Tatlı Tatlı Konuşturacak 5 Nefis Yöresel Tatlı Tarifi

Nefis bir tatlı; hangi modu yükseltmemiş, hangi günü güzelleştirmemiştir ki?
Siz de tatlı kriziniz geldiğinde kendinize yöresel bir iyilik yapmak isterseniz ya
da memleket gurbeti çeken misafirinize sürpriz yapmak isterseniz yazımızın
içeriğindeki tatlı tariflerine bir göz atın deriz. İşte; haritamızın farklı farklı
bölgelerinden kopup gelen, birbirinden özel 5 yöresel tatlı tarifi…

1. Tokat-Hira Tatlısı

Tokat yöresine ait bir tatlı tarifiyle başlıyoruz. Hira tatlısı; Tokat’taki bayram
ziyaretlerinde, çay sohbetlerinde kendine sıkça yer bulup lezzetiyle herkesi
kendine hayran bırakan tatlılardan biri. Üstelik kolayca yapılışıyla kimsenin
yorulmasını istemeyecek kadar da düşünceli! Siz de bugün Tokatlı
sevdiklerinize sürpriz, kendinize bir güzellik yapmak isterseniz buyurun
tarifimizin detaylarına:

– İlk olarak kaynatılmayan şerbet için hazırlığa başlayın. Uygun büyüklükte
bir karıştırma kabı içerisinde 2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şekeri
ekleyip şeker tamamen eriyene kadar karıştırın ve bir kenara alın.

– Ardından başka bir yoğurma kabı içerisine yarım su bardağı sıvı yağ,
yarım su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 1,5 su bardağı un, 1 paket
vanilya, 1 paket kabartma tozu ve 1 su bardağı irmik ekleyerek yoğun bir
hamur olana dek yoğurun.

– Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp
yuvarlak bezeler haline getirin ve bir miktar irmiğe bulayarak yağlı kâğıt
serilmiş fırın tepsisine dizin.

– Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin.

– Piştikten sonra borcam içerisine alarak hazırlamış olduğunuz şerbeti
tatlınızın üzerine gezdirin.

– Tatlı, şerbeti tamamen çekip soğuduktan sonra servis edin.
Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Hira Tatlısı Tarifi

2. Seferihisar-Samsades Tatlısı

İzmir denince akla gelen ilk tatlılardan biri lokmadır; ancak burada
Seferihisar’dan katılıp ezberlerinizi unutturacak bir başka tatlı daha var;
karşınızda samsades! İsmiyle farklı, tadıyla pek tatlı samsades; bolca peynir
kullanılarak yapılan özel lezzetlerden biri. Hele ki kaymakla tamamlanırsa
dünyanın en mutlu eden tatlısı olabilir, bizden söylemesi! İştahlar yeterince
kabardıysa işte, samsades tatlısı tarifi:

– Şerbet için bir tencere içerisinde 2 su bardağı şeker, 2 su bardağı su ve 1
tatlı kaşığı toz tarçını şekerler eriyene kadar kaynatın.

– Yoğurma kabı içerisine 3 su bardağı unu ve 1 çay kaşığı tuzu aktarın.
Ardından 1 su bardağı suyu una kontrollü olarak ilave edip yoğurmaya
başlayın. Ele yapışmayacak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Bu
sebeple una ekleyeceğiniz suyu yavaş yavaş eklemelisiniz.

– Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra üzeri kapalı bir şekilde hamuru
10-15 dakika dinlenmeye bırakın.

– Dinlendirdiğiniz hamuru 4 parçaya bölüp bezeler haline getirin ve altını
unlayarak merdane yardımıyla inceltin, kenarlarını düzelterek dikdörtgen
şeklini verin.

– Şekil verdiğiniz hamuru 3-4 cm şeritler halinde kesip ikiye bölün.

– Başka bir kap içerisinde çatal yardımıyla 4 yemek kaşığı lor peyniri, 1,5
yemek kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı tarçını ezerek karıştırın.

– Kapta karıştırdığınız harcı şeritlerin içerisine yerleştirip muska şeklinde
katlayın.

– Hamurları kızgın sıvı yağ içerisinde kızartıp fazla yağını süzmesi için
kâğıt havlu bulunan tabaklara yerleştirin.

– Daha sonra hamurları, yapmış olduğunuz şerbetin içerisine aktararak 1-2
dakika şerbeti çekmesi için bekletin ve süzdürdükten sonra servis edin.
Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Samsades Tatlısı Tarifi

3. Erzurum-Kadayıf Dolması

Çıtır çıtır kadayıf, bu kez Erzurum’dan yola çıkıp tabaklarınızla buluşuyor!
Erzurum soğuklarında iç ısıtan güzel lezzetlerden biri olan kadayıf dolması,
sizin de çay keyiflerinizi tamamlayabilir. Zahmetli gibi gözükse de hazır tel
kadayıfın yardımlarıyla ortaya şahane sonuç çıkaracak tarifimiz için böyle
buyurun:

– Derin bir tencereye 2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şekeri aktarın.
Kısık ateş üzerinde şeker tamamen eriyene kadar karıştırıp kıvam alana
kadar kaynatın. Daha sonra yarım tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyuyla
kestirip ocaktan alın.

– Ocaktan aldığınız şerbeti oda sıcaklığında dinlendirip buzdolabında
soğutun.

– Ortalama 6-8 parçaya ayırdığınız 250 gram çiğ kadayıfı tel tel açıp
havalandırın.

– 1 su bardağı dövülmüş ceviz içini kadayıfların orta kısımlarına serpiştirin.
Daha sonra tel kadayıfların uç kısımlarını katlayıp rulo şeklinde sarın.

– Oda sıcaklığında beklettiğiniz 3 yumurta ve 3/4 sütü derin bir kâsede
çırpın. 2 su bardağı ayçiçek yağını derin bir kızartma tavasında kızdırın.

– Şekil verdiğiniz kadayıf dolmalarını hazırladığınız sütlü ve yumurtalı
karışıma batırıp fazlasını sıkın. Kızgın ve derin yağda renk alana kızartın.

– Kızartma tenceresinden alıp önceden hazırladığınız soğuk şerbetin içine
atıp 2-3 dakika kadar beklettikten sonra ılık olarak servis edin.

Kadayıf Dolması Tarifi

4. Kayseri-Nevzine Tatlısı

Tahin ve pekmezin aşkına kapılıp gidenler, bu yöresel tatlıya da kapılıp
gidecek! Bolca tahinden yapılan hamuru ve pekmezden yapılan şerbetiyle
nevzine tatlısı, gurmelerin aklını başından alabilir! Siz de bugün yöresel bir tatlı
tarifi denemek istiyorsanız işte, nevzine tatlısı tarifimizin detayları:

– Öncelikle şerbet hazırlığına başlayın. Uygun büyüklükte bir tencere
içerisine 600 miligram su, 1 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı pekmez
ekleyin. Karıştırarak kaynatın.

– Diğer yandan sos tenceresinde 100 gram tereyağını eritin.

– Başka bir kap içerisinde 1 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1
paket vanilyayı karıştırın. 1 su bardağı dövülmüş ceviz ekleyin.

– Ardından 1 yumurta, 1 su bardağı süt, yarım su bardağı sıvı yağ, 2 yemek
kaşığı sirke, yarım su bardağı tahin ve erittiğiniz tereyağını ekleyip
yoğurun.

– Hazırladığınız hamuru borcam tepsiye eşit bir şekilde yayıp üzerini eşit
boşluklarla çatal yardımıyla delin.

– 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirmeye bırakın.

– Pişen tatlının ilk sıcağı çıktıktan sonra hazırladığınız şerbeti üzerine
gezdirerek dökün.

– Şerbetini çekene kadar beklemeye bırakın, dilimleyip servis edin.
Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:
https://migrostv.migros.com.tr/asude-akinli-tahin-pekmezli-tepsi-tatlisi-ile-
nevzine-tatlisi-tarifi/

5. Rize-Pepeçura Tatlısı

Yöresel tatlılar deriz de Karadeniz’in bağrından kopup gelen pepeçurayı unutur
muyuz hiç? Nefis mi nefis taptaze üzümlerle yapılan, Rize’nin gözdesi olan
pepeçura; sizin de gününüzü keyiflendirecek, ağzınızı tatlandıracak! O halde
onunla tanışmak için daha fazla geç kalmayın, buyurun pratik tatlı pepeçura
tarifinin detaylarına:

– Geniş bir kap içerisinde 1 kilo siyah üzümü 3 su bardağı suyla birlikte
ellerinizle iyice ezip yoğurun.

Daha sonra iyice ezdiğiniz üzümleri tencereye alın. Tencereyi kısık ateş
üzerine yerleştirip üzümleri 15 dakika kadar kaşıkla ezerek karıştırmaya
devam edin.

– Kaynayıp iyice rengini bırakınca süzgeç yardımıyla süzerek üzüm
posasını ve çekirdeklerini ayırın.

– Süzdüğünüz suyun içerisine 1 su bardağı toz şeker, 2,5 yemek kaşığı
nişasta, 3 yemek kaşığı mısır ununu ekleyip bir süre daha kaynamaya
bırakın.

– Son olarak tatlı kâselerine paylaştırıp üzerini kuru yemiş gibi
seçeneklerle dilediğinizce süsleyip soğuttuktan sonra servis edin.

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:
https://migrostv.migros.com.tr/prilin-katkilariyla-doga-rutkaydan-pepecura-
tatlisi/

 

Yapacağınız harika tatlılara eşlik edecek lezzetler için harika bir önerimiz var!

Arzum Çaycı ile tatlılarınız yanına yakışacak, demi tam çaylar yapın. Satın almak için hemen tıklayın.