Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir, Diğerlerinden Farkı Nedir?

Zeytinyağı; sağlıklı, lezzetli ve hafif olmasıyla yemek ve salatalarımızın
yapımında en sık kullandığımız yağ çeşitlerinden biridir. Zeytinyağı diyip
geçmemek gerekir, çünkü zeytinyağı; kalite, damak zevki, kullanım alanına göre
kendi içerisinde birçok çeşit barındırır. İçlerinden hangisini alacağınızı dikkatle
belirlemenizde fayda vardır. Örneğin riviera zeytinyağını sıcak yemek ya da
kızartmalar için almanız gerekirken natürel sızma zeytinyağını soğuk yemekler
için tercih etmeniz gerekir. Bu kadarla da kalmaz, sızma zeytinyağı da kendi
içerisinde erken hasat, tek bahçe, taş baskı, filtresiz gibi seçeneklere ayrılır.
Soğuk sıkım da sızma zeytinyağı çeşitlerinden biridir.
Yazımızın devamında sıkça duyduğunuz soğuk sıkım zeytinyağının aslında ne
olduğunu öğrenebilir, seçimlerinizi şekillendirebilirsiniz. İşte, soğuk sıkım
zeytinyağı hakkında merak edilenler…

1. Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

Zeytin ve çekirdeği taş değirmende öğütülerek hamur haline getirilir. Elde
edilen hamur, hasır çuvallarda ısıtılarak ezilir, yoğurulur. Zeytin sıkımı sırasında
kullanılan suyun sıcaklığı 27 derecenin altındadır. Bu nedenle soğuk sıkım
zeytinyağı ismini alır. Özet olarak; soğuk sıkım yönteminin tek farkı, üretim
sırasında kullanılan suyun sıcaklığının düşürülerek üretim yapılmasıdır.


2. Soğuk Sıkım Zeytinyağı Neden Daha İyidir?

Uzmanlar tarafından zeytinyağı çeşitleri arasında sağlık için en sık önerilen tür,
soğuk sıkım zeytinyağıdır; çünkü besin değeri daha yüksektir. Zeytinler yere
düşmeden, beklemeden, toplandığı gün üretime gider. Üretiminde soğuk su
kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, dolayısıyla üretiminde daha çok
zeytin kullanılır. Bu da zeytinyağının besin değeri açısından çok daha zengin
olması demektir.


3. Daha Lezzetlidir

Soğuk sıkım zeytinyağı, yüksek besin değerleri sayesinde daha faydalı
olmasının yanı sıra daha lezzetlidir de. Bu yüzden “gurme yağı” olarak da
anılmaktadır. Zeytin aromasını en saf haliyle hissetmek ancak soğuk sıkım
sayesinde mümkündür. Meyvemsi lezzetiyle kullanıldığı tüm tariflerin lezzetini
maksimum seviyeye ulaştırır, tadanları hayran bırakır.


4. Soğuk Sıkım Zeytinyağının Diğerlerinden Farkı Nedir?

Soğuk sıkım zeytinyağının diğerlerinden en önemli farkı, kalitesidir. Üretiminde
düşük sıcaklık kullanıldığından zeytinin içerisindeki polifenol, antioksidan ve
diğer birçok yararlı vitamin korunur. Bu yüzden diğer zeytinyağı çeşitleriyle
girdiği yarışta daima galip gelir.


5. Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

İyi bir soğuk sıkım zeytinyağı almak istiyorsanız koklama ve tatma duyunuzu
devreye sokmak iyi bir fikirdir, çünkü kokladığınızda ve tattığınızda farklı
kaliteyi hemen anlayabilirsiniz. Zeytinyağı şişesinin kapağını açtığınız anda
etrafa yoğun ama ağır olmayan, meyvemsi bir koku yayılır. Ardından bir parça
tattığınızda boğazınızı hafif bir şekilde yakar. Bu tip bulgular, elinizdeki
zeytinyağının gerçek bir soğuk sıkım olduğunun işareti olabilmektedir.


6. Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nereden Bulunur?

Bundan sonra siz de soğuk sıkım zeytinyağı kullanmaya karar verdiyseniz
birçok markette ya da özel üretim noktalarında ona ulaşabilirsiniz; ancak daha
fazla maliyetli olduğunu unutmamalısınız. Aynı zamanda alırken dikkat etmeniz
gereken nokta, yağın mutlaka sağlık bakanlığı onaylı olmasıdır; aksi takdirde
sahte ve sağlıksız seçimlere para verme riskiniz yüksektir.

 

Soğuk sıkım zeytinyağı kullanarak lezzetine lezzet katabileceğiniz önerilerimiz var!

Satın almak için hemen tıklayın.

Zeytinyağlı yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerinden patlıcanı satın almak için hemen tıklayın.