Pişirilmiş Domatesin 6 Faydası

Domates; salata, sos, çorba, yemek gibi neredeyse akla gelen her tarifte pişmiş ya da
pişmemiş haliyle yer alarak lezzet kaynağı olan bir malzemedir. Birçok faydasıyla bilinip
düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Peki, pişmiş domatesin çiğ domatese göre çok daha
faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar, domatesi pişirerek tüketmemizi öneriyor;
çünkü pişen domates likopen maddesinin vücutta daha iyi emilmesini sağlayarak birçok
faydaya kapımızı açıyor. Pişirilmiş domatesin ne gibi faydaları vardır, yazımızın devamında
öğrenebilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Kan Basıncını Düzenler

Düzensiz kan basıncı; yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları gibi birçok problemi beraberinde
getirir. Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan en iyi ilaç ise yeterli miktarda sodyum
almaktır. Pişirilmiş domates, vücuttaki sodyum oranının dengelenmesini sağlar. Böylece
düzensiz kan basıncına bağlı sorunların giderilmesine katkıda bulunur.


2. Cildi Güzelleştirir

"Domates güzeli" tanımını mutlaka duymuşsunuzdur; işte, bu tanımın hiç de boş
olmadığını şimdi öğreneceksiniz. Domates, pişirildikten sonra içeriğindeki likopen oranı
artan bir besindir. Bu yönüyle özellikle güneşin cildi yaşlandırma etkilerinden korumaya
yardımcıdır, cildin daima sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.


3. İyi Bir Antioksidandır

Kirli çevre ve hava koşulları, yanlış beslenme gibi sebeplerden dolayı iç organlarımızda
zararlı toksinler birikmeye başlar. Bu durumdan kurtulmak için doğru beslenmeye
çalışmamız, ara sıra detoks programları uygulamamız gerekir. Pişirilmiş domates,
toksinlerden arınmak için tüketilmesi gereken doğru besin seçeneklerinden biridir.
Pişirildiğinde artan likopen seviyesi sayesinde domates, antioksidan görevi görür ve
organların temizlenmesine yardımcı olur.

Zeytinyağlı Domates Dolması Tarifi
4. Kanserden Korur

Çağımızın en yıpratıcı ve en tehlikeli hastalıklarından biri olan kansere karşı henüz bir kesin
tedavi yöntemi bulunamamıştır. Dolayısıyla kansere karşı beslenme ve yaşam şeklimizle
meydan okumamız gerekir. Pişirilmiş domates, kanserden korunmaya yardımcı olan
besinlerden biridir. İçeriğindeki yoğun likopen sayesinde başta prostat kanseri olmak üzere
birçok kanser çeşidine karşı korunmamıza yardımcı olur.


5. Kanı Temizler

Pişirilmiş domates, kan basıncını düzenlediği gibi kanın temizlenmesine de yardımcı olur.
Bu sayede kalbin yorulmasını engeller, kalp ve damar hastalıkları, panik atak, ritim
bozuklukları gibi birçok sağlık sorunu riskini azaltır.


6. Diyabet Hastaları İçin Uygundur

Diyabet hastaları, birçok besini içerdikleri şeker oranlarından dolayı tüketemezler; ancak
pişirilmiş domates diyabet hastalarının tüketmesinin uygun olduğu besinler arasında yer
alır. Pişirilmiş domates, şekeri enerjiye dönüştüren maddeler içerir. Bu sayede diyabet
hastaları için risk yaratmaz.