Kıyma Kullanarak Yapabileceğiniz 5 Farklı Yemek

Kıyma kimi zaman harika bir köfte yapmak, kimi zamansa sevilmeyen sebze yemeğini
sevdirmek için kullandığımız; mutfağımızın demirbaş malzemelerinden biridir. Kıymayla siz
de protein içeriği yüksek ve lezzetli yemekler yapmak istiyorsanız yazımızın içeriğinde
aradığınızı bulabilir, sofralarınızı güzelleştirebilirsiniz.
İşte, kıyma kullanarak yapabileceğiniz 5 farklı yemek önerisi…

1. Kıymalı Yumurta

Haşlanmış, sahanda, poşe, omlet… Yumurtanın neredeyse her halini severek tüketiyoruz.
Peki, bu kez onu kıymayla buluştursak ve bol proteinli bir yemek haline getirsek nasıl olur?
İşte; öğle ya da akşam yemeklerine çok yakışacak, 4 kişilik nefis kıymalı yumurtanın tarifi:
● 4 adet orta boy soğanı ufak ufak doğrayın.
● 2 adet sivri biberi ince ince dilimleyin.
● 1 çorba kaşığı yağı tencereye koyun. Yağ kızdıktan sonra soğanları 3-4 dakika
kavurup biberleri ekleyin.
● Daha sonra 200 gram kuzu kıymayı ve 1 çay kaşığı tuzu ilave edip 3-4 dakika daha
kavurun.
● Kıyma suyunu salıp çekinceye kadar 8-10 dakika pişirin.
● Sonra geniş bir tavaya yayın.
● Üzerlerine 8 yumurtayı kırın ve ağzı kapalı olarak pişirin.
● İsteğe göre karabiber, kırmızı pul biber gibi baharatlar serpip soğumadan servis
edin.

Domatesli Yumurta Tarifi

2. Kıymalı Ali Nazik

Akşam yemeği için hem özel hem güzel hem de pratik bir tarif arayanların gözde seçeneği
olan kıymalı Ali Nazik yemeğini yapma sırası sizde! İşte; kıyma, patlıcan, salça ve yoğurdun
bir araya gelişine tekrar tekrar hayran bıraktıracak nefis tarifin detayları:
● 250 gram dana kıyma ve yemeklik doğranmış 1 adet kuru soğanı zeytinyağında
soteleyin.
● 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul
biberi ekleyip ocağı kapatın.
● 4 adet közlenmiş patlıcanı hafifçe ezerek minik parçalar halinde doğrayıp yarım
su bardağı yoğurt, ezilmiş 2 diş sarımsak ve 1 tutam tuz ile karıştırın.
● Hazırladığınız karışımı servis tabağına yayın ve üzerine önceden kavurduğunuz
kıymayı ilave edin.
● Son olarak 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını üzerine gezdirip servis edin.

3. Kıymalı Makarna

Pratik yemeklerin yıldızı olan makarnayı kıyma sayesinde daha bir lezzetli hale getirmek
ister misiniz? İşte; bir yiyenin bir daha yiyeceği, İtalyanları kıskandıracak kıymalı
makarnanın tarifi:
● 1 orta boy kuru soğanı yemeklik doğrayın, 2 diş sarımsağı incecik kıyın. Ortadan
ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız 2 adet orta boy sivri biberi ince ince doğrayın.
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını geniş tabanlı bir tavada
kızdırın. Soğan ve sarımsakları ekleyip orta ateşte hafif bir renk alana kadar
soteleyin.
● Kavrulan kuru soğanlara 400 gram kıymayı ekleyip kısık ateşte renk alana kadar
kavurun.
● Doğranmış sivri biber, doğranmış domates, tuz ve karabiberi ekleyip kısık ateşte
pişmeye bırakın.
● Derin bir tencerede kaynattığınız bol suya makarnaları ekleyip orta ateşte 8-10
dakika kadar haşlayın.
● Haşlama suyunu süzdürdüğünüz makarnayı durulamadan hazırladığınız kıymalı
sosun içerisine ekleyip karıştırın.
● Makarnanın üzerine yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin, 2 dal taze
fesleğen yaprakları eşliğinde sıcak olarak servis edin.

4. Kıymalı Düşes

Kıyma ve patates aşkına, bu düşes tarifi bir harika! Patates püresinin yaratıcılıkla
buluştuğu, kıymanın yeniden anlamlandığı bu nefis tarife bayılacağınızdan eminiz. O halde
daha fazla geç kalmadan tarifi uygulamanız için işte detaylar:
● Düşes patates için; kabuklarını soyduğunuz 500 gram kadar patatesi iri küpler
halinde kesin. Üzerini geçecek kadar su ilavesiyle orta ateşte pişirin.
● Kıvam alan patateslerin fazla suyunu süzüp 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı
tereyağı 1/4 çay kaşığı tuz ve 1/4 rendelenmiş muskat cevizi ilavesiyle sıcağı
sıcağına püre haline getirin.
● Kıymalı iç harcı hazırlamak için;2 yemek kaşığı zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada
kızdırın.

● 500 gram dana kıymayı ekleyip yüksek ateşte suyunu çekene kadar kavurun.
● 1 tatlı kaşığı biber salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar karıştırın.
● Suyunu süzdürdüğünüz 1 paket garnitür karışımı, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı
kimyon, yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber, yarım çay kaşığı tuz ekleyip
kısık ateşte pişirmeye devam edin.
● Ocaktan aldığınız kıymalı iç harcı porsiyonluk fırın kaplarına paylaştırın.
● Suyunu çekmesi ve kıtır bir tat alması için 3 yemek kaşığı bayat ekmek kırıntısı ve
yarım su bardağı rendelenmiş mozzarella peynirini ekleyin.
● Krema sıkma poşetine doldurduğunuz patates püresini yıldız uç yardımıyla kıymalı
iç harç üzerine sıkın.
● Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 6-8 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak
servis edin.

5. Kıymalı Ispanaklı Ezogelin Pilavı

Yemeklerin en nefis eşlikçisi olan pilav, bu tarifte öyle farklı bir hale bürünüyor ki
parmaklarınızı yiyeceksiniz! Bolca kıyma ile proteini, bolca ıspanak ile vitaminleri yükselen
pilav bakın nasıl da lezzetli ve faydalı oluyor! İşte, kıymalı ıspanaklı ezogelin pilavı tarifi:
● Geniş tabanlı bir tavaya aktardığınız 2 yemek kaşığı tereyağını kısık ateşte eritin.
Doğranmış 1 orta boy kuru soğanı ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin.
● Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız 1 adet orta boy kırmızı biberi küçük
küpler halinde doğrayın.
● Hafif bir renk alan kuru soğanlara 200 gram kadar orta yağlı kıymayı ekleyip suyunu
çekene kadar kavurun.
● Kavrulmuş kıymaya doğranmış kırmızı biber ve 200 gram kadar dondurulmuş
ıspanak yapraklarını ekleyip pişirme işlemini sürdürün.
● Yarım su bardağı domates püresini katıp 2-3 dakika daha kısık ateşte kaynatın.
Yarım çay kaşığı tuz ilavesiyle tatlandırın.
● Domates püresi suyunu çektiğinde 1,5 su bardağı arpa şehriyeleri katıp orta ateşte
kısa bir süre kavurun.
● Son olarak 3 su bardağı sıcak et suyunu ekledikten sonra kapağı kapalı tencerede,
arpa şehriyeler açılana kadar kısık ateşte pişirme işlemini sürdürün.
● Suyunu çekip demini alan kıymalı / ıspanaklı Ezogelin pilavını bekletmeden servis
edin.