Kuru Kayısı Kullanarak Yapabileceğiniz 5 Tarif

Kuru kayısı, kuru meyveler arasında en şifalı seçeneklerden biridir. Kabızlık
problemini gidermesi, tokluk hissi sağlaması, magnezyum ve potasyum
mineralleri bakımından zenginliğiyle birçok insana deva oluverir.
Siz de kuru kayısının faydalarından ve lezzetinden daha fazla yararlanmak
istiyorsanız yazımızın içeriğine buyurun. Her biri ayrı lezzet diyarlarına
sürükleyecek farklı tariflerimiz için şimdiden afiyet olsun diyor, detaylara
geçiyoruz…

1. Kuru Kayısılı Kuzu Yahni

Listemize ezber bozan bir seçenekle başlıyoruz; karşınızda, kuru kayısılı kuzu
yahni! Yumuşacık kuzu eti lezzetiyle birleşen kuru kayısı hiç bu kadar tatlı ve
farklı olmamıştı! Zıt lezzetlerin uyumunu sevenlerdenseniz bu tarife özel akşam
yemeklerinde şans verebilir, misafirlerinizi ünlü şeflerin elinden çıkmış bir
lezzetle tanıştırabilirsiniz; bizden söylemesi. Bugünkü sofranızda ona da yer
açmak isterseniz buyurun, tarifimizin detaylarına:

– Yarım yemek kaşığı tarçın, ¼ yemek kaşığı kişniş, ¼ yemek kaşığı
kimyonu 170 gam kuşbaşı etle karıştırın.

– 30 dakika oda sıcaklığında bekletin.

– 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklediğiniz tencerede etleri soteleyin; kenara
alın.

– Aynı tencereye 1 yemek kaşığı daha zeytinyağı ekleyip yemeklik
doğranmış 1 adet kuru soğanı kavurun.

– Rendelenmiş 2 diş sarımsak ve rendelenmiş 1 yemek kaşığı taze zencefili
ekledikten sonra 1 yemek kaşığı unu ilave edin.

– Sotelenen etleri de ekledikten sonra önceden suya koyduğunuz 30 gram
kadar kayısıyı da ekleyip kısık ateş üzerinde 1 saat daha pişirin.

– İlk sıcağı çıktıktan sonra servis edin.

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Kuru Kayısılı Kuzu Yahni Tarifi


2. Kuru Kayısılı Enerji Topları

Kuru kayısının harika bir ara öğün olduğunu ve vücuda sağlıklı bir enerji
verdiğini biliyorsunuz; o halde ondan küçük nefis toplar hazırlamanın tam
zamanı! Bu topları dilediğiniz öğünde tüketebilir, kahve yanına sağlıklı bir tatlı
olarak tercih edebilir, çocuklarınıza ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Fındık
ve yulaf kepeğiyle besleyiciliği artan kuru kayısılı enerji toplarıyla hemen
tanışın. İşte, detaylar:

– Temizlenmiş 200 gram kadar kuru kayısıyı geniş bir kâseye alıp
yumuşaması için sıcak suda bekletin.

– Mutfak robotuna aldığınız yarım su bardağı kadar fındığı toz haline
gelene kadar çekin.

– Diğer yandan 2 yemek kaşığı susam ve yarım çay kaşığı tarçın ilavesiyle
karıştırın.

– Sıcak suda bekletip fazla suyunu süzdürdüğünüz kuru kayısıları püre
haline gelene kadar mutfak robotunda karıştırın.

– Toz haline getirdiğiniz fındık içini, 1,5 su bardağı yulaf kepeği ve 2 yemek
kaşığı fıstık ezmesini kayısı püresinin içine ekleyip toparlanana kadar
elinizle karıştırın.

– Hazırladığınız karışımdan küçük parçalar alıp elinizle küçük toplar haline
getirin.

– Bekletmeden ya da bir süre dolapta soğuttuktan sonra servis edin.
Kayısılı Enerji Topları Tarifi

3. Kuru Kayısılı Köfte

Köfte-pilav, köfte-ekmek ikililerini asla reddedemeyenler, bakalım bu lezzete
karşı ne diyecek? Kuru kayısı, âdeta milli lezzetlerimizden biri olan köftenin
içerisinde kendine yer buluyor; ortaya hem tatlı hem de tuzlu çok farklı bir
lezzet çıkarıyor! Bebek ve çocukların damak zevkine uyacak, yetişkinlere küçük
çaplı bir şok geçirtip ezberlerini unutturacak kuru kayısılı köfte sizin de
favorileriniz arasına girebilir. İşte, detaylı tarifimiz:

– Derin bir kâsenin içerisine 350 gram dana kıymayı, ½ çay kaşığı kimyon,
½ çay kaşığı karabiber, ½ çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet
yumurtayı, dövülmüş 1 diş sarımsağı koyup iyice yoğurun.

