Kalan Ekmeklerden Yapabileceğiniz 5 Pratik Tarif

Ekmek, temel gıdalarımızdan biridir. Fırından yeni çıkmış, yükselen dumanıyla
ve en çıtır haliyle nasıl da davetkârdır. Öyle şefkatlidir ki içine ya da yanına ne
konsa sarıp sarmalar, sonsuz lezzetle ve doyuruculukla size geri sunar; ama
bazen ne yapsa da kenarda kalmak kaderi oluverir.
Yazımızın devamında bayatlayan ekmeklerin kaderini değiştirmeye kararlıyız!
Bayat ekmekleri ne yapacağınıza bir türlü karar veremediyseniz bayat
ekmekleri değerlendirebileceğiniz tarifleri detaylarda bulabilirsiniz. İşte,
salatadan tatlıya 5 nefis tarif…

1. Yumurtalı Ekmek

Bazı sabahlar uykudan uyanırsınız ve klasik bir kahvaltı yapmak değil de şöyle
sıcacık bir börek, poğaça gibi yiyecekler tüketmek istersiniz. İşte, yumurtalı
ekmek tam da o sabahların pratik ve lezzetli kurtarıcısı! Yumurtanın ve ekmeğin
bambaşka bir formuna ve lezzetine tanık olmak için yumurtalı ekmek tarifini
hemen uygulayın. İşte, bayat ekmekleri değerlendirebileceğiniz yumurtalı
ekmek yapılışı:
– 3 adet yumurtaya tuz ve yarım su bardağı süt ekleyip iyice çırpın.
– Arzunuza göre bir miktar karabiber ya da kırmızı pul biber ve nane de
ekleyebilirsiniz.
– Diğer yandan tavaya bir miktar ay çiçek yağı koyun.
– Ekmeklerin iki tarafını da yumurtalı karışıma batırıp çıkardıktan sonra
kızgın yağa bırakın.
– Ekmekleri altın sarısı renk alana kadar kızartın.
– Kızaran ekmekleri havlu kâğıt üzerine alın.
– Yeşillikler, reçeller, peynirler eşliğinde soğumadan tüketin.

2. Kızartılmış Bayat Ekmek Mantısı

Mantı denince yüzü gülenler ama mantı yapma zahmetine katlanmak
istemeyenler burada mı? Sizin için zahmetsiz ve bayat ekmeklerle yapılmasıyla
bütçenizi pek düşünen bir mantı tarifimiz var! Siz de bu akşam yemeği için bu
pratik ve farklı tarifimizi hemen deneyebilirsiniz. İşte, kızartılmış bayat ekmek
mantısı tarifi:
– Ayıklayıp bol suda yıkadığınız, 1 yemek kaşığı kadar olacak maydanoz
yapraklarını incecik kıyın. 1 adet kuru soğanı küçük küpler halinde
yemeklik doğrayın.
– Rondodan geçirip un haline getirdiğiniz 1 su bardağı kadar bayat ekmeği
derin bir kâseye alın. Oda sıcaklığında beklettiğiniz 2 adet yumurta,
doğranmış kuru soğan ve maydanoz, birer çay kaşığı tuz, kimyon ve toz
kırmızıbiber ilavesiyle karıştırın.
– Özleşene kadar yoğurduğunuz harcı küçük parçalara bölüp yağladığınız
ellerinizle yassı mantılar hazırlayın.

– Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Hazırladığınız yassı mantıları
arkalı önlü ters çevirip kızgın yağda kızartın.
– Kâğıt havlu serili bir servis tabağına alıp dinlendirdiğiniz mantıları,
çırpılmış süzme yoğurt eşliğinde bekletmeden servis edin.

3. Rendelenmiş Bayat Ekmekli Tavuk Göğsü

Daha hafif ama bolca proteinli bir seçenek arıyorsanız bu tarifimiz tam size
göre! Çıtır çıtır bir tavuk göğsü hazırlarken bayatlayan ekmeklerin de gönlü
kalmasın diyen düşünceli mi düşünceli, hünerli eller için işte leziz tarifimizin
detayları:
– 4 adet kemiksiz ve derisiz fileto tavuk göğüslerini keskin bir bıçak
yardımıyla iki eşit parçaya ayırın.
– 1 adet yumurta ve 1 çay bardağı sütü derin bir kâsede çırpıp ince ince
dilimlediğiniz fileto tavuk göğüslerini bu karışım içerisinde 20 dakika
kadar dinlendirin.
– 2 yemek kaşığı un, ince çekilip un haline getirilmiş bayat ekmek içi, yarım
çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber ve yarım çay kaşığı toz kırmızı
biberi geniş bir kapta karıştırın.
– Sütlü ve yumurtalı karışım içerisinde dinlendirdiğiniz fileto tavuk
göğüslerini süzdürün.
– Marine ettiğiniz fileto tavuk göğüslerini arkalı önlü bayat ekmek unlu ve
baharatlı karışıma bulayın.
– Ayçiçek yağını derin bir tavada kızdırdıktan sonra hazırladığınız bayat
ekmek kaplamalı fileto tavuk göğüslerini altın sarısı bir renk alana kadar
kızartın.
– Kızaran tavukları kâğıt havlu üzerinde dinlendirdikten sonra sıcak ya da
ılık olarak servis edin.

4. Patlıcanlı Bayat Ekmek Salatası

Sadece salata ile doymam, diyenler için bu kez işin içine biraz ekmek kattık.
Konduğu her tarifi güzelleştirmesiyle bilinen patlıcanlar kızardıktan sonra
bayatlayan ekmeklere bambaşka bir lezzet kazandırdı. Siz de bu tarifimizi
hemen uygulayıp bir de sarımsaklı yoğurtla tamamlarsanız sevmeyen kalmaz,
bizden söylemesi! İşte, patlıcanlı bayat ekmek salatası tarifi:
– 8 dilim bayat ekmeği küp şeklinde doğrayın. Önceden ısıtılmış fırında, 10
dakika kadar ısıtın.
– Kapak kısmını kesip çekirdeklerini temizlediğiniz 1 adet yeşil dolmalık
biberi halka halka dilimleyin.
– Kabuğunu alacalı soyduğunuz 1 adet orta boy patlıcanı küp şeklinde
doğrayın.
– Kabuğunu soyduğunuz 1 adet orta boy domatesi patlıcanlarla uyumlu
olacak şekilde doğrayın.

– Derin bir sos tenceresine aktardığınız ay çiçek yağını kızdırın. Sırasıyla;
dolmalık yeşil biber ve patlıcan küplerini kızartın. Kızartma tenceresinden
alıp yağlı kâğıt serili bir tabakta dinlendirin.
– Zeytinyağını ayrı bir tavada ısıtın. Doğranmış domatesleri ve yarım çay
kaşığı tuz ekleyip 5 dakika kadar soteleyin. 1 tatlı kaşığı domates
salçasını ekledikten sonra kısa bir süre daha kavurun. Az miktarda
eklediğiniz sıcak su ilavesiyle kıvamını açın.
– Kızarmış patlıcan ve yeşil biber dilimlerini ekleyip kısık ateşte 5 dakika
kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
– Diğer yandan 1 su bardağı süzme yoğurdu çırpın.
– Fırınlanmış çıtır ekmekleri servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine
domates soslu patlıcan kızartmasını ekleyip süzme yoğurdu gezdirdikten
sonra bekletmeden servis edin.

5. Bayat Ekmekli Vişneli Tirit

Bayat ekmeklerden salata tamam, yemek tamam, sıra elbette tatlıda! Güne
güzel bir kapanış ya da güne ufak bir mola vermenin nefis bir tatlıyı kaşıklamak
olduğuna inanıyorsanız bol vişneli tarifimizin detayları sizi bekliyor. İşte,
lezzetine kapılıp gideceğiniz bayat ekmekli vişneli tirit tarifi:
– 4 dilim bayat ekmeği küçük küpler halinde kesin. 1 yemek kaşığı tereyağı
eklediğiniz bir tavada orta ateşte, 5 dakika kadar soteleyin.
– Derin bir tencereye aktardığınız 1 su bardağı vişneyi, 1,5 su bardağı toz
şeker ve 3/4 su bardağı su ilavesiyle aralarda karıştırarak kaynatın.
– Hafif koyulaşan şurup karışımına tereyağında sotelediğiniz bayat ekmek
küplerini ekleyip kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan
alın.
– Servis kaselerine paylaştırdığınız bayat ekmekli vişneli tirit tatlısını
soğuk ya da ılık kaymak ve toz fındık ilavesiyle servis edin.