Patlıcan Közlemenin Püf Noktaları Nelerdir?

Közlenmiş patlıcan; hünkâr beğendi, ajvar sos, salata gibi birçok yemek
çeşidinde yer verdiğimiz leziz seçeneklerden biridir. Kolay hazırlanışı ve bol
lezzetiyle âdeta mutfaklardaki en faydalı kurtarıcılarımızdan biridir. Bu yüzden
patlıcan mevsimi geldiğinde mutfaklarda hummalı bir çalışma başlar. Taptaze
patlıcanlar birer birer közlenir, poşet ya da kavanozlara doldurulup kış için
depolanır.
Sizin evinizde de patlıcan közleme seansları yaşanıyorsa öncesinde mutlaka
yazımızın detaylarını bir inceleyin deriz.
İşte, daha leziz sonuçlar elde edebilmek için patlıcan közlemenin 7 püf
noktası…

1. Tütsü Aroması için Mangal Kullanın

Birçoğumuz için közlenmiş patlıcanı en lezzetli yapan özellik, tütsü aromasıdır.
Bu aroma, sizin için de çok önemliyse patlıcanları közlemek için mangal ile
pişirme yönteminden yararlanmalısınız. Mangal köz ateşi üzerinde sürekli
çevirerek pişirdiğiniz patlıcanlar hem daha yumuşak olacak hem de tütsü
aromasıyla daha leziz olacaktır.

2. Ocak Kullanın

Patlıcanları közlemek için mangal imkânınız yoksa ve yine de tütsü aroması
elde etmek istiyorsanız ocak alevinden yararlanmak sizin için en doğru
yöntemlerden biri olacaktır. Patlıcanları uzun bir şişe geçirip ya da sap
kısımlarından tutup dikkatlice ateş üzerinde tutarak patlıcanların közlenmesini
sağlayabilirsiniz. Bu sayede patlıcan ateşe direkt olarak temas ederek tütsü
aroması kazanacak ve lezzetli bir sonuç verecektir.


3. Yağlı Kâğıt Serin

Közlemek istediğiniz patlıcanları yağlamanıza gerek yoktur; patlıcanlar kendi
kendilerine kolayca pişebilir. Ancak patlıcanları mangal ya da ocak
kullanmadan fırında közleyecekseniz sonrasında daha kolay bir temizlik
aşaması için fırın tepsisine yağlı kâğıt serebilirsiniz. Bu sayede kabukların
tepsiye yapışıp inatçı bir kir olmasını önleyebilirsiniz.


4. Çizmeyi Unutmayın

Közlemek istediğiniz patlıcanların kusursuz bir şekilde pişmesini istiyorsanız
öncesinde mutlaka bir bıçak ya da çatal yardımıyla patlıcanı farklı yerlerinden
çizmeyi unutmayın. Bu çizgiler sayesinde patlıcan içerisindeki fazla su
buharlaşacak, daha iyi közlenecek ve daha yoğun bir köz tadı oluşacaktır.


5. Yumuşayana Kadar Pişirin

Patlıcan közlerken düşülen en büyük yanılgılardan biri, kabukların çıtır bir hal
alana kadar pişirilmesi gerektiğidir. Ancak patlıcanların yumuşayana kadar
pişmesi yeterlidir. Yine de köz lezzeti yoğun patlıcanlar tüketmek istiyorsanız
kabukların biraz daha pişip çıtırlaşmasına özen gösterebilirsiniz.


6. Streç Filme Sarın

Patlıcanları közlediniz; fakat sırada en zorlu aşamalardan biri daha sizi bekliyor.
Közlenen patlıcanları soymak genellikle pek sevilmeyen bir kısımdır; çünkü
kabuklar patlıcandan hayli zor ayrılabilir ve zaman kaybına neden olabilir. Bunu
önlemek için közlenen patlıcanları hafif ılıyınca streç filme sarıp ya da bir torba
içerisine alıp biraz bekletin. Bu sayede kabukların yumuşamasını ve kolayca
soyulmasını sağlayabilirsiniz.


7. Yıkamayın

Közlediğiniz patlıcanları soyduktan sonra üzerlerinde kabuk kalıntıları kalabilir.
Bu durumdan rahatsız olup yıkamayı tercih etmemelisiniz; çünkü yıkamak
patlıcanların tütsü aromasını kaybetmesine neden olur. Kabuk kalıntılarını
yıkamak yerine kâğıt havluyla alabilir ya da bıçağın ters tarafıyla sıyırabilir ve
lezzetin kaybolmadığı temiz bir sonuca ulaşabilirsiniz.