Mangal Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mangal yapmak, kültürümüzde büyük yere sahip. Özellikle yaz ayları geldiğinde tüm aile
toplanır, açık havada uygun bir alan bulunur ve başlanır ateşler körüklenmeye. İster et
çeşitleri pişer ister sebze çeşitleri… Değişmeyen tek şey, mangalın iştah kabartan keyfidir.
Peki, mangal yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Yazımızın devamında mangalın lezzetini artıracak önerilerimizi sizin için derledik. Buyurun,
detaylara birlikte bakalım…

1. Mesafeyi Koruyun

Mangal, her ne kadar çok lezzetli sonuçlar veren bir yöntem olsa da diğer yandan sağlığı
tehdit edebilir. Eğer ki pişirilecekler ile ateş arasında yaklaşık 15 cm kadar mesafe
bırakılmazsa kanserojen etki oluşabilir. Yeterli mesafe korunduğunda ise yiyecekler yavaş
yavaş pişerek hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olur. Siz de mangal yaparken bu altın
kuralı mutlaka uygulayın ve daha iyi sonuçlara ulaşın.

2. Marine Edin

Kanserojen riski daha düşük ve daha leziz bir mangal deneyimine ne dersiniz? Cevabınız
”Evet” ise yiyecekleri hemen pişirmek için sabırsız davranmayın, deriz. Bunun yerine güzel
bir marine etme süresi ayırın. Sıvı yağ, kekik, sarımsak, biberiye, tane karabiber gibi
malzemelerle et ya da sebze çeşitlerini iyice karıştırıp bir süre beklettikten sonra pişirmeye
geçin. Marine etmek sayesinde pişirme süresini kısaltarak kanserojen riskini düşürecek ve
çok daha nefis bir deneyim yaşayabileceksiniz.

3. Parçalar Halinde Pişirin

Et çeşitlerini yüksek ateşte uzun süre bekleterek pişirmek, zararlı maddelerin açığa
çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle yiyecekleri küçük parçalar halinde pişirmek gibi
yöntemler uygulayarak ateşte kalma süresini kısaltmak gerekir. Böylelikle sağlıklı ve pratik
bir sofra kurabileceksiniz.

4. Sırasıyla Pişirin

Mangal ustası olmanın yolu, hangi yiyeceği hangi sırada pişireceğini bilmekten geçer. Peki,
nedir doğru sıralama? Hemen söyleyelim. Mangalda ilk olarak patlıcan, biber, domates gibi
sebzeleri pişirmeye başlayın. Daha sonra et çeşitlerini az yağlıdan başlayarak pişirmeye
devam edin. Böylelikle ızgara teline geçen yağlar, olumsuz lezzet değişimlerinin nedeni
olmaz; her yiyecek ideal zamanında pişip sofra için hazır olur.

5. Dumanı Solumayın

Biliyoruz, kimileri için mangalın tadı bol dumanla çıkıyor; ancak sizin de bilmeniz gereken
bir şey var. Et çeşitlerinin ateşe damlayan yağları sonucunda oluşan duman, içerdiği
polisiklikaromatik hidrokarbon nedeniyle sağlık açısından büyük risk taşır.
Dolayısıyla pişirme esnasında dumandan uzak durmak için mangal ile aranıza 50 cm kadar
mesafe bırakmayı unutmayın.

6. Ateşin Söndüğünden Emin Olun

Gelelim, hepsinden önemli aşamaya… Mangal keyfinin kursağınızda kalmaması,
ormanlarımızın zarar görmemesi ve bir dahaki gelişinizde her yeri aynı güzellikte
bulabilmeniz için pişirme işini tamamladıktan sonra ateşin söndüğünden emin olun. Kendi
kendine küllenmeye bırakmak yerine ateşin üzerine su dökerek tamamen söndürün.
Bölgeden ayrılırken ateşin sönüp sönmediğini son bir kontrol etmeyi de sakın, unutmayın.

 

Mangal ürünlerini Migros Sanal Market’ten sipariş etmek için hemen tıklayın!