Yayla Çorbası Yapımının 6 Püf Noktası

Yoğurt çorbası olarak da bilinen yayla çorbası, hemen hemen her şehrimizde severek
tüketilen çorbalardan biridir. Ana malzemesi yoğurt olduğundan hem çocuklar hem de
yetişkinler için epey besleyicidir. Üzerine hafif yakılmış naneli yağlı sosuyla baştan çıkarır.
Kolay yapımı ve hafifliğiyle istenen her an hazırlanıp istenen her öğünde tüketilir. Siz de
yayla çorbasını çok sevenlerdenseniz onu layıkıyla kendi ellerinizle hazırlamanın tam
zamanı gelmiş demektir! Yazımızın devamında tam tadında bir yayla çorbası yapabilmek
için ihtiyacınız olan püf noktalarını bulabilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Yoğurdun Kesilmesini Önleyin

Yayla çorbası yapımında karşılaşılan en yaygın sorunlardan biri, eklenen yoğurdun kesilip
çorbayı kötüleştirmesidir. Peki, bu durum nasıl önlenir? Öncelikle çorbaya ekleyeceğiniz
başta yoğurt olmak üzere tüm malzemelerin taze olduğundan emin olun. Daha sonra
terbiye olarak hazırlayacağınız yoğurtlu karışımı mikserle bir süre çırpın. Bu sayede
çorbanın ideal kıvamını daha rahat yakalayabilirsiniz. Ardından yoğurtlu karışımı çorbaya
azar azar ve bir yandan çorbayı sürekli karıştırarak eklemeye dikkat edin. Bu sayede
yoğurdun kesilmesini önler, tam tadında bir sonuç yakalayabilirsiniz.

2. Süzme Yoğurt Kullanın

Yayla çorbasının lezzetini belirleyen en önemli faktörlerden biri de sahip olduğu kıvamdır.
Yayla çorbası ne çok sıvık ne de koyu olmalıdır. İdeal bir kıvama sahip olmasında
kullanacağınız yoğurdun etkisi büyüktür. Bu doğrultuda diğer yoğurtlara göre daha koyu
olan süzme yoğurt, yayla çorbası yapımında size büyük bir yardımcı olacaktır. Aynı
zamanda süzme yoğurdun protein oranı daha yüksek olduğundan süzme yoğurtla yapılan
yayla çorbası çok daha sağlıklı olacaktır.

3. Unu Eleyin

Yayla çorbası yapımında en sık karşılaşılan sorunlardan biri de topaklanmaların olmasıdır.
Topaklanmaya neden olan en önemli malzeme undur. Bu doğrultuda unu mutlaka
eledikten sonra kullanmaya özen gösterin. Aynı zamanda unu çorbaya ekledikten sonra
özenle karıştırmayı unutmayın. Bu sayede topaklanmaların önüne geçer, pürüzsüz bir yayla
çorbası elde edebilirsiniz.

4. Tavuk ya da Et Suyu Kullanın

Yayla çorbasının hem lezzetini hem de protein içeriğini katlamak ister misiniz? Cevabınız
“evet” ise önerimiz geliyor. Yayla çorbası yapımında kullanacağınız örneğin 5 bardak suyun
1 bardağını et ya da tavuk suyu olarak tercih edin. Bu sayede yayla çorbasının çok daha
lezzetli ve içeriğinin zengin olmasını sağlayabilirsiniz.

5. Pirinçlerini İyice Haşlayın

Yayla çorbasının lezzetini veren en önemli malzemelerden biri de pirinçlerdir. Bu yüzden
pirinçlerin tam kararında pişmesi önemlidir. İdeal bir lezzet için pirinçlerin iyice
haşlanmasına, asla diri kalmamasına dikkat edin. Neredeyse ezilecek kadar haşlanan
pirinç, iyi bir yayla çorbası için en uygunudur.

6. Sosunu Unutmayın

Yayla çorbasının en önemli özelliği, onu tamamlayan nefis bir sosunun olmasıdır. Çorbanız
kaynarken diğer yandan küçük bir tavada biraz yağ ve biraz kuru naneyi ısıtın. Bu sırada
nanelerin yanmaması için tavayı sağa sola sallamayı unutmayın. Nane ve yağın kokusu
çıktıktan sonra sosu kaynayan çorbanıza boşaltıp güzelce karıştırın. Yaptığınız bu son
dokunuşla ferah bir koku ve lezzet edinecek, yayla çorbanızı keyifle kaşıklayabileceksiniz.

Yayla çorbası tarifinin videolu anlatımı için böyle buyurun:

Yayla Çorbası Tarifi

Birbirinden güzel çorbalar Migros Sanal Market’te! Sipariş vermek için hemen tıklayın.