Süt Kaynatırken Taşırmamak için Gerekli 5 Püf Noktası

Siz de hazır kutu sütler yerine taze sağılmış, açık sütler alıyorsanız; ev yapımı
peynir, yoğurt, gibi seçenekleri çok seviyorsanız evinizde sık aralıklarla ve bol
miktarda süt kaynatıyorsunuz demektir. Taze sütün mikroorganizmalardan
arınması, daha da lezzetli olabilmesi için belirli bir süre kaynatmak son derece
önemlidir. Peki, sütün başında beklemeyip bir yandan diğer işlerinizi
hallederken nasıl taşırmadan süt kaynatabilirsiniz?
Yazımızın devamında sütün taşmasını önleyecek etkili öneriler bulabilirsiniz.
İşte, süt kaynatırken taşırmamanız için ihtiyacınız olan 5 püf noktası…

1. Tahta Kaşık Kullanın

Sütün taşmasını önlemenin en yaygın yöntemlerinden biri, tahta kaşık
kullanmaktır. Annelerimizden, büyük annelerimizden günümüze ulaşmış bu
kolay yöntem sayesinde süt tenceresine âdeta emniyet kemeri takmış gibi
olabilirsiniz. Siz de tahta kaşığı, kapağı açık tencerenin üzerine yatay bir
şekilde yerleştirin. Bu sayede sütün taşmasına neden olan büyük fokurtunun
önüne geçecek, sütün taşmasını önleyebileceksiniz.


2. Tereyağı Sürün

Lezzetli yemeklerin en etkili malzemesi tereyağı, bu kez bambaşka bir hüneriyle
karşınızda! Sütün taşmasını önlemek için kaynatmaya başlamadan önce
tencerenin ağzının tüm çevresine az bir miktar tereyağı sürün. Bu sayede
kaynadıkça yükselmeye başlayan süt, kendinden daha yoğun bir kıvama sahip
olan tereyağı ile karşılaştığında hızı yavaşlayacak ve taşmadan duracaktır.


3. Cam veya Porselen Malzeme Ekleyin

Her mutfakta bulunan cam ya da porselen malzemelerin bu kez sütün
taşmaması için size yardımcı olmasına hazır mısınız? Kaynatmak istediğiniz
sütün içerisine ısıya dayanıklı porselen ya da cam tabak ekleyin. Süt
kaynamaya başladığında bu malzemeler de tıkırtılar çıkarmaya başlayarak sizi
uyaracak ve sizi süt taşmadan ocağa yönlendirecektir. Bu alarm gibi yöntem
sayesinde siz de sütün taşma riskini ortadan kaldırabileceksiniz.


4. Alarm Kurun

Yeni nesil bir ocağa sahipseniz şanslısınız demektir; çünkü yeni tip ocakların
birçoğunda alarm bulunmaktadır. Süt kaynatmaya başlarken ocağınızı kısık
ateşe, alarmınızı 6-10 dakika sonrasına ayarlayın. Bu yeterli vakit sayesinde
hem sütün içerisindeki zararlı bakterilerin ölmesini sağlar hem de sütün
fazladan kaynayıp taşmasını ya da besin değerlerini kaybetmesini
önleyebilirsiniz.


5. Taşırmaz Tencere Kapağı Edinin

Süt kaynatırken normal tencere kapağını kapatarak sütün taşmasını
engelleyebileceğinizi sanmak, en tehlikeli yanılgılardan biridir. Oysa birçok
noktada kolayca bulabileceğiniz plastik materyale sahip, süt taşırmaz tencere
kapaklarından edinir tencerenizi bu kapaklarla kapatırsanız sütün taşmasını
önleyebilir, sütünüzü güvenle kaynatabilirsiniz.