Kızartma Yapmanın 7 Püf Noktası

Birbirinden nefis kızartmalar; sofraların olmazsa olmazı, kokularıyla baştan çıkarıp
midelere bayram ettiren seçenekleridir. İsteğe göre bazen domates sosla bazen de bol
sarımsaklı yoğurtla tamamlanıp tadan herkesi mest ederler. Kahvaltıdan akşam yemeğine
günün her öğününe ve özelinden günlüğüne her sofraya yakışırlar.
Sizin de bugünkü sofranızda kızartma yer alıyorsa gelin bu püf noktalarını inceleyip onu
layıkıyla hazırlayın. İşte nefis mi nefis, kusursuz bir kızartma yapmanın 7 püf noktası…

1. Taze Seçimler Yapın

Kızartmak istediğiniz yiyecek ne olursa olsun mutlaka taze olmasına dikkat edin. Çillenmiş
patates ya da mevsiminde alınmayan bir patlıcan gibi seçimler yaptığınızda kızartma
süresinin ve kızartmak için gerekli yağ miktarının artmasına neden olursunuz. Oysa taze
seçimler yaparak hem tasarruf sağlayabilir hem de daha leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.


2. Tuzlu Suda Bekletin

Kızartma yöntemiyle pişirilmesi en çok tercih edilen seçeneklerden biri olan patlıcanı daha
nefis bir şekilde tüketmek istiyorsanız buraya dikkat! Kızartmaya başlamadan önce
temizleyip doğradığınız patlıcanları soğuk, tuzlu su içerisinde bekletin. Bu sayede hem
patlıcanın acısını çıkarır hem de kızartma sırasında fazla yağ çekmesini önleyebilirsiniz.


3. Kurulayın

Kızartma sonrasında mutfağınızın yağ içinde kalması sizi rahatsız ediyorsa işe başlamadan
önce yıkadığınız ya da suda beklettiğiniz yiyecekleri kurulamaya önem verin. Suyunu iyice
süzdürdükten sonra doğradığınız yiyecekleri bir kağıt havlu yardımıyla silerek yağ
sıçramalarının önüne geçebilir, bu sayede kızartma sonrası mutfağınızın daha temiz
kalmasını sağlayabilirsiniz.


4. Bol Yağ ve Derin Tava Kullanın

Lezzetli kızartmalar yapabilmek için kullanacağınız yağ miktarını bol tutmanız gerekir.
Derin bir tavaya ekleyeceğiniz bol yağ sayesinde yiyecekleri daha kısa sürede ve daha iyi
bir şekilde pişirebilirsiniz. Aksi takdirde yiyeceklerin yanmasına ya da çiğ kalmasına neden
olabilirsiniz.


5. Test Edin

Kızartma işleminin iyi bir sonuç vermesi için yağın iyice kızmış olduğundan emin olmanız
gerekir. Bunun için tüm yiyecekleri tavaya eklemek yerine öncelikle sadece bir tane
ekleyerek test edin. Eğer ki yiyecek dibe çökerse yağ yeterince kızmamış demektir; ancak
biraz yüzeyde kalır ve yağ içerisinde yoğun şekilde kabarcıklanmalar oluşmaya başlarsa
yağ, kızartma için hazır demektir.


6. Sırayla Kızartın

Yapacağınız kızartmaların lezzeti kadar görünümleri de sizin için çok önemliyse kızartma
sırasına dikkat etmelisiniz. Patlıcan, biber gibi yiyecekler kızartma yağının kararmasına ve sonra kızartılacak patates gibi seçeneklerin renk değiştirmesine sebep olur. Dolayısıyla
eğer ki yağı değiştirmeyecekseniz öncelikle patatesi kızartmalısınız.


7. Delikler Açın

Nefis bir biber kızartmasını herkes sever; ancak yapım aşaması biraz zorludur. Kızgın yağ
içerisindeki biberler sürekli şişer, patlar ve etrafa yağ sıçratarak zorlu anlar yaşatır. İşte tam
da böyle anları önlemek için bir önerimiz var! Biber gibi bütün olarak kızartmak istediğiniz
yiyeceklerin patlamasını önlemek ve iyi bir şekilde pişmelerini sağlamak için üzerlerine bir
kürdan yardımıyla delikler açın. Bu sayede daha kolay bir kızartma yapabilirsiniz.