Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?

Kemik suyu, et ya da tavuk kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilen sudur. Tek başına da
tüketilebildiği gibi çorba, sos, pilav gibi birçok yemek çeşidine katılarak da tüketilmektedir.
Yemeklere hem lezzet hem de sağlık katan, çocuktan yetişkine herkese güç veren
malzemelerden biri olduğu için her mutfakta yerini alması önemlidir. Derin yaraların ve
kırılan kemiklerin daha hızlı iyileşmesini sağlamak, yaşlılık belirtilerinin azalmasına
yardımcı olmak, soğuk algınlıklarını iyileştirmek gibi birçok fayda sağlar.
Peki, kemik suyu nasıl hazırlanır? Eğer siz de kemik suyunu yemeklerinize katmak ve onun
faydalarından yararlanmak istiyorsanız yazımızın detaylarında kemik suyunun nasıl
yapıldığını, bilmeniz gereken püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

1. İlikli Kemikler Tercih Edin

Kasabınızda aldığınız her kemiği kaynatabilirsiniz; ancak gerçekten bir fayda edinebilmek
istiyorsanız içi ilikli kemik tercih etmeniz gerekir. Bunun için koyunun incik kemikleri, inek
veya keçi kemikleri ideal seçimlerdir.

2. Etlerini Ayıklayın

Kemik suyu içerek güzel bir cilde sahip olmak, derinizin elastikiyetini tekrar geri kazanıp
yaşlılık belirtilerini yavaşlatmak istiyorsanız saf kolajenli kemik suyu elde etmeniz gerekir.
Bunun için en etkili adım, kemiklerin üzerinde kalan tüm etleri güzelce sıyırmaktır.
Böylelikle mineral, ilik ve tabii ki kolajen bakımından çok daha zengin bir kemik suyu
hazırlayabilirsiniz.

3. Fırınlayın

Saf kolajenli kemik suyu elde etmek istiyorsanız kemikleri haşlama öncesinde fırınlamayı
tercih edebilirsiniz. Kemikleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Daha sonra 200
derecede ısıtılmış bir fırına vererek 15 dakika kadar bekletin. Bu sayede kemiklerin
üzerinde biriken yağ, kan, pıhtı ve çeşitli dokuları kolayca arındırır, daha temiz bir içeriğe
kavuşabilirsiniz.

4. Su Miktarını İyi Belirleyin

Kemikleri haşlamak için mümkünse düdüklü tencere kullanın. Kemiklerin üzerini örtüp
birkaç parmak üstüne çıkacak kadar su miktarı, kemik suyu hazırlamak için idealdir. Su
miktarını çok iyi belirleyin ki pişirme sırasında tekrar sıcak ya da soğuk su eklemeyin.


5. Düşük Derecede Kaynatın

Saf kolajenli bir kemik suyu elde etmek istiyorsanız aceleci davranmamanız gerektiğini
unutmayın. Düdüklü tencereyi en düşük kaynatma seviyesine ayarlayın ve kaynatma
işlemini saatlerce sürdürün. Bu yöntem sayesinde ilik ve kolajen bakımından daha zengin
bir kemik suyu hazırlayabilirsiniz.


6. Sirke Katın

Mutfaktaki her konuda en iyi yardımcılarımızdan biri olan sirke, kemikleri kaynatırken de
hiç geri duracak gibi değil! Kemikleri henüz kaynatmaya başlamadan suyun içerisine bir
fincan, mümkünse ev yapımı sirke ekleyin. Bu sayede mikropların kırılmasını ve kemikteki
besleyici özelliklerin suya geçişini kolaylaştırabilirsiniz.


7. Baharat Katın

Birçok insan kemik suyu kokusundan rahatsız olabilir; baharatlar bunun için şahane
kurtarıcılardır. Henüz pişirmeye başlamadan suyun içerisine tane karabiber, pul biber,
kekik gibi dilediğiniz baharatlardan katarak kemik suyuna hem hoş bir koku hem de lezzet
kazandırabilirsiniz.