Şimdi Tam Mevsimi: Taze Dutlarla Yapabileceğiniz 3 Tarif

Beyazı, karası; tüm çeşitleriyle dut, en sevilen ve mevsimi en çok gözlenen
meyvelerden biridir. Haliyle kavuşma zamanında bolca tüketmek, her tarifte
kullanmak hatta bir daha ondan hiç ayrılmamak istenir. “En sevdiğiniz meyve
nedir?” sorusuna kocaman bir “Dut!” cevabı verenleri yazımızın detaylarına
alalım. Size dutun güzel bir lezzete sahip olmanın yanı sıra çok da faydalı
olduğundan bahsedecek, dutları mevsimi dışında da tüketebilmek için nefis
tarifler vereceğiz. Tüm tariflerimizi ister taze dutlarla isterseniz de daha
önceden dondurduğunuz dutlarla yapabilirsiniz.
İşte, dutun faydaları ve dutlarla yapabileceğiniz nefis tarifler…

Dutun Faydaları Nelerdir?

Dut sevenlerinin merak ettiği bir konu da dutların ne gibi faydalar içerdiğidir.
Bu faydaları öğrendiğinizde dutlara olan sevginiz katlanabilir, şimdiden
söyleyelim. Dutun bilinen bazı faydaları şunlardır:

  •  Zengin antioksidan içeriğiyle vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Bu
    sayede organların çalışmasını iyileştirir, iltihapların oluşumunu ve
    yayılmasını önler.
  •  Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bir
    seçenektir. Hastalıklardan korur ve mevcut hastalıkların iyileşmesini
    kolaylaştırır.
  •  Kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar.
  •  Demir içeriği sayesinde kan hücrelerinin oluşumunu destekler, böylelikle
    kansızlığın giderilmesine yardımcı olur.
  •  Yüksek lif içeriğiyle az miktarda tüketildiğinde dahi uzun süren tokluk
    hissi sağlar.
  •  Yoğun vitamin içeriğiyle doğal bir enerji kaynağıdır, günü daha hareketli
    sürdürmeye yardımcı olur.

1. Neşe Sebebidir: Karadut Reçeli

“Reçel çeşitleriyle bezenmiş bir kahvaltı sofrası kimi mutlu etmez ki?” diyor,
listemize sabahlarınızı neşeye boyayacak bir seçenekle başlıyoruz!
Kahvaltılarınıza iyi gelecek karadut reçeli; yeni güne uyanma sebebiniz olacak,
yataktan kalkmanızı kolaylaştıracak. Kızarmış ekmekler bile onun için
heyecanlanacak, peynirler sıraya girecek, çay daha bir mis kokacak. Karadut
reçeliyle tanışmak için daha fazla geç kalmayın; işte, tarifimiz:

  •  Bir karıştırma kabı içerisine karadutları alıp üzerine şekeri ilave edin ve
    en az 3 saat bekletin.
  •  Ardından derin bir tencere içerisine dut ve şeker karışımını boşaltıp orta
    ateşte 45 dakika karıştırarak pişirin.
  •  Kaynamaya başlayan reçel, kıvam aldığı zaman limon suyunu ekleyip 5
    dakika daha kaynatın ve soğuması için ocaktan alın.
  •  Oda sıcaklığına gelen reçeli servis tabaklarına alın veya kavanozlara
    boşaltıp muhafaza edin.

    Tarifimizin tüm detayları ve videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Karadut Reçeli Tarifi

2. Rengiyle Davet Eder: Karadut Şurubu

Yemekler kuru kuru gitmez, yanlarına güzel bir içecek yakışır; diyenler burada
mı? Size şifa dolu bir önerimiz var! Mevsimin en nefis karadutlarından
yapacağınız bu şurupla tüm öğünlerinize daha bir lezzet ve fayda katabilirsiniz.
Çocuklar için de şahane bir içecek alternatifi olacak karadut şurubuyla buyurun
hemen tanışmaya:

  •  Derin bir tencere içerisine karadutlar alınıp üzerine toz şeker ve su
    eklenip karıştırılır.
  •  Orta ateşte pişen dutlar rengini suya salıp kaynamaya başladıktan sonra
    limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın.
  •  Ardından ocaktan alıp bir kabın içerisine süzün. Süzgeçte kalan dutları
    ezerek kalan suyunu da süzün ve soğuması için bekletin.
  •  Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında 2 saat bekletip bardakta
    servis edin.

Tarifimizin tüm detayları ve videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Karadut Şurubu Tarifi

3. Tahinle de Pek Yakışır: Dut Pekmezi

Reçel çeşitlerinin tahtını sallayacak, tahini çok sevindirecek bir alternatifle
karşınızdayız. Kolayca uygulayabileceğiniz tarifimiz sayesinde dut pekmezinin
dutun en güzel hallerinden biri olduğunu görecek, lezzete doyacaksınız. Dut
pekmezini ister tek başına ister tahinle karıştırarak tüketebilir isterseniz de fit
tatlı tariflerinizde şeker yerine kullanarak daha sağlıklı bir sonuç elde
edebilirsiniz. İşte, dut pekmezi tarifi:

  •  Dutların hepsini bir süzgeçte iyice yıkadıktan sonra derin bir tencereye
    alarak 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyin ve yaklaşık 40 dakika
    kaynatılarak dutların suyunu bırakması sağlanır.
  •  Dutlar suyunu ve rengini bıraktıktan sonra süzülür ve kalan dutlar iyice
    sıkılır.
  •  Elde edilen su tekrar tencere içerisine alınarak koyu bir kıvam alana dek
    kaynatılır.
  •  Kıvam alan pekmeze limon suyu ilave edilip 5 dakika daha kaynatılıp
    ocaktan alınır.
  •  Son olarak oda sıcaklığına gelen pekmezi kavanozlara doldurup
    muhafaza edin.

Tarifimizin tüm detayları ve videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Dut Pekmezi Tarifi

Dut pekmezini Migros Sanal Market üzerinden de hemen sipariş verebilirsiniz: