Un Bozulmadan Nasıl Saklanır?

Tatlı mı tatlı kurabiyelerin, yumuşacık poğaçaların, çıtır böreklerin ana
malzemesidir un. Şipşak tariflerin en başarılısı, her malzemeyle harikalar
yaratmasıyla evin en kıymet bilenidir âdeta. Kilo alımı bakımından pek
hoşlanılmasa da onsuz olmak da hayli zordur. Yemeklerde yer alma sıklığı
değişse de her evde bulunan bir seçenektir. Bu yüzden un muhafaza etme şekli
herkes tarafından bilinmeli, unların ömrü mümkün olduğunca uzatılmalıdır.
Peki, nasıl? Un bozulmadan, böceklenmeden nasıl saklanır? Yazımızın
devamında unu tazeliğiyle saklamanızı sağlayacak öneriler sıraladık.
İşte, unu bozulmadan saklama yöntemleri…

1. Taze Un Satın Alın

Unu uzun süre taptaze muhafaza edebilmenin en etkili yolu, taze bir un
seçmektir. Satın almak istediğiniz unu üretim ve tüketim tarihlerine dikkat
ederek seçin. Üretim tarihi en yakın olan unu satın alarak unun sizinle uzun bir
süre kalmasını sağlayabilirsiniz, aksi takdirde tüm çareler çaresiz kalabilir;
bizden söylemesi!

2. Cam Kavanozlara Aktarın

Unu taptaze sağlayabilmek için en sağlıklı materyal olan camdan yapılmış
kavanozlardan yararlanın. Unu cam kavanoza aktarıp ağzını sıkıca kapatın.
Böylelikle böceklenmelerin önüne geçebilir, son kullanım tarihine kadar
güvenle muhafaza edebilirsiniz.

3. Oda Sıcaklığında Saklayın

Unun ömrünü uzatmak için cam bir kavanoz içerisinde, güneş almayan ve
nemli olmayan bir bölgede oda sıcaklığında saklamanız un için uygundur.
Ancak havaların aşırı sıcak olduğu dönemlerde un kabını ağzı kapalı bir şekilde
buzdolabında saklamanın daha uygun olabileceğini unutmayın.

4. Ek Malzemelerden Yararlanın

Unu böceklenmeden saklamak istiyorsanız yararlanabileceğiniz bir diğer
yöntem de böceklerin kokusunu hiç sevmediği malzemelerden yararlanmaktır.
Un içerisine kuru karanfil, nergis çiçeği, defne yaprağı gibi malzemeler
ekleyerek unu güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

5. Belli Aralıklarla Havalandırın

Unu her ne kadar güvenli bir kapta ve alanda saklasanız da uzun süren
havasızlık nedeniyle böceklenme riski devam edebilir. Bu nedenle özellikle aşırı
sıcaklarda unun bulunduğu kabın kapağını belirli aralıklarla açıp unun hava
almasını sağlayın.

6. Tüketebileceğiniz Kadar Alın

Unu taptaze bir şekilde tüketebilmek için aslında en önemli adım, ihtiyacınız
kadar satın almaktır. Örneğin; 10 kilo un almak yerine 5 kilo un alarak unu
sararmadan, kokmadan ve böceklenmeden kolaylıkla tüketebilirsiniz.
Bu yöntemler ışığında beyaz unu 1 yıla kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz
ancak tam buğday unu, çavdar unu, yulaf unu gibi çeşitlerin beyaz una göre
daha dayanıksız olduğunu unutmamalı ve onları en geç 6 ay içinde
tüketmelisiniz.

 

En güzel tariflerin vazgeçilmezlerinden olan unu sipariş etmek için hemen tıklayın.