Japonya’da Zorunlu Olan Mor Ekmek (Mormiks) Nedir?

Ekmek, başlıca gıdalarımızdan biridir. Dolayısıyla ekmeğin neredeyse her
çeşidini biliriz ama bu çeşit epey farklı. Yazımızın devamında vücuda olan
faydaları nedeniyle Japonya’da tüketilmesi zorunlu olan mor ekmeğe yer
verdik. Ülkemizde de ilk kez Malatya’da üretilen, rengi ve faydalarıyla dikkat
çeken mor ekmeği gelin daha yakından tanıyalım…

1. Mor Ekmek İçeriği Nedir?

Mormiks  hakkında en merak edilen soru, rengini nereden aldığıdır. Mor
ekmek yapımında çoğunlukla yaban mersini, mor havuç, kırmızı dut, vişne,
patlıcan, kırmızı soğan gibi besinler yer alır. Böylelikle ekmekte tatlı bir mor
rengi elde edilir.

 

2. Mor Ekmek Neden Sağlıklıdır?

Her insan, sağlıklı bir ömür için günde 2,5 mg antosiyanın kanında dolaşmasına
ihtiyaç duyar. Bu da 100 gram mor ekmekte bulunmaktadır. Aynı zamanda
hiçbir katkı maddesi eklenmeden üretilir. Düzenli olarak mor ekmek tüketimi
diyabet, tansiyon gibi rahatsızlardan koruyabilir.

 

3. Mor Ekmek Faydaları Nelerdir?

İşte, mormiksin saymakla bitmeyen faydalarından bazıları:

  •  Şekerin hızlı bir şekilde kana karışmasını önler, kan şekerini düzenler.
  •  Antioksidan etkisi sayesinde organların sağlığını korur.
  •  Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini
    artırır.
  •  Kanser riskini indirir.
  •  Eklem ağrılarını azaltır.
  •  Beyin damarlarının tıkanmasını önler, unutkanlığı azaltır.

 

Sağlıklı Yaşam

 

4. Mor Ekmek Nasıl Yapılır?

Mormiks faydalarından yararlanmak isteyenler için evde mor ekmek nasıl
yapılır; buyurun, detaylara…

  •  Rendelenmiş 2 adet mor havucu 1 büyük bardak suyla rengini salana
    kadar kaynatın.
  •  Daha sonra süzüp kenara alın.
  •  Dolapta bekleyen 90 gram ekşi mayayı çıkarıp 4 saat bekletin.
  •  4 saat sonra havuç suyu, ekşi maya ve 200 gram beyaz unu yoğurun.
  •  Üzerini tülbentle kapatıp dinlenmeye bırakın. Dinlenme sonrasında 7
    gram tuz ekleyip tekrar yoğurun.
  •  Hamuru bir kap içerisinde 4 kez zarf gibi katlayın. Daha sonra mayalama
    kabının içinde 1 gün bekletin.
  •  Döküm kek kalıbı ya da tencere içerisinde 250 dereceye ayarladığınız
    fırında yarım saat kadar pişirin. Tamamen soğuduktan sonra dilimleyip
    tüketebilirsiniz.