Kaju Sütü Nasıl Yapılır?

Uzun yıllardır beslenmemizde yer alan hayvansal sütlerin, yapılan birçok
araştırmada sindirim sistemimiz için çok da uygun olmadığı saptanmıştır. Bu
yüzden artık hayvansal sütler yerine fındık, badem, Hindistan cevizi, yulaf ya da
soya sütü gibi bitkisel seçeneklere yönelmeye başlanmıştır. Siz de
beslenmenizde fark yaratmak istiyorsanız doktorunuza da danışarak bitkisel
sütler tercih edebilirsiniz.

Hangi bitkisel sütü tüketeceğinize karar veremiyorsanız bu yolda size yardımcı
olacak seçeneklerden biri olarak kaju sütünü tavsiye edebiliriz. Her tarifte
kullanılabilirliği, hafif ama aynı zamanda besleyici olmasıyla dikkat çeken kaju
sütü; size de iyi gelebilir. Üstelik evde yapılması da çok kolay olduğu için
ekonominizi de bir nebze düşünür. Vitamin ve mineral zengini kaju sütünü
yazımızın devamında detaylıca inceledik. Kaju sütü hakkında merak ettiklerinizi
cevaplandırmaya çalıştık.

Kaju sütününün faydaları ve evde yapım aşamaları hakkında bilgi almak için
MigrosTV’nin özenle hazırladığı yazıya göz atın.

Kaju Sütü Nedir?

Kaju sütü, sıvılaştırılmış kaju fıstığından elde edilmiş bir içecektir. Besleyici
özellikleri sayesinde birçok faydası bulunur. Kazein hassasiyeti olanlar, laktoz
alerjisi olanlar, hayvansal süt tercih etmeyenler, vegan beslenenler için ideal
bir seçimdir.

Kaju Sütü Yapım Aşamaları

Siz de artık hayvansal süt yerine bitkisel süt tüketmek istiyorsanız kaju sütünü
çok az malzemeyle evde kendiniz kolayca yapabilirsiniz. İşte, her bir kajudan
maksimum fayda sağlatan kaju sütü yapımının aşamaları:

  •  200 gram çiğ kaju fıstığını yıkayın. Daha sonra derin bir kaba aktarıp
    üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Bu şekilde en az 4 saat
    beklemeye bırakın.
  •  Süre sonunda fıstıkları süzün.
  •  Süzdüğünüz fıstıklara 1,5 litre kadar sıcak içme suyu ekleyin. Blender
    yardımıyla 4-5 dakika kadar ezin. Tüm fıstıklar pürüzsüz bir hal alıncaya
    dek ezme işlemine devam edin.
  •  Bir süzgecin üzerini temiz bir tülbentle kapatın. Ardından ezilen fıstıkları
    tülbent ve süzgeçten en az 2 kez iyice geçirin.
  •  Elde ettiğiniz kaju sütünü tatlandırmak isterseniz 1 çorba kaşığı bal ya da
    1 çorba kaşığı pekmez ya da 1-2 adet hurma püresi ekleyebilirsiniz.
  •  Son olarak kaju sütünü kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatarak
    buzdolabında saklayın.
  •  Dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz, afiyet olsun!

Kaju Sütünün Faydaları

Kaju sütü hakkında merak edilen en önemli sorulardan biri de kaju sütünün
nelere faydalı olduğudur. İşte, kaju sütünün bazı faydaları

1. Kalp Dostudur

Kaju sütü, kalp sağlığı için faydalı seçeneklerden biridir. İçeriğindeki potasyum,
magnezyum gibi mineraller sayesinde kalp hastalıklarının önlenmesine
yardımcı olur. Aynı zamanda çoklu doymamış, tekli doymamış yağ asitleri
bakımından zenginliği, kalp krizi riskini en aza indirir.

2. Lif Açısından Zengindir

Sindirim kolaylığı için lifli besinleri düzenli olarak ve yeterli miktarda tüketmek
son derece önemlidir. Kaju sütü de bu yolda yardımcı olacak en iyi
içeceklerdendir. Yoğun lif içeriği sayesinde sindirim sistemini yormaz, bağırsak
hareketliliğini hızlandırır. Siz de kaju sütü içerek sindirim sisteminize büyük bir
iyilik yapabilirsiniz.

3. Bitkisel Protein Kaynağıdır

Vücudumuzun en önemli ihtiyacı proteindir. Tüm organların görevini daha iyi
yerine getirebilmesi, hücrelerin yenilenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi
gibi birçok hayati noktada görev alır. Bu yüzden beslenmede protein
bakımından zengin seçeneklere yer vermek gerekir. Kaju sütü, kaliteli bir
bitkisel protein kaynağıdır. Hayvansal protein almak istemeyenlerin
kurtarıcısıdır. Siz de vücudunuzu bitkisel proteinlerle desteklemek isterseniz
düzenli olarak kaju sütü tüketebilirsiniz.

4. Folik Asit Kaynağıdır

Vücudun önemli ihtiyaçlarından biri olan folik asit, kaju sütünde bol miktarda
bulunur. Bu yönüyle hamilelik planlayan kadınlar ve hamileler için ideal bir
içecektir. Fetüsteki gelişim sorunlarının önüne geçer hem de annenin daha
sağlıklı bir hamilelik süreci yaşamasını sağlar.

5. Kanın Pıhtılaşmasına Yardımcıdır

Ameliyat, yaralanma gibi durumlarda kanın pıhtılaşması hayati önem taşır. Kaju
sütü, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini bakımından zengindir.
Böylelikle aşırı kanama riskini en aza indirir. Ancak bu etki için mutlaka bir
doktora danışılması önemlidir.

Kaju Sütü ile Ne Yapılabilir?

Kaju sütü, tıpkı hayvansal sütlerde olduğu gibi aklınıza gelen birçok tarifte
kullanılmaya uygundur. Kaju sütünü tek başına tüketebileceğiniz gibi; tatlı,
içecek, dondurma, puding, kek, çorba gibi birçok tarifte de yer verebilir, nefis
sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Kaju Sütü mü Badem Sütü Mü?

Kaju sütü; badem sütü gibi diğer bitkisel süt çeşitlerine göre daha yoğun,
kremaya benzer bir yapıya sahiptir. Aynı zamana daha yumuşak içimli ve çok
daha lezzetli olduğunu söylemek mümkündür. Hayvansal sütlere göre
karbonhidrat değeri düşüktür, besin değeri ise daha yüksektir. Bu yönüyle
insan sağlığı için ideal olduğunu söylemek mümkündür.

 

Bu lezzetli ve sağlıklı tarifi yapmak istiyorsanız çiğ kajularınızı Migros Sanal Market’ten sipariş etmek için hemen tıklayın!