yeşil
biberi, 1 adet kapya biberi alıp soteleyin. Daha sonra 200 gram dana kıymayı
ekleyip kavurun. Son olarak yemeklik doğradığınız 2 adet domatesi ekleyin.
1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 tatlı
kaşığı tuzu ekleyip birkaç dakika kavurun.
Kıymalar iyice piştikten sonra yarım demet dereotunu ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız karışımı ocaktan alın ve tepsiye dizdiğiniz kabakların üzerine ekleyin.
Diğer yandan 1 su bardağı su kaynatın ve soğumadan kıymalı kabakların üzerine
gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece (fırınınızın gücüne göre arttırabilir ya da
azaltabilirsiniz) fırında suyunu çekene kadar pişirin.
Fırından çıkınca dilerseniz kıyılmış maydanoz ekleyip sıcak soğumadan servis
yapın.