Künefe Yapımının 8 Püf Noktası

Geleneksel bir Ortadoğu tatlısı olan künefe ülkemizde de başta Hatay olmak
üzere birçok yörede çok sevilen lezzetler arasındadır. Şerbetli tatlıların en çıtırı,
en peynirlisi, en sevilenidir. Kebap sofralarının jübilesi, midelerin bayramıdır.
Hele bir de evde yapılırsa tadına doyum olmaz. Peki, evde künefe nasıl yapılır?
Bu soru sizin de aklınızı sarıyor, ağızlarınızı sulandırıyorsa ihtiyacınız olan püf
noktaları için yazımızın detaylarına buyurun. İşte, künefe yapımında 8 püf
noktası…

1. Tel Kadayıfın En Güzelini Bulun

Nefis bir künefenin ana malzemesidir tel kadayıf. Usta eller tarafından özenle
hazırlanır, künefe gibi mutlu edecek tatlı tarifleriyle buluşmayı bekler. Siz de
güzel bir künefe hazırlığına baş koyduysanız tel kadayıfın en iyisini bulmaya da
karar vermelisiniz. Bunun için şehrin en özel tel kadayıfçılarını mı ararsınız
yoksa en güvendiğiniz marketleri reyon reyon gezer misiniz bilemeyiz; ama
sonunda iyi bir tel kadayıfın nefis bir künefeye dönüşüp emeğiniz boşa
çıkarmayacağından eminiz!

Künefe Tarifi

2. Dondurucuda Bekletin

En taze, en özel tel kadayıfı buldunuz; sıra geldi onu daha da güzelleştirmeye!
Künefe hazırlamadan önce tel kadayıfı derin dondurucuda bir süre bekletin. Bu
sayede tel kadayıf kolaylıkla kırılacak, tel tel ayrılacak, sonrasında da ağzınızda
dağılacak!

3. Özel ve Bol Peynir Kullanın

Künefe denince akla hiç şüphesiz uzayan peyniriyle iştah açan o kare gelir.
İşte, o kareye ulaşmak için doğru bir peynirden bolca kullanmanız çok
önemlidir. Künefe için taze, tuzsuz ve ısınınca esneyip uzayabilen bir peynir
tercih etmeniz gerekir. Bunun için en uygun isimlerden biri Antakya’nın sünme
peyniridir. Eğer ki ulaşamazsanız dil peyniri de güzel bir sonuç almanızı
sağlayacaktır; ancak mutlaka peyniri elinizi korkak alıştırmadan bol miktarda
kullanmayı ve kullanmadan önce suyu varsa iyice süzdürmeyi sakın
unutmayın.

4. Üzerini İyice Kaplayın

Künefe lezzetini en az peynir kadar belirleyen bir diğer faktör de kadayıf
miktarıdır. Eklediğiniz peynirin üzerini tamamen kapatacak şekilde tel kadayıfla
doldurmaya dikkat edin. Bu sayede pişirme esnasında künefenin üzerinin
yanmasını önler, tam kıvamında bir kızarma elde edebilirsiniz.

5. Bakır Tepsi Kullanın

Künefenin kolayca eşit bir şekilde pişmesi için bakır tepsi kullanmaya özen
gösterin. Bu sayede ısı; künefenin tüm bölgelerine yayılacak, yanma ya da çiğ
kalma durumları yaşanmayacaktır. Taban kısmı kızaran künefeyi geniş bir tabak
yardımıyla ters çevirerek diğer tarafının da pişmesini sağlayın. Pişirmek için
fırın ya da ocak kullanabilirsiniz, seçim sizin.

6. Şerbetini Kısık Ateşte Kaynatın

Şerbet; künefenin lezzetini veren, her bir tele ustalıkla işleyen malzemedir.
Dolayısıyla iyi bir kıvamda olması önemlidir. Künefe şerbetinin kusursuz
olabilmesi için şeker ve suyu eklediğiniz tencereyi kısık ateşte kaynamaya
bırakmalısınız. Bu sırada belirli aralıklarla kaşık yardımıyla karıştırmayı
unutmayın. Son olarak kaynayan şerbete 1-3 damla kadar limon suyu ekleyip
ocaktan alın. Böylelikle tam kıvamında ve şekerlenmemiş bir künefe şerbeti
elde edebilirsiniz. Şerbetin olup olmadığını anlamak için kaşığınıza alıp dökün.
Eğer ki şerbet aralıksız ip gibi dökülüyorsa şerbet olmuş demektir.

7. Künefe Sıcak, Şerbet Soğuk Olmalı

Künefenin en sevdiğimiz yanı, çıtır çıtır kıvamıdır. Bu kıvamı sağlayan şey de
sıcak künefeye soğuk şerbet dökmektir. Bu sayede künefenin hamurlaşmasını
önler, çıtır bir sonuç elde edebilirsiniz.

8. Toz Antep Fıstıkla Tamamlayın

Gelelim, en keyifli kısım olan son dokunuşu yapmaya… Hazırladığınız
künefenin üzerini mutlaka toz Antep fıstıkla tamamlayın. Bu sayede hem iştah
açan renkli bir sunum elde edebilir hem de künefenizin lezzetini
katlayabilirsiniz.

 

Hızlı ve pratik bir şekilde künefe hazırlamak istiyorsanız Migros Sanal Market üzerinden sipariş verebilirsiniz. Sipariş vermek için hemen tıklayın.