– Yoğurduğunuz bu harçtan küçük parçalar kopartarak yuvarlayın.

– Yuvarladığınız bu köfteleri az yağda arkalı önlü kızartıp bir kenarda
bekletin.

– Ayrı bir tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağını koyun ve bu yağda
yemeklik doğranmış 1 adet soğanı pembeleşene kadar kavurun.

– Üzerine sırası ile küp küp doğranmış 400 gram kadar domatesi, 100 gram
kadar kuru kayısıları ilave edip 4-5 dakika soteleyin.

– Daha sonra kızarmış köfteleri de ekleyin.

– Ardından 2 bardak su koyup içerisine 1 adet kabuk tarçını da atıp
pişmeye bırakın.

– Servis yaparken kıyılmış 25 gram bademlerle ve 1 avuç taze kişniş
yaprakları ile süsleyin.

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Kuru Kayısılı Köfte Tarifi

4. Kuru Kayısılı ve Ayvalı Pilav

Bildiğiniz tüm pilav tariflerini unutun ve vitamin dolu bir pilava hazır olun! Bu
pilav pek tatlı, pek renkli! Pilavın her türlüsünü severim, diyorsanız bu sıra dışı
lezzete de kapınızı açmanın tam zamanı olabilir. Et ve tavuk yemeklerine de
güzel eşlik edecek kuru kayısılı ve ayvalı pilav nasıl yapılır, işte detaylar:

– 250 gram pirinci 20 dakika ıslatın. O sırada 1 adet ayvanın kabuklarını
soyup küp küp doğrayın.

– Daha sonra 1 adet kuru soğanı ince ince kıyın. Daha sonra tavada 30
gram tereyağı ve 30 gram sıvıyağ ile kavurun.

– Ardından ayvaları ekleyin 2 dakika soteleyin. 40 gram dolmalık fıstığı ve
30 gram kuş üzümünü ekleyin.

– 60 gram kuru kayısıyı dörde bölüp onları da ekleyin ve soteleyin.

– Pirinçleri süzün ve onları da ekleyip bir süre daha kavurduktan sonra 3
su bardağı suyu ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

– Suyunu çekince altını kapatın ve 20 dakika dinlendirin.

– 4-5 dal dereotunu ince ince kıyıp harmanlayın ve servis edin.
Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Kuru Kayısı ve Ayvalı Pilav Tarifi


5. Kuru Kayısılı Tavuk

Kuru kayısılı köfte olur, et olur da tavuk bundan geri kalır mı hiç? Sıradaki
tarifimizde protein kaynağı tavuk, tatlı mı tatlı kuru kayısılarla buluşuyor;
proteinine bolca vitamin ekliyor! Tavuğu hep aynı şekilde pişirmekten
sıkılanlara çok iyi gelecek kuru kayısılı tavuk tarifimizin detayları için böyle
buyurun:

– 50 gram kuru kayısı ve 50 gram kuru eriği bir kâseye koyun.

– Üzerine 1 kahve fincanı balzamik sirkeyi de ekleyip karıştırın.

– 3 adet kuru soğanı ince ince doğrayın.

– 4 diş sarımsağı üzerine yeteri kadar tuz ekleyerek iyice dövün.

– 1 yemek kaşığı sıvı yağı tencereye koyun.

– İnce ince doğradığınız soğanları ve sarımsakları tencereye ekleyin.
Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.

– 500 gram kadar tavuk etini soğanların üzerine dizin ve iki yüzünü de iyice
pişirin.

– Tavukların üzerine bir tutam tuz, bir tutam köri, bir tutam kekik ve bir
tutam toz kırmızı biberi serpin.

– 3-5 adet defne yaprağını da tavukların üzerine koyun.

– Biraz su ekleyip tencerenizin kapağını kapatarak 10- 15 dakika daha
pişirin.

– Balzamik sirke ile beklettiğiniz kuru kayısı ve kuru eriği küçük küçük
doğrayıp yemeğe ilave edin.

– İyice karıştırdıktan sonra 15-20 dakika daha pişirin.

– Tavukları ocaktan alın ve servis tabağına yerleştirin.

– Dilerseniz közlenmiş kırmızı biber yatağında servis edin.

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Kuru Kayısılı Tavuk Tarifi

 

Lezzetli yemekler için kaliteli malzemeler gerekir. Bizim de tam bu noktada harika önerilerimiz var!

Dovido kuru kayısı ile hem birbirinden lezzetli yemekler yapabilir hem de sağlıklı bir atıştırmalık olarak değerlendirebilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.

Uzman Kasap dana kıyma ile lezzeti bol tarifler yapabilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.