Kış Hazırlıkları Zamanı: Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Evinizde kışlık hazırlıkları yavaştan başladıysa, tencereler domates salçaları
için kaynıyorsa sıraya bir de patlıcanları eklemenin tam zamanı! Kış için
hazırlayabileceğiniz en lezzetli seçeneklerden biri olan kuru patlıcanlar; dolma,
yemek gibi birçok haliyle kış aylarının kurtarıcısı olabilir. Siz de kuru patlıcanlı
tarifleri seviyorsanız tam şimdi harekete geçme zamanı!
İşte, patlıcan kurutmanın püf noktaları…

1. Uygun Boyutlarda Seçin

Patlıcan kurutmak istiyorsanız öncelikle kuru patlıcandan yapılan hangi tarifi
sevdiğinize karar vermeli ve kurutmak için alacağınız patlıcanları buna göre
seçmelisiniz. Eğer ki kuru patlıcan dolması yapmak istiyorsanız tombul ve etli
olan çekirdeksiz bostan patlıcanları en uygun seçimlerdir.

2. Suda Bekletin

Seçtiğiniz patlıcanların çeşidi her ne olursa olsun kurutmaya başlamadan önce
1 saat kadar tuzlu suda bekletmeyi unutmayın. Bu sayede patlıcanların
kuruduğunda kararmasını önleyebilir, daha iştah açıcı sonuçlara imza
atabilirsiniz.

3. Yapacağınız Yemeğe Uygun Doğrayın

Kuru patlıcanlardan ne yemek yapmak isteyecekseniz ona uygun bir şekilde
doğrayıp kurutmakta büyük fayda var. Kuru patlıcanları sonrasında kavurmak
isteyecekseniz küp küp, kızartmak isteyecekseniz uzun ya da yuvarlak
doğramayı; dolma yapmak isteyecekseniz de patlıcanları ikiye böldükten sonra
içlerini oymayı unutmayın. Bu şekilde kurutarak en iyi sonuçlara ulaşabilirsiniz.

4. Fırında ya da Güneşte Kurutun

Patlıcanı kurutmak için en iyi ortam, güneş gören havadar bir ortamdır.
Doğrudan güneş almayan, nemden uzak, rüzgârlı bir noktada patlıcanları 2-3
haftada en iyi şekilde kurutabilirsiniz. Ancak böyle bir ortama sahip değilseniz
fırın da en iyi sonuçlar almanız için yeterlidir. Doğradığınız patlıcanları fırın
ızgara tellerine dizip elinizi yakmayacak kadar ısıttığınız fırında 2-3 saatte
kurutabilirsiniz.

Kurutulmuş Patlıcan Nasıl Saklanır?

Patlıcanları kuruttunuz, artık kışa hazırsınız; sıra geldi emeklerinizin boşa
gitmemesi için patlıcanları doğru bir şekilde muhafaza etmeye… 1 çay kaşığı
kadar karbonat eklediğiniz buzdolabı poşetine kuruttuğunuz patlıcanları ekleyin
ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Poşetleri buzdolabında veya serin ve kuru bir
yerde küflenme olmadan uzun bir süre saklayabilirsiniz.

Kurutulmuş Patlıcan Nasıl Kullanılır?

Kuruttuğunuz patlıcanları sıcak suda beklettikten sonra meze, çorba, sulu
yemek, kızartma, kavurma gibi dilediğiniz birçok tarifte kullanabilir, leziz
sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Sayfamızı ziyaret ederek kuru patlıcan dolması nasıl yapılır, öğrenebilirsiniz:

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

 

Daha hızlı ve pratik bir şekilde kuru patlıcan edinmek istiyorsanız Migros Sanal Market üzerinden sipariş verebilirsiniz. Sipariş oluşturmak için hemen tıklayın.