Kestane Balı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kestane balı, arıların ağırlıklı olarak kestane çiçeklerinin nektarlarından elde
ettiği bir monoflora bal (tek çiçek balı) çeşididir. Ülkemizin Karadeniz
Bölgesi’nde bulunan kestane balı, çiçek ballarına göre çok az üretilebildiğinden
epey kıymetli bir gıdadır. Kendine has, yoğun bir aromaya ve diğer ballara göre
daha koyu bir renge sahiptir. Doğru biçimde tüketildiğinde birçok derde deva
olur, kişinin kaybettiği sağlığını geri kazandırabilir.
Yazımızın devamında, kestane balının faydalarını ve nasıl tüketebileceğinizi
öğrenebilirsiniz. Buyurun, detaylara birlikte bakalım…

1. Boğaz Ağrısını İyileştirir

Soğuk kış günlerinde, alınan ufacık bir soğuktan kolayca etkilenen boğazımız;
ağrımaya başlayınca tüm tadımız kaçar. Ne yediğimizden ne de içtiğimizden
keyif alırız… Böyle durumların yaşanmaması ya da kısa zamanda çözülebilmesi
için kestane balı iyi bir seçenektir. Doğal bir ilaç görevi görerek boğaz ağrısının
dinmesine, kuru öksürüğün kesilmesine yardımcı olur. Siz de boğazınız
ağrıdığında antibiyotik gibi seçeneklere başvurmak yerine ılık su eşliğinde 1
tatlı kaşığı kestane balı tüketerek iyileşebilirsiniz.


2. Ağız İçi Yaralarını İyileştirir

Ağız içi yaraları; çeşitli hastalıklar, hijyen ya da vitamin yetersizliği gibi
sebeplerden dolayı sık görülen problemlerden biridir. Acı vererek yemek yeme,
konuşma gibi işlevlerin kalitesini düşüren bu problemden kestane balı
sayesinde kurtulmak ise mümkün. Kestane balı; antiseptik özelliği sayesinde
ağız içindeki bakteri ve enfeksiyon oranını düşürerek yaraların oluşumunu
engeller, mevcut olan yaraların kısa zamanda iyileşmesine yardımcı olur.


3. Sindirim Sağlığını Korur

Hazımsızlık, yaygın görülüp birçok insana büyük sıkıntı veren bir problemdir.
Böyle zamanlarda çeşitli ilaçlardan, yiyecek ya da içeceklerden çare aranır.
Kestane balı da o çareyi sağlayacak seçeneklerden biridir. Bağırsakların
yumuşamasını sağlayarak sindirim sürecini kolaylaştırır. Mide kramplarını
önleyerek kişinin çok daha sağlıklı olmasını kolaylaştırır.


4. Yanık Yaralarını İyileştirir

Görünmez kazalar dolayısıyla vücudumuzda ciddi yanıklara sebep olabiliriz.
Kısa zamanda iyileşmeyen yanık yaraları, uzun vadede bir iz olarak da kalabilir.
Böyle durumlar için kestane balı, kullanılabilecek bir tedavi yöntemi olabilir.
Yanık bölge üzerine düzenli olarak kestane balı sürerek yanığın iyileşme
sürecini kısaltabilir, iz kalma riskini düşürebilirsiniz.


5. Cildi Güzelleştirir

Cildinizin daha iyi görünmesi için nemlendirici, maske gibi denemediği yöntem
kalmayanlardansanız listenizi kestane balıyla güncelleme zamanı gelmiş
olabilir. Kestane balı, yüksek antioksidan içeriği sayesinde hücrelerin
yenilenmesine ve cildin güzelleşmesine katkıda bulunur. Siz de düzenli olarak
kestane balı tüketerek daha canlı görünen pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.


Kestane Balı Nasıl Tüketilmelidir?

Yoğun ve etkili bir bal olduğu için kişiye özel ölçülerle tüketilmesi önemlidir.
Genellikle günde 1-2 tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilse de net bir ölçü
belirlemek için bir beslenme uzmanına danışmanızda fayda olacaktır. Bunun
dışında kestane balını tek başına ya da içeceklerde, tatlılarda, ekmek üzerinde
tüketmek mümkündür.

 

Vücudumuza yararı saymakla bitmeyen Balparmak kestane balı Migros Sanal Market’te! Satın almak için hemen tıklayın.