Sebze ve Meyve Temizliğinin 6 Püf Noktası

Sofralarımızda eksik etmeyip severek tükettiğimiz sebze ve meyveler tabaklarımızdaki yerini bulana kadar çeşitli işlemlere maruz kalır. Yetiştirme sırasında uygulanan ilaçlama gibi birçok yöntem nedeniyle hiçbirinin iyice temizlenmeden tüketilmesi uygun değildir. Peki, mutlaka temizlenmesi gereken bu yiyeceklerin sadece yıkanması yeterli midir? İşte sebze ve meyveleri daha temiz ve sağlığa uygun şekilde tüketebilmek için 6 temizleme önerisi:

  1. Fırça Kullanın

Sebze ve meyvelerde iyi bir temizlik için bir fırçadan yardım alabilirsiniz. Özellikle patates, kereviz, havuç gibi kök sebzelerin toprağını akan su altında temizledikten sonra özel sebze fırçası kullanarak yararlı kabuğa zarar vermeden ince bir şekilde soyabilir, tüm kirden kurtarabilirsiniz.

  1. Sirkeden Yararlanın

Temizlik konusunda en önemli yardımcılardan biri olan sirkeyi sebze ve meyveleri mikroplardan arındırmak için de kullanabilirsiniz. Özellikle marul, tere, roka gibi yapraklı seçenekleri su ile doldurduğunuz kaba beyaz sirke ya da elma sirkesi de ekledikten sonra içerisinde 20 dakika kadar bekleterek iyi bir temizlik elde edebilirsiniz.

  1. Karbonat Kullanın

Karbonat da en etkili temizlik malzemelerinden biridir. Su dolu bir kaba 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyip sebze ve meyveleri içerisinde 15 dakika kadar bekleterek temizlenmelerini sağlayabilirsiniz. Beklettiğiniz sebze ve meyveleri daha sonra hafifçe ovup su ile durulayabilir ve kirden kurtararak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

  1. Limon Sıkın

Limonun doğal ve asidik yapısı sayesinde sebze ve meyvelerin üzerindeki zararlı kimyasallardan kurtulabilirsiniz. Geniş bir kabı su ile doldurup içerisine birkaç damla limon sıkın ve temizlenmesi gereken yiyecekleri içerisine doldurun. Birkaç dakika beklettikten sonra temiz bir sonuca ulaşabilirsiniz.

  1. En Az 1 Dakika Yıkayın

Üzüm, çilek, böğürtlen gibi seçenekler, birçok meyve ya da sebzeye göre kabuğu soyulup tüketilemez. Bu seçenekleri sirke, limon ya da karbonatlı su içerisinde bekletmek pek uygun değildir. Bu nedenle bir süre duru su dolu kap içerisinde bekletebilir ya da akan su altında bir süzgece koyarak en az bir dakika boyunca yıkayabilirsiniz. Bu sayede kirlerin yer değiştirmesini değil tamamen temizlenmelerini sağlayabilirsiniz.

  1. Diş Fırçası Kullanın

Kullanılmayan bir diş fırçası da sebze ya da meyve temizliğinde size büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Kavun, karpuz, muz gibi kalın kabuklu meyvelerin yıkanmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu tip seçenekleri keserken içerisindeki meyveye mikrop taşınması kolaydır, bu nedenle gereken önlem alınmalı ve fırça kullanılmalıdır. Bu meyvelerin kabuklarını kesmeden iyice bir fırçalayarak daha temiz ve güvenli bir tadım elde edebilirsiniz.