Sütlü Tatlı Hazırlarken Yapılan 6 Hata

Sütlü tatlı çeşitleri, tatlı krizlerini hafif bir şekilde geçirebilmenin ilk
seçeneklerindendir. Mis gibi süt kokusuyla kimi zaman yemek sonrasını, kimi
zaman gün ortasını taçlandırırlar. Siz de şerbetli gibi daha ağır tatlılardan
ziyade sütlü tatlıları sevenlerdenseniz ve onları kendi ellerinizle yapmayı tercih
edenlerseniz sıradaki içeriğimiz sizin için gelsin!

Yazımızın devamında sütlü tatlı hazırlarken neredeyse herkesin yaptığı ve
acilen düzeltmesi gerektiği bazı hatalardan bahsettik. Siz de bu hataları öğrenip
düzeltme yoluna gittikten sonra sütlü tatlı yapımında daha başarılı sonuçlar
elde edebilirsiniz. Hadi, hemen detaylara geçelim…

1. Bayat Süt Kullanmak

Sütlü tatlıların leziz olabilmesi için tabii ki ana malzeme olan sütün en iyisi, en
tazesi olması gerekir. Eğer ki sütlü tatlı tarifinde kullanacağınız süt, son
kullanma tarihine çok yakınsa ya da doğru koşullarda saklanmamışsa sonucun
iyi olmasını beklemek en büyük hatalardan biri olur. Bunun yerine taptaze hatta
mümkünse organik süt kullanarak sütlü tatlının kıvamından rengine,
kokusundan tadına her özelliğinin mükemmel olmasını sağlayabilirsiniz.

2. Bayat Yumurta Kullanmak

Sütlü tatlı yapımında en az sütün taze olması kadar hassas olan bir diğer nokta
da yumurtanın taze olmamasıdır. Bayat yumurta, sütlü tatlının tüm lezzetini
olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden tarifte kullanılacak yumurtaların son
derece dikkatle seçilmesi gerekir.

3. Bayat Un Kullanmak

Sütlü tatlı tariflerinde kullanacağınız kuru yani; un, şeker, nişasta, vanilya gibi
kuru malzemelerin ömrü her ne kadar uzun süreli olsa da kullanacağınız zaman
tazeliklerinden emin olmanız önemlidir. Aksi takdirde sertleşmiş, topaklanması
kolay sonuçlar elde edersiniz. Bunun yerine un gibi kuru malzemeleri her daim
tüketeceğiniz kadar satın almalı ve daima taze olarak kullanmalısınız.

4. Ekipmanları Yanlış Seçmek

Sütlü tatlı tarifinde en iyi sonuçlara ulaşabilmenizde kullanacağınız malzemeler
kadar tencere gibi ekipmanların çeşidi de önemlidir. Metal, kalaysız bakır ya da
alüminyum kaşık ve tencereler kullanarak sütlü tatlının hoş olmayan bir şekilde
sulanmasına, renk değiştirmesine neden olabilirsiniz. Bunun yerine tahta kaşık,
paslanmaz çelik tencere gibi ekipmanlar kullanarak sütlü tatlının çok daha nefis
olmasını sağlayabilirsiniz.

5. Malzemeleri Karıştırmadan Ateşle Buluşturmak

Sütlü tatlı tariflerinde sık düşülen hatalardan biri de malzemeleri ateşle
buluştururken aceleci davranmaktır. Gerekli malzemeleri tencereye ekledikten
sonra hemen ateşi açmak yerine öncelikle iyice karıştırmak gerekir. Malzemeler
güzelce karışıp homojen bir sonuç elde ettikten sonra ateşi açar pişrme
aşamasına geçerseniz pürüzsüz bir kıvam yakalayabilirsiniz.

6. Şekeri Yanlış Zamanda Eklemek

“Sütlü tatlıyı tam da kuralına göre yaptığımı düşünüyorum fakat o garip koku
da ne?” diyorsanız şekeri yanlış zamanda ekliyor olabilirsiniz. Toz şekeri yanlış
zamanda eklediğinizde şekerin yanmasına ve tatlının kıvamının bozulmasına
neden olabilirsiniz. Kısa sürede pişecek bir sütlü tatlı yapıyorsanız şekeri ilk
başta, uzun sürede pişecek bir sütlü tatlı yapıyorsanız şekeri sonlara doğru
eklemelisiniz. Bu sayede kusursuz bir sonuç elde edebilirsiniz.

Sütlü tatlı yapımında kullanabileceğiniz en taze sütleri Migros Sanal Market
üzerinden hemen sipariş verebilirsiniz: