Üzüm Sirkesi Yapmanın 7 Püf Noktası

Üzüm sirkesi, salata ve yemeklerde hem lezzet hem de şifa katmak için sık kullanılan sıvı bir besin kaynağıdır. Vücuttaki toksinleri atma, kilo verme ve daha sağlıklı bir cilde sahip olma gibi birçok konuda iyi bir yardımcı olan üzüm sirkesini evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Eğer siz de meyvesine ayrı yapraklarına ayrı bayıldığınız üzümlerden sirke yapmak, ev yapımı üzüm sirkesi kullanmak istiyorsanız üzüm sirkesi yapılışında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını yazımızın devamında bulabilir, üzüm sirkesi yapımında kolaylık kazanabilirsiniz. İşte detaylar…

  1. Çürüyenleri Kullanabilirsiniz

Üzüm sirkesi yapmak istiyorsanız sadece bu iş için özellikle yeni bir üzüm satın almanız gerekmez. Yenmeyip köşede kalan, çürümeye başlayan üzümleri sirke yapımında kullanabilirsiniz.

  1. Cins Belirlemenize Gerek Yok

Pembe gemre, asma üzümü, İzmir üzümü gibi farklı birçok üzüm çeşidi mevcuttur; ancak üzüm sirkesi yapmak istiyorsanız özellikle bu iş için kullanılan, belirlenmiş bir üzüm çeşidi yoktur, dilediğinizi kullanabilirsiniz. Üzümün çekirdekli ya da çekirdeksiz oluşu da pek önemli değildir, her ikisi de sirke yapımı için uygundur.

  1. İçme Suyu Kullanın

Üzüm sirkesi yapmak için ihtiyacınız olan ana maddelerden biri de elbette ki sudur. Sirkenin daha lezzetli ve iyi bir sonuç vermesi için sirke yapımında musluk suyu yerine içme suyu kullanmanız daha doğru olacaktır.

  1. Kabuklarını Soymayın

Kimileri üzüm sirkesi yaparken üzümlerin kabuklarının soyulması gerektiğini düşünür ancak bu yöntem gereksiz bir oyalayıcıdır. Sirke yapımı için üzümleri soymadan kullanmanız mümkündür.

  1. Cam Kavanoz Kullanın

Üzüm sirkesi yapımında üzümleri bastırmanız için bir kavanoza ihtiyacınız olacaktır. Daha sağlıklı bir üzüm sirkesine sahip olmak istiyorsanız herhangi bir kimyasal salınımına neden olmayan cam kavanoz kullanmaya özen göstermelisiniz.

  1. Kapağı Çok Sıkmayın

İçerisine üzümleri eklediğiniz kavanozun üzerini mutlaka temiz bir tülbent ile örtün, daha sonra kavanoz kapağını kapatın; ancak kapağı çok fazla sıkmamaya dikkat edin.

  1. Zaman Tutun

Üzüm sirkesi yapımında gerekli olan tüm adımları uyguladıktan sonra sıra bekleme süresine gelir. Hazırladığınız sirkeyi oda sıcaklığında en az 1-3 ay arası bekletmeye dikkat edin, daha sonra sirkeyi süzüp posasını atın. Süzdüğünüz sirkeyi tekrar kavanozlayıp üzerini tülbentle örtün, kapağını da kapadıktan sonra tekrar 1-3 ay arası daha bekletip kullanıma hazır hale getirin.

Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

  • Üzüm sirkesinin yapımı oldukça pratiktir. İhtiyacınız olanlar; 1 kilo üzüm, bir avuçtan az bulgur, bir avuç nohut, bir dilim ekmek içi, 3 litre su.
  • Öncelikle üzümleri 5 litrelik cam kavanoza koyup üzerine 3 litre içme suyu ekleyin.
  • Daha sonra bulgur, nohut ve ekmek içini ekleyip şişe üzerini sıkıca kapatıp gölge bir yerde beklemeye bırakın.
  • En az 1 ay en fazla 3 ay beklettikten sonra ev yapımı sirkenizi gönül rahatlığı ile istediğiniz tüm yemeklerde kullanabilirsiniz.