7 Püf Noktasıyla Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

Turşuların şahı, kuru fasulye yemeğinin en büyük dostudur salatalık turşusu.
İsmini duymak bile ağızların sulanmasına yeter. Binlerce turşu çeşidi vardır da
onun yeri her daim ayrıdır. Turşu sevmeyenlerin bile gönlünü çalar, tek
lokmada mideye indirilir. Yemesi kolaydır da peki yapım aşaması? Sizin
mutfağınızda da turşu telaşları başladıysa ve bu yıl güzel bir salatalık turşusu
yapmaya niyetlendiyseniz yazımızı incelemeden işe koyulmayın deriz. İşte, kıtır
kıtır salatalık turşusu yapmanın 7 püf noktası…

1. Özenle Seçin

Salatalık turşusunun leziz olması için en önemli adım, taze salatalıklar
seçmektir. Köşede kalmış salatalıkları değerlendirmek için turşu yapayım
derseniz kaybeden siz olabilirsiniz, bizden uyarması. Mevsimin en taze,
kabukları en parlak ve en koyu yeşil renge sahip salatalıklarını özenle seçin ve
işe koyulun. Sonucun memnun edeceğinden eminiz.


2. Tuz Miktarını İyi Ayarlayın

Kıtır kıtır bir salatalık turşusu yiyebilmek için dikkat etmeniz gereken en önemli
noktalardan biri, tuz ayarını iyi belirlemektir. Eğer tuz miktarını ihtiyaçtan daha
az belirlerseniz turşunun içerisinde zararlı bakteriler oluşmasına ve turşunuzun
yumuşak olmasına neden olabilirsiniz. Tuz miktarı doğru olan salatalık turşusu,
daima kıtır bir deneyim sunacaktır.


3. Kaya Tuzu Kullanın

Tuz miktarı kadar tuz cinsi de salatalık turşusu yapımında son derece
önemlidir. Salatalık turşusu için mutlaka kaya tuzu kullanmanız gerekir. İyi bir
kaya tuzu sayesinde hem daha lezzetli hem de daha kıtır bir sonuç elde etmek
neredeyse garantidir.


4. Cam Kavanoz Kullanın

Plastik pet şişeler daima elimizin altında olup kolay ulaşabildiğimiz
malzemelerden olsa da turşu yapımında tercih edilmemeleri gerekir. Salatalık
turşusunun daha kıtır olabilmesi ve genel olarak çok daha sağlıklı sonuçlara
ulaşabilmek için turşunuzu mutlaka cam kavanoz içerisine kurmanız son
derece önemlidir.


5. Temiz Su Kullanın

Salatalık turşusu suyunun bulanıklaşıp iştah kapatan bir görünüme sahip
olmasını istemeyiz. Bunu önlemek için güzel bir sır vereceğiz şimdi. Salatalık
turşusu yapımında kullanacağınız suyun temiz içme suyu olmasına dikkat edin.
Eğer ki böyle bir imkânınız yoksa musluktan edineceğiniz suyu mutlaka
öncesinde güzelce kaynatın ve turşu için öyle kullanın. Bu sayede turşu
suyunun berrak bir görünümde kalmasını sağlayabilirsiniz.


6. İyice Kapatın

Kıtır kıtır bir salatalık turşusu için kavanozun kapağını poşetle birlikte iyice
kapatmalısınız. Bu yöntem sayesinde salatalık turşusunun yumuşamasını ve
suyunun bulanıklaşmasını önleyebilir, iştah kabartan sonuçlara ulaşabilirsiniz.


7. Sürekli Açmayın

Sıradaki bilgimiz, turşu konusunda çok sabırsız olanlara geliyor; ancak turşu
yapımının öncelikle sabır gerektiren bir iş olduğunu hatırlatmak isteriz.
Salatalık turşusunun lezzetli ve kıtır olabilmesi için bekleme sürecinde sürekli
kapağının açılarak kontrol edilmemesi gerekir. Turşu kavanozunuzun kapağını
sıkça açtığınızda turşunun fermantasyon sürecini bozmuş ve uzatmış
olursunuz. Oysa serin bir yerde kendi halinde olmaya bırakılan turşular daima
en iyi sonucu verecek, sofralarınızı tüm lezzetiyle süsleyeceklerdir.