Seçin Beğenin: 4 Farklı Nişasta Çeşidi

Beyaz renkli, kokusuz, toz formunda ve bitkilerden elde edilen bir besin maddesi olan
nişasta; kurabiye, muhallebi gibi birçok tarifin vazgeçilmezidir. Genellikle buğday ve mısır
nişastası bilinse de nişastanın farklı çeşitleri ve kullanım alanları mevcuttur.
Yazımızın devamında farklı nişasta çeşitleri ve kullanım yöntemleriyle tanışabilirsiniz. İşte,
detaylar…

1. Pirinç Nişastası

Pirinçten elde edilen bu nişasta, soslara kıvam kazandırma, bebek maması hazırlama gibi
birçok alanda sıkça kullanılır. Diğer nişasta çeşitlerine göre çok daha beyaz bir renge
sahiptir. Aynı zamanda glütensiz içeriği sayesinde çölyak hastaları için kurtarıcıdır.

2. Buğday Nişastası

Bayılarak tükettiğiniz baklavaların hamurunda tercih edilen bir malzemedir. Buğday
tanesinin özünden elde edilip sarı bir renge sahiptir. Sütlü tatlıların ve kurabiye, kek gibi
tatlı hamur işlerinde de sıkça yararlanılır. Mısır nişastasına göre bir tık daha sarı rengiyle
bilinir.

3. Mısır Nişastası

Tatlı tariflerden ziyade tuzlu tariflerde kullanılması önerilse de kurabiye, pasta, sütlü
tatlılar gibi birçok tarif ondan sorulur! Mısır tanelerinden üretilse de mısırın aksine beyaz
bir renge sahiptir. Kıvamı zor tutturulan sütlü tatlılar ya da çeşitli sosların yapımında iyi bir
bağlayıcı olarak etkili bir yardımcı olur.

4. Patates Nişastası

Patatesin yüksek oranda nişasta içeren bir sebze olduğunu biliyoruz. Bu özelliğiyle doğal
bir nişasta olarak patates nişastasıyla sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Salep üretimi, hamur işi
tarifleri, hazır çorba üretimi, ekmek yapımı gibi birçok alanda kendisinden bolca
yararlanılır. Diğer nişasta çeşitlerine göre daha keskin bir lezzet verdiği için sütlü tatlı gibi
tariflerde tadı bozma ihtimalinden dolayı kullanılması pek önerilmez.

5. Nişasta Çeşitleri Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Nişasta kullanılan tariflerin dayanma süresi daha uzun olmaktadır. Dolayısıyla nişasta
kullanımı önerilmektedir. Peki, hangi alanlarda? İşte, nişastanın kullanım alanlarından
bazıları:

● Baklava, kek, kurabiye gibi hamur işleri yapımında

● Beşamel gibi lezzetli sosların yapımında, çorbaların koyulaştırılmasında

● Puding, muhallebi gibi sütlü tatlıların yumuşak bir şekilde yapımında

● Kek gibi tariflere hacim ve yumuşaklık kazandırmada

● Kızartmaların daha çıtır olması ve az yağ çekmesini sağlamada siz de nişasta
çeşitlerinden yararlanabilirsiniz.

 

Tariflerde kullanabileceğiniz nişasta çeşitlerini Migros Sanal Market üzerinden hemen
sipariş vermek için tıklayın: