Ramazan Bayramı Su Böreği Olmadan Olmaz, Peki Yanına Ne Olur?

Bayramdan önceki gün evde başlayan o tatlı koşuşturmacanın başrol sahibidir
su böreği. Özenle açılan yufkaları suyla buluşmayı beklerken ev halkı da bir an
önce tabağa konmasını bekler. Bayram kahvaltıları ve diğer öğünler onunla
şenlenir. Kıymalısı da nefistir, peynirlisi de… Peki, başrol sahibi belirledik de
yanına ne yapsak?

Yazımızın devamında su böreğinin yanına yapabileceğiniz, su böreğine
yakışacak 5 tarif önerisini bulabilir hemen uygulamaya geçebilirsiniz. İşte,
detaylar…

1. Yanında Yoğurduyla: Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Listemize özel sofraların gözbebeği olan bir diğer tarifle başlıyoruz. Yaprakların
içine pirinç doldurup yemeyi kim akıl etmiş, diye hiç sormuyor; sadece lezzete
odaklanıyoruz. İşte; su böreğinin yanına çok yakışacak, bayram sofranızı
tamamlayacak, en az su böreği kadar iddialı olan zeytinyağlı yaprak sarma
yapılışı:

  •  Kuru soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağı ve dolmalık fıstık ile kavurun.
  •  Pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin.
  •  1-2 dakika daha kavurun.
  •  Sonra sırasıyla tencereye kuru nane, karabiber, tarçın, şeker, kuş üzümü
    ve yarım limonun suyunu ekleyip karıştırın.
  •  Daha sonra tencereye tuzu ve 1 su bardağı kaynamış suyu ilave edin.
  •  Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin.
  •  Pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp, kıyılmış maydanozları
    ekleyin ve soğumaya bırakın.
  •  Diğer tarafta salamura asma yapraklarını ılık suyla 3-4 kez suyunu
    değiştirerek yıkayın.
  •  Yaprakları sıkarak sudan çıkartın.
  •  Tezgâha bir adet yaprak alıp serin ve içerisine 1 çay kaşığı içten koyup
    kenarlarını içe doğru kıvırın ve daha sonra sarın.
  •  Tencerenin altını yapraklarla kapatın ve sardığınız sarmaları üzerine
    koyun.
  •  Hepsini sardıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirin, 2 bardak su ekleyin
    ve bir tabak kapatıp kısık ateşte yapraklar iyice yumuşayana kadar
    pişirin.
  •  Ocaktan aldıktan sonra soğutup bayram sofranızda dilerseniz yoğurt
    eşliğinde ya da üzerine limon suyu gezdirerek bayram sofranızda servis
    edin. Afiyet olsun.

 

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi

Erikli Yaprak Sarma Tarifi

2. Onsuz Olmaz: Kısır

Midelere bayram ettirmekten bahsediliyorsa bol ekşili bir kısır olmadan olur mu
hiç? Taptaze yeşillikleri, bol acısıyla çayın da böreğin de en leziz yoldaşıdır.
Hele bir de tane tane olmuşsa tadına doyulmaz. Bir yiyen bir daha, bir daha
ister. Siz de kısıra karşı boş değilseniz bu bayram sofrasına onu da konuk
edebilirsiniz. İşte, kısır tarifi:

  •  Bulguru derin bir kaba alın. Sıcak suyu üzerinde gezdirip üzerini kapatıp
    kenara alın.
  •  Yeşillikleri çok küçük parçalar halinde kıyın. Domatesin çekirdek
    kısımlarını çıkararak zar şeklinde doğrayın.
  •  Suyunu çekip kabaran bulgurun üzerine salça baharat ve yağı ilave edip
    çok iyi karıştırın. En son yeşillikleri ilave edip harmanlayın.
  •  Tabağa alıp bayram sofranızda servis edin. Afiyet olsun.

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Kısır Tarifi

3. Mis Gibi Kokar: Patlıcan Ezmesi

Böreğin yanına şöyle sindirime iyi gelecek bir seçenek eklemeye ne dersiniz?
Patlıcan ezmesi, bolca sarımsağı ve köz kokusuyla sizi bayram sofranızda bol
lezzete davet ediyor. Pratik hazırlanışıyla hiç yormuyor, tadanlarını hayran
bırakıyor. İşte, bayram sofranıza çok yakışacak patlıcan ezmesi tarifi:

  •  Sarımsakları zeytinyağı ve tuz ilave edip alüminyum folyoya sararak,
    patlıcanlarla birlikte közleyin.
  •  30 dakika boyunca pişirin ve her 5 dakikada bir çevirin.
  •  Piştikten sonra patlıcanların kabuğunu soyun ve doğrayın.
  •  Sarımsakları da alüminyum folyodan çıkararak ezin ve patlıcanların
    üzerine ilave edin.
  •  Zeytinyağı, limon suyu, yoğurt ve tuz ekledikten sonra bayram
    sofranızda servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Patlıcan Ezmesi Tarifi

4. Çorbadan Vazgeçmeyenlere: Lebeniye Çorbası

Her ne sofrası olursa olsun çorbasız başlayamayanları bu bayram da boynu
bükük bırakacak değildik. Lebeniye çorbasıyla bayram sofrasına iddialı bir giriş
yapabilir, su böreğine çok yakıştırabilirsiniz. İçerisindeki köftesi, yoğurduyla
zengin mi zengin bir bayram lezzeti olabilecek lebeniye tarifi için böyle
buyurun:

  •  İlk olarak bir kabın içerisine baharatları, kıymayı ve rendelenmiş soğanı
    ekleyip yoğurun.
  •  Hazırladığınız kıymalı harçtan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp
    yuvarlayın.
  •  Bir tencerenin içerisine suyu ve pirinci ekleyip kaynatın.
  •  Pişmeye yakın nohutu da ilave edin.
  •  Başka bir kabın içerisinde un ve yoğurdu ekleyip karıştırın ardından
    kaynayan pirinçli suyu yavaş yavaş ekleyip karıştırın. Daha sonra pirinçli
    suya ilave edip kaynatın.
  •  Başka bir tavanın içerisine tereyağı ve köfteleri ekleyip pişirin. Ocaktan
    almaya yakın kuru naneyi ekleyip pişirin.
  •  Üzerine köfteden ekleyip bayram sofranızda servis edebilirsiniz. Afiyet
    olsun.

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Lebeniye Çorbası

5. Tam Mevsimindeyken: Çilek Suyu

Çileğin en güzel zamanına denk gelen bu bayramda su böreğinin yanına güzel
bir çilek suyu ekleyip serinlemeye ne dersiniz? Vitamin deposu çilek suyuyla
çocuktan yetişkine tüm aile halkını çok mutlu edebilir, bayramın keyfini
katlayabilirsiniz. İşte, çilek suyu tarifi:

  •  Greyfurt suyu, çilek reçeli, tane çilek ve buzları blendırda karıştırın.
  •  Kokteyl bardağına alıp soda ekleyin. Dilerseniz üzerine nane yaprakları
    ekleyerek bayram sofranızda servis edin. Afiyet olsun.

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Çilek Suyu Tarifi

 

 

Bayram için hala çikolata ve şeker almadıysanız Migros Sanal Market üzerinden sipariş verebilirsiniz. Sipariş vermek için hemen tıklayın.