Şekerlenmeleri Giderecek 4 Yöntem

Şekerlenme; bal, reçel, pekmez gibi gıdaların sıvı halini kaybedip çıtır çıtır bir
hale gelmesiyle meydana gelen bir değişimdir. Kristalleşme olarak da bilinen
şekerlenme, her ne kadar sevimli gibi görünse de aslına bakıldığında tam
aksine can sıkan bir durum olmasıyla bilinir ve şekerlenen gıdanın tüketimi
neredeyse imkânsızlaşır.

Yazımızın içeriğinde şekerlenen gıdaları kurtarma yöntemlerine değindik. Siz de
bu yöntemleri uygulayarak gıdalarınızı kurtarabilir, afiyetle tüketmeye devam
edebilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Baklavadaki Şekerlenme Nasıl Giderilir?

Baklava, Tük mutfağında önemli bir yere sahip tatlılar arasındadır. Dolayısıyla
şekerlenmesi üzücü olabilir. Peki, bu durum nasıl çözülebilir? İşte, yöntemleri:

  •  Baklava şekerlenmesini gideren ilk yöntem, ılık su dolu tepsiye benmari
    usulü gibi baklava tepsisini oturtup su almamasına dikkat ederek
    beklemeye bırakmaktır. Bu şekilde şekerlenmeler giderek azalacak ve
    baklava ilk yapıldığı haline kavuşacaktır.

2. Pekmezdeki Şekerlenme Nasıl Giderilir?

Kahvaltılarda sıklıkla yer alan, tahinin en iyi arkadaşı olan ve en iyi kan yapıcısı
olarak bilinen pekmez şekerlenirse ne yapmalı? İşte, cevabı:

  •  Şekerlenen pekmezi kavanoza alın ve kavanoz ağzını açık bırakın. Daha
    sonra içi su dolu tencerede içine su girmeyecek şekilde kısık ateşte
    ısıtmaya başlayın.
  •  Bu aşamada suyun kaynamamasına dikkat edin. Daha sonra ısınan
    pekmezi ocaktan alın. Kavanoz kapağını kapatıp kavanozu bir miktar
    sallayın.
  •  Yeterli miktarda ısınmışsa pekmezin şekerlenmesi çözülmüş olacaktır.
    Çözülmemişse bir miktar daha ısıtmayı deneyebilirsiniz.
  •  Bu yöntemden sonra pekmezi tekrar buzdolabına koymamayı unutmayın.

3. Baldaki Şekerlenme Nasıl Giderilir?

Tereyağlı kızarmış ekmeğin son dokunuşu, şif ve enerji veren lezzetlerin en
başı olan bal; hepimizin beslenme planında önemli bir yere sahiptir. Düzenli
tüketilmesi önerilen bal da maalesef ki şekerlenebilen gıdalardan biridir. Neyse
ki bal şekerlenmesini gideren bir yöntem biliyoruz. İşte, balı şekerlenmeden
kurtaracak o yöntem:

  •  Şekerlenen balı kavanoza alın. Kavanozu sıcak suyla dolu bir kaba koyup
    balın erimesini bekleyin.
  •  Süreci hızlandırmak için tahta bir kaşıkla balı karıştırabilirsiniz. Sonunda
    balın şekerlenmeden kurtulup eski haline kavuştuğunu görebilirsiniz.

4. Reçeldeki Şekerlenme Nasıl Giderilir?

Çeşitli meyveleri şekerle birlikte özenle kaynatarak hazırladığınız reçeller, bir
süre sonra şekerlenmeye başladıysa üzülmeyin; çünkü onları da hâlâ
kurtarabilirsiniz. İşte, reçeli şekerlenmeden kurtaracak yöntemler:

  •  Tıpkı bal gibi şekerlenen reçeli kavanoza alın. Kavanozu sıcak suyla dolu bir
    kaba koyup şekerlenmenin giderilmesini bekleyin. Bu yöntem işe
    yaramazsa bir kilo reçele 1 çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu
    ekleyip bir-iki taşım kadar yeniden kaynatın. Sonunda reçelin
    şekerlenmeden tamamen kurtulduğunu görebilirsiniz.

 

Kahvaltılık malzemelerinizi Migros Sanal Market’ten sipariş edebilirsiniz. Sipariş vermek için hemen tıklayın.