Sadece Kabakla Kalmayın: 6 Farklı Mücver Tarifi

Fırında ya da tavada pişirilen nefis mi nefis kabak mücver; özellikle yaz
aylarında bolca yapılan, en sevilen seçeneklerden biridir. Yanında bol
sarımsaklı yoğurtla sofranın yıldızı olup kabak sevmeyenlerin dahi gönlünü
çalıverir. Siz de mücvere bayılanlardansanız kabak dışında kalan mücver
çeşitleriyle de güzel bir tanışma yaşayabilirsiniz.
İşte, damaklara şenlik birbirinden leziz 6 farklı mücver tarifi…

1. Kereviz Mücveri

Ekim ayıyla birlikte tezgahlardaki yerini genişletmeye başlayan kereviz;
antioksidan etkisi, kan basıncını düzenlemesi, sindirimi rahatlaması gibi
özellikleriyle sağlık için en faydalı seçeneklerden biridir. O halde, ondan neden
mis gibi bir mücver de yapmayalım ki? Hadi; mevsimin en leziz kerevizleri
toplansın, yanına bir de patates eklensin ve harikalar çıkarılsın! İşte, kereviz
mücveri tarifi:
– 2 adet kereviz, 1 adet patatesi rendeleyin, ardından 1 tatlı kaşığı tuz
ekleyip ovalayarak fazla sularını elinizle sıkın.
– 2 dal taze soğan ve yarım demet dereotunu ince ince kıyın.
– Daha sonra 2 adet yumurta, 4 yemek kaşığı un, bir tutam tuz, bir tutam
karabiber ve rendelediğiniz tüm sebzeleri iyice karıştırın.
– Teflon bir tavaya içerisine bol miktar sıvı yağ ekleyip iyice kızdırın.
– Hazırladığınız karışımdan 1-2 kaşık alıp gelişigüzel şekilde tavaya aktarın
ve arkalı önlü pişirin.
– Pişen mücverleri fazla yağının gitmesi için kâğıt havlu serili bir tabağa
yerleştirin; 2-3 dakika bekleyip servis edin.

2. Patlıcan Mücveri

Patlıcan kızartmanın nasıl da nefis bir seçenek olduğundan, sarımsaklı yoğurda
bulandığında midelere bayram ettirdiğinden uzun uzun bahsetmek isterdik;
fakat bu kez sizi patlıcanın başka bir nefis haliyle tanıştırmak istiyoruz. Patlıcan
mücveri sofranıza çok yakışacak, bundan sonra sıklıkla yapmak isteyeceğiniz
mücver seçeneklerinden biri olacak. İşte, patlıcan mücveri tarifinin tüm
detayları…
– 4 adet patlıcanı yıkayıp alacalı soyduktan sonra ufak küpler halinde
doğrayıp 15 dakika haşlayın ve süzün.
– Ardından bir karıştırma kabının içerisinde 100 gram beyaz peyniri çatal
yardımı ile ezin.
– Geniş bir kap içerisinde 2 adet çırpılmış yumurta, 1 çay kaşığı pul biber,
1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve ince kıyılmış yarım demet
dereotunu peynir ve patlıcanla iyice karıştırın.
– Son olarak yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine birer kaşık hazırladığınız
harçtan alıp hafif yayarak tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 185 derecelik
fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
– İsterseniz bu harcı sıvı yağ ile tavada da pişirebilirsiniz.
– Pişen mücverleri fazla yağının gitmesi için kâğıt havlu serili bir tabağa
yerleştirin; 2-3 dakika bekleyip servis edin.

3. Havuç Mücver

Havuç; salata ve yemeklerin en önemli, en renkli malzemelerinden biridir. Bol A
vitamini sayesinde göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Tatlı lezzetiyle
kek gibi tariflere de çok yakışan havucu sıradaki tarifimizle mücver haliyle
deneyecek, onu bir kez daha seveceğiz. Havuç mücver nasıl yapılır, işte
detaylar…
– 3 adet havucu yıkayın, kabuklarını kazıyın ve rendeleyin.
– 3 adet taze soğanın dış kabuklarını soyun ve püskülünü atın, ince
halkalar şeklinde doğrayın.
– Yarım demet maydanoz ve yarım demet dereotunu yıkayın ve ince ince
kıyın.
– Çukur bir kapta rende rendelenmiş 3 adet havuç, taze soğan, 1 yemek
kaşığı un, kıydığınız maydanoz ve dereotu, 1 yumurta sarısı, 1 çay kaşığı
tuz ve 1 çay kaşığı karabiberi karıştırın.
– Karışım çok yumuşak, az sulu bir hamur haline gelince tahta bir kaşıkla
alıp kızgın yağa bırakın. (İsterseniz fırın tepsisine de yayabilirsiniz.)
– Her iki tarafını da kızarana kadar pişirin.
– Pişen mücverleri fazla yağının gitmesi için kâğıt havlu serili bir tabağa
yerleştirin; 2-3 dakika bekleyip servis edin.

