Puf Puf Kabaran Poğaçalar İçin 7 Öneri

Ayaküstü kahvaltıların pratik seçeneği, özel kahvaltıların vazgeçilmezi, çay sofralarının
yıldız lezzeti olan, daha pişerken kokusuyla ele geçiren nefis poğaçalara kim bayılmaz?
Yanında peynir, reçel, çeşitli yeşilliklerle tüketilirken küçükten büyüğe herkese nasıl da
ziyafet yaşatırlar değil mi? Siz de bir poğaça âşığıysanız yazımızın devamında yumuşacık,
puf puf kabarmış poğaçalar nasıl yapılır, poğaça yapımında 7 püf noktası nedir
öğrenebilirsiniz.

Bundan sonra lezzeti ve yumuşaklığı ile kusursuz poğaça denince akla gelen ilk adres sizin
mutfak olsun diye işte detaylar…

1. Oda Sıcaklığında Malzemeler Kullanın

Nefis bir poğaça için taze malzemeler ne kadar önemliyse kabaran bir poğaça için de
malzemelerin oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Su, süt, yumurta gibi tüm
malzemelerin bir süre önceden dolaptan çıkarılıp ılıtılması poğaçanın iyi kabarabilmesi için
önemli bir adımdır.


2. Malzemeleri Eleyin

Daha pofuduk poğaçalar yapabilmek için uygulayabileceğiniz önemli bir püf noktası da un,
kabartma tozu gibi tüm malzemeleri elemektir. Bu sayede mayanın aktive olmasını ve
poğaça hamurunun iyice kabarmasını sağlayabilirsiniz.

3. Un Miktarını İyi Ayarlayın

İyi kabarmış, pofuduk bir poğaça yapabilmek için un miktarını göz kararı belirlemek yerine
her tarifin un ihtiyacının farklı olduğunu unutmamalı ve un miktarını azar azar ekleyerek
belirlemelisiniz. Bunun için unu yoğururken elinize yapışıyorsa un eklemeye devam
edebilirsiniz. Un miktarını abartırsanız poğaçanız sert olacak, un miktarını doğru
ayarlarsanız poğaçanız yumuşacık olacaktır.


4. Su Yerine Süt Kullanın

İçinde süt bulunan hamur işi tarifleri daima daha yumuşak olur. Yapmak istediğiniz poğaça
tarifinde su yer alıyorsa bunun yerine tam yağlı süt tercih edebilir, poğaçanızın daha
yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.


5. Yoğurun

Pofuduk poğaçalar yapmak için yoğurma işleminde başarılı olmalısınız. Tüm malzemelerin
iyice karışması ve hamurun iyi bir kıvama kavuşabilmesi için hamuru dıştan içe doğru
yoğurmaya dikkat edin. Hamur, kulak memesi kıvamına geldiğinde parçalar koparıp
şekillendirmeye başlayın. Bu sayede poğaçanın kabarmasını garantileyebilirsiniz.

6. Üzerini Örtüp Bekletin

Puf puf kabaran, yumuşacık poğaçalar yapabilmek istiyorsanız poğaça hamurunu
yoğurduktan sonra üzerini nemli bir bez ile örtün ve sıcak ortamda en az 1-2 saat
bekleterek mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıkça kabaracak poğaçanızın mükemmel
olmasını sağlayacaktır.

7. Harcını Soğutun

Eğer ki poğaçanızın içini peynir, patates, kıyma, sebze gibi çeşitli malzemelerle
dolduracaksanız mutlaka bu malzemelerin soğumuş olmasına dikkat edin. Malzemeler
henüz sıcakken poğaça hamurunu doldurmaya çalışırsanız hamurun yapısının bozulmasına
neden olur, poğaçanın kabarmasını önlersiniz.