Ramazan Bayramı’nda Baklava Açacaklara: Baklava Yapmanın 7 Püf Noktası

Bayramlar baklavasız olmaz, eller baklava yufkası açmaktan yorulmaz.
Yorulmaz ama sonuçların da güzel olması beklenir. Yufkaya gösterilen emeğe
değmesi dilenir.
Emekler boşa gitmesin, evde baklava yapmak isteyen herkes nefis bir sonuç
elde etsin diye gerekli püf noktalarını sizin için derledik. İşte, evde baklava
yapmanın 7 püf noktası…

1. Doğru Un Seçin

Eğer ki dışarıdan alınmış gibi bir baklava yapabilmek istiyorsanız en az yufka
açma aşaması kadar önemli olan bir detay da un seçimidir. Birçok tatlıda
olduğu gibi baklavanın da en önemli malzemesi undur. Baklava için en iyisi ise
sert buğday unudur. Diğer unlara göre sert buğday ununun yoğrulması daha
güç olsa da en iyi sonucu almanızı sağlar.

2. Oda Sıcaklığında Yumurta Kullanın

Bir baklavanın iyi olup olmadığı, eski zamanlardan bu yana açılan yufkasından
ölçülür. Eğer ki yufka incecikse o baklava olmuş demektir. Peki, baklava
yufkasının ince olması için ne yapılmalıdır? Bu noktada baklava hamuru için
mutlaka yumurta kullanmalı ve yumurtanın oda sıcaklığında olmasına dikkat
etmelisiniz. Bu sayede hem daha lezzetli hem de arkası görünecek kadar ince,
aynı zamanda yırtılmayan bir hamur elde edebilirsiniz.

3. Buğday Nişastası Kullanın

Baklava yapımında kullanılacak nişasta çeşidinin pek önemli olmadığı sanılır.
Oysa nişasta seçimi, baklavanın kaderini belirleyen detaylardan biridir. Baklava
yapımında kullanmanız gereken mısır değil buğday nişastasıdır. Dinlenen
hamur bezelerinin her birinin buğday nişastasıyla buluşmuş olması gerekir. Bu
sayede hamurun açılma aşamasını kolaylaştırabilir, baklavanın daha gevrek bir
şekilde pişmesini sağlayabilirsiniz.

4. Hamuru Dinlendirin

Nefis bir baklava yemek için her ne kadar çok sabırsızlansanız da hamuru
dinlendirme kısmını ihmal etmeyin. Yoğurduğunuz hamuru en az 20 dakika
kadar dinlendirin. Bu sayede hamur; ideal bir kıvam kazanacak, lezzetli olacak
ve daha kolay açılabilecektir.

5. Şerbeti Tam Kıvamında Olsun

Baklava yapımında en az hamurun açılması kadar zorlayan bir diğer aşama da
şerbetin kıvamıdır. Şerbetin kıvamı ideal olmazsa baklavanın lezzeti ciddi
oranda azalır. Bu noktada yufka katına göre şerbet kıvamını belirlemekte fayda
var. Örneğin 20-40 katlı bir baklava için orta kıvamlı bir şerbet idealken daha az
katlı bir baklava için daha kıvamlı bir şerbet iyi sonuç verir. Aksi takdirde
yufkalar şerbeti fazlasıyla çeker ve sonuç hamursu olur.

6. Tereyağı Olmazsa Olmaz

Mis gibi kokan bir baklava için en önemli malzemelerden biri tereyağıdır. Bu
noktada elinizi korkak alıştırmamak en önemlisidir. Leziz bir baklava için bütün
yufka katlarına bolca eritilmiş tereyağı sürmeyi unutmayın. Bu sayede lezzet
çıtasının epey yükseldiğini göreceksiniz.

7. Taş Fırın Tercih Edin

Gelelim, emek dolu baklavanın en önemli ve son aşamasına. Hazırladığınız
baklavadan en iyi sonucu alabilmek için mümkünse taş fırında pişirmeyi tercih
edin. Mümkün değilse normal fırını önceden 160 derecede ısıtın ve kontrollü
olarak 40-45 dakika kadar pişirin.
Şimdiden bol afiyet ve baklava kadar tatlı bir bayram dileriz!

 

Bayram sofralarının vazgeçilmezi baklava için ihtiyacınız olan her şey Migros Sanal Market’te! Sipariş vermek için hemen tıklayın.