Kışa Hazırlık Başlasın: Bamya Turşusu Nasıl Yapılır?

Bamya; tartışmalara sıklıkla konu olan, genellikle sevilmeyen ama iyi
yapıldığında da pek bir lezzetli olan, en faydalı sebzelerden biridir. Bamya, sizin
için de tartışmalı bir lezzetse ve ondan pek hoşlanmıyorsanız bir de bamya
turşusu tarifini denemenizi öneririz. Ev yapımı bamya turşusu sayesinde
yemeklerinizi çıtır çıtır bir lezzetle tamamlayabilir, sofranızı
zenginleştirebilirsiniz.

Sindirim sisteminize ve damak lezzetinize bir iyilik yapmak için kış
hazırlıklarına bamya turşusunu da ekleyin ve hazırlıklar için kolları sıvayın. İşte,
tüm detaylarıyla bamya turşusu yapılışı:

  •  Yarım kilo iri bamyanın tepelerini bıçak yardımıyla yuvarlayarak kesin.
  •  Kestikten sonra bamyaları güzelce yıkayıp kurulayın.
  •  Diğer yandan 1 litrelik cam kavanoz ayarlayın ve temizlediğiniz bamyaları
    kavanoza doldurun.
  •  Ardından soyulmuş 6-7 diş sarımsağı bamyaların arasına ekleyin.
  •  1 çay kaşığı limon tuzu, 1 tatlı kaşığı iri tuz, 1 çay bardağı sirkeyi ekleyin.
  •  Son olarak kavanoza tüm malzemelerin üzerini geçecek kadar kaynar su
    doldurup kavanoz kapağını sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirin.
  •  Kavanozu 1 gün ters şekilde daha sonra 10-15 gün kadar düz şekilde
    beklemeye bırakın.
  •  Süre dolduktan sonra bamya turşusu tüketilmeye hazır olacaktır.
    Şimdiden afiyet olsun!

Bamya Turşusu Yapımında Püf Noktalar Nelerdir?

  •  Bamya turşusunun sümüklenme yapmasını istemiyorsanız bamyaları sap
    kısmını kesmeden kavanoza ekleyebilirsiniz.
  •  Bamya turşusunun mayalanması ve daha kısa sürede hazır olabilmesi
    için kavanoza 3 adet nohut ekleyebilirsiniz.
  •  Bamya turşusu yapımında dilediğiniz sirke çeşidini kullanabilirsiniz
    ancak turşunun ömrü uzun olsun isterseniz sirkeyi kaynatıp sıcak olarak
    kavanoza eklemeyi unutmamalısınız.
  •  Bamya turşusunun yakın dostu olan koruk suyundan ekleyebilirseniz
    sonucun daha güzel olması kaçınılmazdır ancak koruk suyu imkânınız
    yoksa limon suyu da kullanabilirsiniz.
  •  Bamya turşusunun daha çıtır olmasını isterseniz 1 adet kesme şeker
    ekleyebilirsiniz. Kesme şeker yerine bir diğer yöntem olarak defne
    yaprağı da ekleyebilirsiniz. Defne yaprağı sayesinde aynı zamanda turşu
    üzerinde oluşacak küflenmeleri de önleyebilirsiniz.

Bamya Turşusu İçin Neden İri Bamya Tercih Edilmelidir?

Bamya turşusu yaparken düşülen yanılgılardan iri de küçük bamya
kullanmaktır. Küçük bamya, turşu suyunu içine çekmekte zorlanır ve
dolayısıyla lezzeti pek olmaz. Bamya turşusunun lezzetine doymak, keyifli bir
tüketim elde etmek istiyorsanız en iyi sonuçları iri bamyaların vereceğini
unutmamalısınız.

Bamya Turşusu Faydaları Nelerdir?

Bamya turşusu, turşu sevenler için farklı ve lezzetli bir alternatif olmanın yanı
sıra birçok faydaya da sahiptir. İşte, bamya turşusunun bazı faydaları:

  •  Düşük kalorisiyle diyet listelerinde yer alabilir.
  •  Toksin atmada, kolesterol düşürmede etkilidir.
  •  Eklem sağlığını korur, iltihaplanmaları engeller.
  •  Serbest radikallerle savaşarak hastalıklardan korur.
  •  Probiyotik özelliğiyle sindirim sağlığına iyi gelir.

Bamya turşusu yapımında kullanabileceğiniz bamyaları Migros Sanal Market
üzerinden hemen sipariş verebilirsiniz: