Nohut Mayası Nedir, Nasıl Yapılır?

“Nohut ekmeği” ya da “Tatlı maya” olarak da anılan nohut mayası eski zamanlardan bu
yana ekmek ve yoğurt yapımında sıkça kullanılan bir malzemedir. Özellikle Anadolu
mutfağının vazgeçilmezi olan nohut mayası, aynı zamanda çok faydalı ve doğaldır.
Yazımızın devamında nohut mayası hakkında farklı bilgiler edinebilir, nohut mayasının
nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.

İşte, detaylar…

1. Ekşi Mayaya Alternatiftir

Son zamanlarda birçok insan, ekmeğini hazır almak yerine evde kendisi yapmaya başladığı
için ekşi maya, hayatımıza fazlasıyla dahil oldu. Dolayısıyla maya, nerdeyse hepimizin
temel ihtiyaçlarından biri haline geldi; ancak ekşi mayanın hazırlık aşaması zahmetli
sayıldığından başka alternatiflere yönelmek iyi bir fikir olabilir. Nohut mayası bu
alternatiflerden biridir. Siz de kendi ekmeğinizi kendiniz yapmak ama zahmetsiz bir
mayayla tanışmak isterseniz nohut mayasını listenize ekleyebilirsiniz.


2. Kokulu ve Lezzetlidir

Nohut mayasını hiç bilmeyenler için anlatmaya çalışırsak ekşi maya kadar keskin kokulu
olduğunu ancak ekşi mayanın aksine tatlı bir lezzete sahip olduğunu söyleyebiliriz. Aynı
zamanda nohut sevenlerinin de maya haline pek yabancı kalmayacaklarını söylemek de
mümkün.

3. Ata Mirasıdır

Nohut mayası, genellikle yöresel ekmek olarak bildiğimiz tüm ekmeklerin ve köy yoğurdu
olarak bildiğimiz tüm yoğurtların asıl mayasıdır. Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan ve
günümüze kadar gelmiş olan nohut mayası için ata mirası desek hiç de abartmış olmayız;
çünkü nohut mayası Türk tarihinde kullanılan ilk maya türü olarak bilinir.


4. Fermantasyonla Elde Edilir

Nohut mayası; en özet haliyle nohutun üzerine su, un ve tuz eklenip fermente edilmesiyle
elde edilir. Böylelikle yapıldığı ekmeğin ya da yoğurdun daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Yoğurdun hızlı mayalanmasını, ekmeğin iyi kabarmasını sağlar. Böylelikle garanti sonuçlar
elde etmeye yardımcı olur.


5. Nohut Mayası Nasıl Yapılır?

Nohut mayasının yapılışı, ekşi maya yapılışına göre çok daha kolay ve kısa sürelidir. Bu
yönüyle ekmek ya da yoğurt yapmaya yeni başlayanlar için kurtarıcı, ideal bir seçenek
olabilir.

Siz de nohut mayası nasıl yapılır denemek isterseniz işte nohut mayası tarifi:

● 1 çay bardağı nohutu hafif iri kalacak şekilde dövün.

● Dövdüğünüz nohutları cam kavanoza aktarıp üzerine 3-4 yemek kaşığı kadar
organik tam buğday unu ekleyin.

● Daha sonra 1 su bardağı ılık su ekleyin ve tahta kaşık yardımıyla topaklanma
kalmayana dek karıştırın. (Gerekirse bir miktar su daha ekleyebilirsiniz)

● 38-42 derece aralığında bir ısıya sahip ortamda, kavanozun ağzını iyice kapatıp 12
saat kadar bekletin. Bu sayede mayanın hareketlenmeye başladığını, kabarıp
köpüklendiğini göreceksiniz.

● 12 saat sonra yarım çay bardağından biraz daha fazla sıcak su ekleyip
dinlendirmeye devam edin.

● Bir sonraki gün mayanın kokusu keskinleşip köpüklenmesi iyice arttığında tahta
kaşık yardımıyla oluşan köpükleri bir başka kapta biriktirin.

● Nohut mayası hazır, yoğurt ya da ekmek yapmak için kullanabilirsiniz.

 

Nohut mayası yapmanız için ihtiyacınız olan her şey Migros Sanal Market’te!

Söke Tam Buğday Unu ile harika bir nohut mayası elde edebilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.

Paşabahçe Homemade Kavanoz mayanızı yapmanız ve saklamanız için harika bir seçenek. Satın almak için hemen tıklayın.