Yöresel 6 Meze Tarifi

Birbirinden çeşitli mezeler sofraları çeşitlendirir, damakları şenlendirir. Siz de keyifli
sofralarınızda mezelere de yer vermeyi seviyorsanız yazımızın devamında leziz ve yöresel
meze tarifleri öğrenebilirsiniz.
İşte, 6 farklı yöresel meze tarifi…

1. Haydari

Haydari, meze denince akla gelen ilk seçeneklerden biridir. Genellikle herkesin damak
zevkine uyduğu için âdeta joker lezzettir. Yemek sofralarında bolca yer almasının yanı sıra
cips seçenekleriyle de tüketilebilen iyi bir dip sostur. Ülkemizin hangi yöresine ait olduğu
net olarak bilinmese de özellikle Ege mutfağı gibi birçok yörede yapılmakta ve her yörede
de malzemelerinde farklılıklar görülebilmektedir. Haydari sizin de favori mezeleriniz
arasındaysa onu bir de bu tarifimizle deneyin deriz.

İşte, haydari tarifi:

● Rendelenmiş 125 gram beyaz peyniri çatal yardımıyla ezip derin bir kaba aktarın.
(Yağlı bir peynir seçerek kolayca ezilmesini ve yoğurda iyice karışmasını
sağlayabilirsiniz.)

● Daha sonra 200 gram süzme yoğurdu ilave edin. (Süzme yoğurdu kullanmak,
haydarinin ideal kıvamı için önemlidir. Normal yoğurt kullanacaksanız mutlaka bir
tülbent yardımıyla suyunu süzmeyi unutmamalısınız.)

● Küçük bir tavaya aktardığınız 3 yemek kaşığı tereyağını kısık ateşte eritin. 1 tatlı
kaşığı kuru naneyi ekleyip kokusu çıkana kadar yakın.

● Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz ¼ demet dereotunu incecik kıyın.
Ayıkladığınız 2 diş sarımsağı rendeleyin.

● Tüm malzemeleri karıştırıp servis edin.

Haydari tarifinin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Haydari Tarifi

2. Babagannuş

Mezelerin en güzeli, en renklisi, en sebzelisi o! Hatay yöresine ait olduğu bilinse de Adana
yöresinde de sıkça yapılan, çok sevilen lezzetlerden biri. Bugünkü sofranıza yöresel bir
meze tarifi arıyorsanız damakları şenlendiren babagannuşa yer açabilirsiniz.

İşte, közlenmiş sebzelerin en uyumlu birlikteliği babagannuş tarifi:

● 1 adet patlıcan, 1 adet kırmızı biber, 1 adet yeşil biber ve 1 adet domatesi fırında
közleyin. (Biber ve domatesler daha erken közleneceğinden patlıcandan önce
almayı unutmayın.)

● Közlenen sebzelerin kabuklarını soyup ufak parçalar halinde doğrayın.

● 1 adet soğanı ve 2 diş sarımsağı doğrayıp bir tava içerisinde yarım çay bardağı
zeytinyağı ile kavurun.

● Ardından közlenmiş patlıcanı ilave edip biraz daha kavurduktan sonra domates ve
biberleri de ilave edip kavurmaya devam edin.

● Son olarak 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı karabiber ekleyin ve
ince kıyılmış maydanoz ile servis edin.

Babagannuş tarifinin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Babagannuş Tarifi

3. Acılı Ezme

Acılı ezme; ocakbaşı sohbetlerinin, ızgara keyiflerinin olmazsa olmazıdır. Yeri gelir bulgur
pilavına çok yakışır, yeri gelir dürüm arasına sıkışır; ama her haliyle sofraları şenlendirmeye
yeter.

İşte; acının böylesi hayatımızdan hiç eksik olmasın dedirtecek Antakya güzeli acılı
ezme tarifi:

● Ayıklanmış 1 adet kuru soğanı, 3 diş sarımsağı, 4 adet domatesi, 1 adet kırmızı
biberi, yarım demet maydanozu çok ince doğrayın ve çukur bir kaba alın.

● Üzerine tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı biber salçası
ve 1 çay kaşığı naneyi ekleyin

● Tüm malzemeleri iyice karıştırıp servis edin.

Acılı ezme tarifinin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Acılı Ezme Tarifi

4. Piyaz

Izgara köftenin en güzel eşlikçilerinden olan piyaz, Trakya mutfağının gözde mezelerinden
biridir. Ülkemizin başka birçok yöresinde de yapılan piyaz, Trakya’da haşlanmış yumurta ve
zeytinle tamamlanır. Bu yönüyle besleyici bir salata olarak da kabul edilir.

İşte, Trakya usulü piyaz tarifi:

▪ 1,5 su bardağı kuru fasulyeyi geceden ılık tuzlu suya yatırın.

