Dolmaların Şahı: Şıhıl Mahşi Nasıl Yapılır?

Dolma çeşitleri, keyifli sofraların vazgeçilmezleridir. Zeytinyağlı ya da kıymalı
halleriyle tadan herkesi mest ederler. Siz de sofranızda dolma eksik olmasın
isteyenlerdenseniz şıhıl mahşiyi pişirebilirsiniz.
Şıhıl mahşi dolmasını daha önce hiç duymamış olabilirsiniz; ancak o, Osmanlı
mutfağından günümüze kadar ulaşabilmiş lezzetlerden biri. Sarayda “şeyhü'l
muhşii” yani “dolmaların şeyhi” olarak adlandırılmış, günümüzde ise daha çok
“dolmaların şahı” anlamına gelen şıhıl mahşi ismiyle anılmaktadır. Şeyh el
mahşi, şeyh-ul mahşi, kabah mıhşısı gibi isimlerle de bilinir. Öylesine lezzetlidir
ki hangi ismi kullanılırsa kullanılsın dolmaların şahı olmayı hak eder.
Hatay ve Antakya usulü şıhıl mahşi tarifi bitkisel ve hayvansal malzemelerin bir
araya gelmesiyle hazırlandığı için sadece sebze ile doymayanları da etsiz
duramayanları da tek yemekte mutlu etmeye yeter. Aynı zamanda Halep, Kilis
gibi birçok yörede de sıkça yapılıp çok sevilen klasikler arasında yer almayı
başarmıştır. Şıhıl mahşi dolmasının besleyici değeri epey yüksek olduğundan
hem çocuklar hem de yetişkinler için sağlıklı bir seçenektir.
Şıhıl mahşi tarifinin klasik kabak dolması tariflerinden en önemli farkı ise
kabakların oyulduktan sonra kızartılmasıdır.

MigrosTV’nin özenle hazırladığı tarif sayesinde Antakya ve Kilis’in yöresel
lezzeti şıhıl mahşiyi evde kolayca pişirin. Dilerseniz şıhıl mahşi nasıl yapılır,
hemen detaylara geçelim…
– 12 adet dolmalık kabağın içini kaşıkla çıkarın.
– İçi boş kabakları daha önceden kızdırdığınız 1 çay bardağı sıvı yağda
hafif yumuşayana kadar kızartın.
– 1 kilo dana kıymayı uygun büyüklükte bir tencerede yarım çay bardağı
ayçiçeği yağı ile orta ateşte kavurun.
– Kıyma suyunu salmaya başlayınca 2 adet küp küp doğranmış soğanı ve
50 gram domates salçasını ilave edin. Bir tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı
karabiber de ekleyerek lezzet kazandırın.
– Daha sonra 50 gram kadar haşlanmış nohudu ilave edip karıştırın ve
ocaktan alıp soğumaya bırakın.
– Kıyma soğuyunca doğranmış 1 tutam maydanozu ilave edin ve harcı
güzelce karıştırın.
– Bir yemek kaşığı yardımıyla harcı, kızarttığınız dolmalık kabakların içine
dikkatli bir şekilde paylaştırın.
– Doldurduğunuz kabakları fırın tepsisine dizin. 50 gram domates salçasını
bir miktar sıcak su ile çözdükten sonra kabak dolmasının üzerine doğru
gezdirerek tepsiye dökün.
– Daha önceden ısıttığınız 180 derece fırında 35 dakika kadar kontrollü
olarak pişirin.
– İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edin.

Püf Noktaları:

– Kızarttığınız kabakları havlu kâğıt üzerine alarak fazla yağın çıkmasını
sağlayın.
– Kullanacağınız nohutları kolay pişirebilmek için mutlaka bir gece
önceden suda bekletin.
– Servis aşamasında üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirecekseniz mutlaka
yemeğin ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Mümkünse buzdolabına
kaldırıp dinlenmeye bırakın.

Mükemmel bir şıhıl mahşi yapmak için ihtiyacınız olanlar

Salçasız yemek Tukaş salçasız şıhıl mahşi olmaz. Hemen satın almak için tıklayın.

Hızlı ve pratik şekilde kullanabileceğiniz Süperfresh haşlanmış nohutu satın almak için hemen tıklayın.