4. Karnabahar Mücveri

Kış ayları geldiğinde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için gözdemiz olması
gereken seçeneklerden biri de karnabahardır. İçeriğindeki bol C vitamini
sayesinde hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur. O halde karnabaharın
farklı farklı hallerine soframızda yer açmak, en önemli görevimiz olmalıdır. İşte,
tam da bunun için karnabahar mücveri size güzel bir öneri! Bu zamana kadar
salata ya da yemek olarak tükettiğiniz karnabaharı nefis bir mücvere
dönüştürmenin tam zamanı, diyorsanız buyurun tarifimizin detaylarına:
– 500 gram kadar karnabaharı bir tencere içerisinde üzerini geçecek kadar
su, yarım çay kaşığı tuzla 8-10 dakika haşlayın.
– 1 adet orta boy kabağı soyup rendeleyin.
– 220 gram yarım yağlı beyaz peyniri ezin veya rendeleyin.
– 2 adet taze soğan, 4-5 dal maydanoz ve 4-5 dal dereotunu mutfak
robotundan geçirin.
– Haşlanan karnabaharı süzün, karıştırma kabına alın ve ezerek püre haline
getirin.
– 3 adet yumurta, beyaz peynir, kabak, 3 yemek kaşığı buğday unu, 1
yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberi ilave
edin ve karıştırın.
– Hazırladığınız karışımı yağladığınız fırın tepsisine yayın ya da karışımdan
1-2 kaşık kadar alıp kızgın yağ içerisine bırakın.
– 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirip soğutmadan
servis edin.

5. Domates Mücver

Genellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan domates, bu kez mis
kokusunu da alıp harika bir mücvere dönüşüyor. Yanına tane tane dökülen
pirinç pilavı da çok yakışıyor, bizden söylemesi! Siz de sofranıza farklılık
katmak, domatesi pişirerek faydalı likopen içeriğini arttırmak istiyorsanız bu
tarifimizi mutlaka denemelisiniz. İşte, nefis mi nefis domates mücveri tarifi:
– 1 kilo kadar domatesi soyup ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın.
– Sularını hafifçe sıkıp ince ince doğrayın.
– 3 dilim ekmeğin içlerini ufalayıp domatesle karıştırın.
– Yarım demet maydanozu ince ince kıyın.
– Ekmek içi ve domateslere 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve
yarım demet maydanozu ilave edip hepsini karıştırın.
– Ayrı bir kâsede 4 adet yumurtayı tek tek çırpıp karışımın içine ekleyin.
– Karışımı iyice harmanladıktan sonra kızgın yağa bir kaşık yardımıyla
karışımdan dökün ve arkalı önlü kızartın.
– Pişen mücverleri fazla yağının gitmesi için kâğıt havlu serili bir tabağa
yerleştirin; 2-3 dakika bekleyip servis edin.

6. Bal kabaklı Mücver

Bal kabağı sezonu geldiğinde mutfaklara koşup nefis bir kabak tatlısı
yapanlardansanız artık bir farklılık olarak bu tarifle tanışma zamanınız gelmiştir!
Genellikle tatlı olarak tanıdığınız bal kabağının mücver haline de
bayılacağınızdan eminiz. İşte, çok kolay bir şekilde hazırlayıp tadına
doyamayacağınız bal kabaklı mücver tarifi:
– Rendelenmiş 1 adet kuru soğan ve 400 gram bal kabağını derin bir kapta
2 yumurta ile karıştırın.
– Ardından ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz, yarım demet
dereotu, 25 gram un, bir tutam tuz ve bir tutam karabiber ekleyin.
– Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra fırın tepsisine yayın.
– 190 derecede 20 dakika pişirin.