Sağlık Deposu Zencefili Kullanarak Yapabileceğiniz 5 Pratik Tarif

Hazımsızlığa iyi gelmesi, soğuk algınlıklarını iyileştirmesi, reflü ve ülser gibi
mide hastalıklarının etkilerini hafifletmesi, zararlı toksinlerden kurtarması gibi
faydalarıyla zencefil; doğanın bizlere sunduğu mucizelerden biridir. Durum
böyle olunca bize de ondan farklı farklı tariflerde yararlanmak düşer, dedik ve
sizin için lezzet dolu bir liste derledik.
İşte; zencefil katarak yapabileceğiniz birbirinden faydalı ve nefis, yapımı pratik
5 tarif…

1. Safranlı Zencefilli Pilav

Listemizi Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş, iddialı
bir seçenekle başlatıyoruz! Rengiyle, lezzetiyle ve kokusuyla tüm kaşıkları
davet edecek eşsiz bir pilav tarifi arıyorsanız işte karşınızda safranlı zencefilli
pilav! Siz de bu akşam yemeğiniz için safranlı zencefilli pilav pişirerek saraylara
yaraşır bir sofra kurabilirsiniz. İşte, tarifin detayları:
– 2 su bardağı pirinci ılık suda bekletin.
– 3 yemek kaşığı tereyağında pirinçleri kavurun üzerine rendelediğiniz 2
yemek kaşığı zencefili ekleyin.
– 2 tutam safran, 1 adet bulyon ve göz kararı tuzu ve 3 su bardağı suyu
koyun ve kısık ateşte pişirin.
– Suyunu çekip göz göz olduktan sonra altını kapatıp 15 dakika dinlendirin
ve servis edin.

2. Hurmalı Sebzeli Kuzu Yemeği

Safranlı zencefilli pilav yalnız kalmasın diyenleri de hemen böyle alalım; işte
pilavınızı nefis bir şekilde tamamlayacak bir seçenek! Tatlı hurmaları,
rengarenk sebzeleriyle damakları şenlendirecek kuzu yemeğini hemen
denemeniz için hurmalı sebzeli kuzu yemeği nasıl yapılır işte detaylar:
– 1 adet patlıcanı ve 1 adet kerevizi soyup kuşbaşı şeklinde doğrayın.
– 2 adet renkli biberi ve 2 adet domatesi dilimleyin.
– 7 adet hurmayı doğrayın.
– Yarım çay bardağı sıvı yağı ve 3 çorba kaşığı tereyağını bir tencereye
alın.
– Doğradığınız patlıcanları ve 600 gram kuşbaşı kuzu etlerini ekleyip
pembeleşinceye kadar yağda soteleyin.
– Pembeleşen etlerin yağını süzerek tencereden alın.
– Ayırdığınız yağda 12 adet arpacık soğanı ve 1 adet renkli biberi kavurun.
– Üzerine 1 tatlı kaşığı biber salçasını ve 1 çorba kaşığı mısır ununu
ekleyerek kavurun.
– Üzerine doğradığınız 7 adet hurmayı, patlıcan, kereviz, domates, renkli
biberleri ve 1 su bardağı suyu ekleyin.
– İlk kaynadığında karışımın üzerindeki köpüğü alın.

– Yemeğinize rendelediğiniz 1 tatlı kaşığı taze zencefili ekleyin.
– Kısık ateşte 20-25 dakika pişirin.
– Ocaktan almadan önce yeşil domateslerinizi de ekleyin.
– Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın.

3. Zencefilli Kurabiye

Zencefil denince kurabiye, kurabiye denince aklına hemen zencefil gelenler
burada mı? Birbirine karışması en iyi sonuç veren ikililerden biri olan zencefil
ve kurabiye ile tatlı molalarınıza keyif katabilirsiniz. Yudumlayacağınız sıcacık
içeceğin yanına çok yakışacak, içeriğindeki pekmezin de katkılarıyla sıra dışı
bir lezzet sunacak kurabiye tatmak istiyorsanız hemen işe koyulun. İşte,
zencefilli kurabiye yapımının detayları:
– 2 su bardağı un, 1/2 su bardağı esmer şeker, 1/2 paket kabartma tozu, 1
tutam karbonat, 1/2 paket vanilya, bir tutam tuz, 1 çay kaşığı toz zencefil,
1 çay kaşığı tarçın ve 65 gram tereyağını ufalayın.
– 1/4 su bardağı pekmez ve 1 adet yumurtayı ilave edip yoğurun, streç
filme sarıp buzdolabında dinlendirin.
– Dinlenen hamuru iki yağlı kâğıt arasında açıp, kalıpla kesin ve fırın
tepsisine yerleştirin.
– 180 derecede 10 dakika pişirip soğuduktan sonra servis edin.

Zencefilli Kurabiye Tarifi

4. Zencefilli Ballı Tavuk Kanatları

Mangal yapılan pikniklerin baş lezzeti, tavuğun en çıtır kısmı olan kanatları bu
kez zencefil ve bal ikilisine bulayıp fırına doğru yolluyoruz. Mangal keyfini
özleyip imkân bulamıyorsanız siz de bu tarifimizle mangal lezzetini
yakalayabilirsiniz. Üstelik zencefilin bol şifasını da işin içine katarak! İşte, nefis
mi nefis zencefilli ballı tavuk kanatları tarifi:
– Bol suda yıkadığınız 1 kilo kadar tavuk kanatlarının fazla suyunu
süzdürün. Kâğıt havlu yardımıyla kuruladıktan sonra derin bir kâseye
alın.
– 1 diş sarımsağı rendeleyin. 3 yemek kaşığı zeytinyağı, taze sıkılmış yarım
limon suyu, taze sıkılmış yarım portakal suyu, 1 tatlı kaşığı bal, 1/4 çay
kaşığı toz kırmızı biber, yarım tatlı kaşığı taze çekilmiş tane karabiber ve
yarım tatlı kaşığı tuz ilavesiyle karıştırın.
– Kabuğunu soyup rendelediğiniz 25 gram taze zencefili katıp bir tur daha
karıştırın.
– Hazırladığınız taze zencefilli sosu tavuk kanatlarıyla harmanlayıp
içerisine yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.

– Son olarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kanatların üzeri kızarana
kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
– Fırından çıkardığınız soslu tavuk kanatlarını sıcak olarak servis edin,
arzuya göre ince kıyılmış 4 dal frenk soğanlarını sunum esnasında
kullanın.

Zencefilli Ballı Tavuk Kanatları

5. Zencefilli Detoks Suyu

Şu günlerde “Kilo değil, ödem o!” cümlesini siz de sık kullanıyorsanız zencefilli
detoks suyu yardımınıza koşabilir. Ödem atmanıza yardımcı olacak, enerji ve
sağlık verecek bir içecek arıyorsanız zencefilli detoks suyu yapımını hemen
deneyebilirsiniz. İşte, güzel rengiyle davet eden zencefilli detoks suyu tarifi:
– Blender içerisine 2 ufak salatalık, yarım limon suyu, 2-3 cm kadar
zencefil kökü, 1 avuç maydanoz, bir tutam pul biber, birkaç parça buzu
ekleyip iyice karıştırın.
– Isınmadan tüketin.