Pilavın Lapa Olmasını Önlemenin Yolları

Pilav; neredeyse her yemeğe çok yakışan, sofralarımızın vazgeçilmezi bir seçenektir. Hele
bir de mis gibi tereyağı, arpa ya da tel şehriyeyle buluşup tane tane dökülürse âdeta karşı
konulamaz olur. Öyle ya eski zamanlardaki kayınvalideler bile gelinlerini seçerken pilavı
nasıl yaptığına bakarmış; anlayacağınız bu konu işte öylesine mühim! O halde öğrenmek
lazım; tane tane dökülen pilav yapılır, ayar kaçırılır da lapalaşmaya başlarsa o pilav nasıl
kurtarılır?
Yazımızın devamında pilavı lapa olmaktan kurtaracak yolları sizin için derledik. Lapa
olmayan bir pilav yapabilmek için buyurun detaylara…

1. Ölçüyü Ayarlayın

Pilav yaparken göz kararınızı kullanmak yerine belirli ölçülere uymaya dikkat edin, aksi
takdirde pilavın lapa olması neredeyse kaçınılmaz olur. Kullanılan ölçüler, pirincin türüne
göre değişiklik gösterse de genellikle 1 bardak pirince 1,5 ya da 2 bardak su ekleyebilirsiniz.


2. Suda Fazla Bekletmeyin

Nefis bir pilav için pişirmeden önce pirinci bir süre ılık tuzlu su içerisinde bekletmeniz
gerekir. Bu yöntem, pirinçlerin kırılmamasını ve pilavın daha kolay pişmesini sağlar; ancak
pirinçleri suda bekletme süresi fazla kaçtığında tehlike kapıdadır. Dolayısıyla pirinçleri suda
unutmamaya dikkat edin ve bekletme sürecini kısa tutun, böylece pilavın lapa olmasını
önleyin.

3. Sürekli Karıştırmayın

Pilav yaparken sık düşülen hatalardan biri de pişirme sırasında tencere kapağını sürekli
açmak ve pilavı karıştırmaktır. Bu hareket, pirinçlerin içindeki nişastayı ortaya çıkararak
pilavın lapalaşmasına neden olur. Bunun yerine karıştırma işlemini pilav tamamen
piştikten sonraya bırakın ve pilavın lapalaşmasını engelleyin.


4. Kâğıt Havlu Kullanın

Pişirme aşamasında pilavın lapa olacağından şüphelendiyseniz şanslısınız, hemen
müdahale edebilirsiniz. Pişirme sırasında pilavın üzerine kâğıt havlu koyup tencere
kapağını öyle kapatın. Ocağı yüksek ateşe ayarlayın ve suyunu iyice çekene kadar tencere
kapağını asla açmayın. Pişirme işlemi bitince kapağı hiç açmadan tencereyi oda sıcaklığında
dinlendirin. Bu sayede pilavı lapalıktan kurtarabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.

5. Doğru Tencere Seçin

Bazen de maharetin ellerinizde değil de tencerenizde olduğunu biliyor muydunuz? Eğer ki
pilav pişireceğiniz tencere ince bir tabana sahipse pilavın dibini tutma ve lapa olma riski
artar. Kalın tabanlı tencere ya da seramik pilav tavası tercih ederek lapalaşmayı başarıyla
engelleyebilir, tane tane dökülen bir pilav pişirebilirsiniz.
Ne yapsanız da lapa bir pilavı kurtaramadınız mı? O halde onu bambaşka bir tarife
çevirerek çöpe atmaktan kurtarabilirsiniz. Nasıl mı? İşte cevaplar…
● Lapa olan pilavınızdan bol naneli, bol yoğurtlu mis gibi kokan bir yayla çorbası
hazırlayabilirsiniz.
● Lapa olan pilavınızdan tatlı krizlerini dindirecek nefis bir sütlaç hazırlayabilirsiniz.