▪ Ertesi gün kuru fasulyeleri, suyunu süzdükten sonra derin bir tencerede üzerini
geçecek kadar su ilavesiyle hafif diri kalacak şekilde pişirmeye bırakın.

▪ Pişen kuru fasulyeleri kendi suyunda soğumaya bırakın.

▪ Daha sonra suyunu süzün ve geniş bir kaba alın.

▪ 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi ekleyip karıştırın.

▪ Üzerini kapatıp 1-2 saat soğuk bir ortamda beklemeye bırakın.

▪ Diğer yandan 2 orta boy beyaz soğanı piyazlık doğrayıp bir miktar tuz ile ovun. (Mor
soğan kullanacaksanız 1-2 tatlı kaşığı sumak ve bir miktar tuz ile ovun.)

▪ 2 adet sivri biberi ince ince doğrayın.

▪ 2 adet orta boy domatesi küp şeklinde, doğrayın.

▪ 10-12 sap maydanozu ince ince kıyın.

▪ Ardından tüm malzemeleri kuru fasulyeleri ezmeden karıştırın ve 10-15 adet siyah
zeytin ilave edin.

▪ Diğer yandan sos hazırlığına başlayın. 1 adet limon suyu ve 1 kahve fincanı
zeytinyağını bir fiske tuz ilavesiyle karıştırıp piyaza ekleyin.

▪ Kuru fasulyelerin ezilmemesine dikkat ederek tekrar karıştırın.

▪ Son olarak haşlanmış yumurtaları soğuduktan sonra halka halka doğrayıp piyazın
üzerine ya da çevresine dizin.

▪ Piyazınız hazır, servis edebilirsiniz.

5. Peynirli Biber Isıtması

“Şile paprika” ismiyle de bilinen peynirli biber ısıtması, Rum mezesi olarak bilinir. Arnavut
ve Boşnak mutfağında da bolca yapılan bu meze, ilk kez tadanları bile etkisi altına alacak
güzel bir lezzete sahiptir.

İşte; peynirin besleyiciliği, biberlerin aromasıyla karşı konulamaz
sonuçlara ulaştıracak, sofranıza pek yakışacak peynirli biber ısıtması tarifi:

● 1 kilo kadar köy biberini fırında ya da ocak üzerinde közleyin.

● Közlenmiş biberlerin kabuklarını soyun.

● Biberleri, orta büyüklükte bir tava içerisine uçları tavanın ortasında birleşecek
şekilde yan yana sıkıca dizin.

● Biberlerin üzerine 1 su bardağı kırıklı ya da beyaz peynir serpin.

● 1 kahve fincanı zeytinyağını da üzerine gezdirip kapağını kapatın.

● Kısık ateşte peynirler eriyip bir miktar çektirilinceye değin pişirin.

● Dilerseniz kırmızı pul biber ya da karabiber ekleyebilirsiniz.

● İlk sıcağı çıkar çıkmaz servis edin.

 

6. Pezzik Cacığı

Bu cacık çok başka; bu cacıkta sarımsak ve yoğurdun yanı sıra bolca renk, bolca bulgur var!
Pancar cacığı olarak da bilinen, Yozgat'ın meşhuru pezzik cacığı sizin de sofranızı
güzelleştirip farklı bir lezzet deneyimi yaşatabilir.

İşte, pezzik cacığı tarifi:

● İlk olarak 2 adet pancarı soyup dört parçaya bölün ve su ile birlikte tencereye
ekleyip pişirin.

● Pişen pancarların suyunu kullanmak için saklayın.

● Başka bir tencerenin içerisine ince ince doğranmış olan 1 adet soğanı, 1 diş
sarımsağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip kavurun.

● Soğanlar kavrulunca içerisine 1 yemek kaşığı salçayı da ekleyip 2-3 dakika daha
kavurmaya devam edin.

● Ardından 2 su bardağı pilavlı bulgur, önceden ayırdığınız 4 su bardağı pancar suyu, 1
çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiberi de ekleyip pişmeye bırakın.

● Üzeri için rendelenmiş 1 adet sarımsak, 1 su bardağı yoğurt ve 1 çay kaşığı tuzu bir
kabın içerisinde karıştırıp servis ederken üzerine gezdirebilirsiniz.

Pezzik cacığı tarifinin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Pezzik Cacığı

 

Birbirinden lezzetli mezeler yapmak için ihtiyacınız olan ürünler Migros’ta!

Hemen hemen her mezenin olmazsa olmazı yoğurttur. Pınar yoğurt ise mezelere en çok yakışanıdır. Hemen satın almak için tıklayın.

Demko Doğranmış Domates ile meze yapmak çok daha pratik! Satın almak için hemen tıklayın.