Keten Tohumu Nasıl ve Nerelerde Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı gıda arayışlarımızla her geçen gün yeni bir seçenekle tanışır olduk.
Keten bitkisinin meyvelerinden elde edilen keten tohumu da o seçeneklerden
biri. Ülkemizde de bolca yetişebilen bu bitki; linamarin, protein ve sabit yağlar
bakımından oldukça zengin. Siz de beslenmenizde bitkisel seçeneklere ağırlık
veriyorsanız keten tohumu, tanışabileceğiniz en şifalı gıdalardan biri olabilir.
Peki, keten tohumu nasıl kullanılır? Keten tohumunun insan sağlığına olan
faydaları nelerdir?
Yazımızın detaylarında keten tohumunu daha yakından tanıyabilir, bundan
sonra ondan bolca kullanmayı hedefleyebilirsiniz. Gelin, detaylara birlikte
bakalım…

1. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Keten tohumunun en önemli özelliklerinden biri, sağlıklı bir yağ içeriğine sahip
olmasıdır. Bu özeliği sayesinde vücuttaki zararlı yağların atılmasına katkıda
bulunur ve kişinin kilo verme sürecini kolaylaştırır. Aynı zamanda uzun süren
tokluk hissi sağlamasıyla kişinin diyet boyunca aç hissetmesini önler.


2. Kanserden Korunmaya Yardımcı Olur

Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri olan kansere karşı düzenli olarak
keten tohumu tüketimiyle savaş açabilirsiniz. İçeriğindeki lignan isimli kanser
karşıtı madde sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayarak size
dirençli bir bünye hediye eder.


3. Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur

Yüksek kolesterol, başta genetik ve beslenme gibi sebeplerle en yaygın olarak
görülen rahatsızlardan biridir. Özellikle kalp ve damar sağlığını tehdit ederek
kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesini zorlaştırır. Siz de yüksek kolesterol
derdinden muzdaripseniz ve her ne yaparsanız kolesterolünüzün
düşmediğinden şikâyet ediyorsanız hayatınızda keten tohumuna daha çok yer
verebilirsiniz. Keten tohumu, içeriğindeki omega-3 yağ asitleri ve birçok faydalı
madde sayesinde kolesterolünüzü dengelemenize yardımcı olur.

Sağlıklı Yaşam
4. Enerjik Olmanıza Yardımcı Olur

Mevsimsel değişiklikler, yoğun bir iş temposu, psikolojik yorgunluk gibi birçok
sebepten dolayı kendimizi bitkin hissedebiliriz. İşte, tam da böyle zamanlarda
keten tohumu en etkili ilaçlardan biri olabilir. Birçok vitamin bakımından
zenginliği sayesinde ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayan keten tohumu, gün boyu
zinde kalmanıza yardımcı olur. Siz de keten tohumunu özellikle kahvaltılarda
kullanarak güne daha enerjik bir şekilde başlayıp devam ettirebilirsiniz.


5. Kabızlığı Önlemeye Yardımcı Olur

Yanlış beslenme, gün boyu hareketsiz kalma ya da çeşitli rahatsızlıklar gibi
sebeplerle kabızlık; birçok insanın yaşadığı, rahatsızlık verici problemlerden
biridir. Siz de kabızlığa karşı etkili bir çözüm önerisi arıyorsanız keten
tohumuyla hemen tanışabilirsiniz. Keten tohumu; bağırsak düzenliliğini
arttıran, güçlü bir lif kaynağı olma özellikleriyle kabızlıktan kurtulmaya yardımcı
olabilir; ancak kullanılan doz çok önemlidir. Bazı durumlarda ishale neden
olabileceği de unutulmamalı, kullanım için mutlaka doktora danışılmalıdır.


6. Keten Tohumunu Kimler Kullanmamalıdır?

Birçok faydası bulunan keten tohumu aşağıda belirtiğimiz özelliklere sahip olan
insanlar için tehlikeli olabilmekte ve mutlaka bazı kişilerin doktora danışması
önerilmektedir.
– Hamile ya da emzirme dönemindeki kadınlar
– Keten tohumuna karşı alerjisi olanlar
– Kolesterol düşürücü ilaç kullananlar
– Alerji ya da iltihap ilacı kullananlar
– Kan sulandırıcı kullananlar


7. Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten tohumunun faydalarını öğrendik, sıra geldi onu düzenli olarak
kullanmaya; peki nasıl? İşte, keten tohumunu kullanma önerileri:
– Öncelikle çiğ ya da henüz olgunlaşmamış keten tohumunun toksin
içerebileceğini unutmamalı ve onu çiğ olarak tüketmemenin daha faydalı
olacağını unutmamalısınız.
– Keten tohumunu kahvaltılık gevreklere, salatalara, yoğurtlara, smoothie,
krep ya da tatlı gibi birçok tarife ekleyerek kullanabilir; ömrünüze sağlık
katabilirsiniz.
– Keten tohumunu tane, yağ ya da öğütülmüş halde kullanabilirsiniz. Tane
ya da öğütülmüş haldeki keten tohumunu ıslattıktan sonra yiyeceklere
karıştırabilir; yağ haldeki keten tohumunu günde bir tatlı kaşığı olacak
şekilde yemeklerde ya da ekmek üzerinde tüketebilirsiniz.